Την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 2013 για μεγάλα Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες, την κατάργηση της συλλογής αποδείξεων, την αύξηση του φόρου στην πώληση μετοχών στο 3,5 τοις χιλίοις από 2 τοις χιλίοις και τη φορολόγηση ως επιχειρηματικού κέρδους κάθε προσαύξησης περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη πηγή, προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Τα 72 από τα 109 άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ενώ επέρχονται τροποποιήσεις στις αρχικές διατάξεις του Κώδικα που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση στις 2 Ιουλίου, οι οποίες προέκυψαν μετά τη διαβούλευση του υπουργείου Οικονομικών με κόμματα, φορείς και πολίτες.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη διατήρηση της έκπτωσης 1,5% στην εφάπαξ καταβολή φόρου, που σημαίνει ότι δεν αυξάνεται η παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα, όσοι αμείβονται με μπλοκάκι βάσει εγγράφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου θεωρούνται μισθωτοί εφόσον εργάζονται μέχρι και σε τρεις εργοδότες. Εάν εργάζονται σε περισσότερους από τρεις εργοδότες και ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από έναν εργοδότη, εξακολουθούν να θεωρούνται μισθωτοί. Προϋπόθεση και στις δύο περιπτώσεις είναι οι ετήσιες επιχειρηματικές δαπάνες που εκπίπτουν από τον φόρο να μην υπερβαίνουν το ποσό των 9.250 ευρώ.

Η ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ. Το νομοσχέδιο διατηρεί την έκπτωση φόρου 10% για τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, εφόσον αυτά υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματος του φορολογουμένου, ενώ το ποσό της μείωσης δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να ξεπεράσει τις 3.000 ευρώ. Μείωση φόρου 10% προβλέπεται και για τις δωρεές, εφόσον υπερβαίνουν τα 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του συνολικού εισοδήματος.

Οπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, η διαφορά μεταξύ δηλωθέντος εισοδήματος και τεκμαρτού δεν θα φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά ανάλογα με την πηγή από την οποία προέρχονται τα κύρια εισοδήματα. Παράλληλα, κάθε προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία θα θεωρείται πλέον κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το κείμενο του Κώδικα που κατατέθηκε στη Βουλή, εξακολουθούν να θεωρούνται προστατευόμενα (εξαρτώμενα) μέλη των φορολογουμένων τα τέκνα ηλικίας έως 25 ετών που είτε φοιτούν σε σχολές, σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής είτε είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Επίσης, επανέρχεται η απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι και 200 τ.μ. από τους γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ. Ο νέος Κώδικας προβλέπει ότι ο φορολογούμενος υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματά του στη φορολογική διοίκηση ηλεκτρονικά και σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε έγχαρτη μορφή. Η δήλωση υποβάλλεται κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Φεβρουαρίου έως και την 30ή Ιουνίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους. Για όλα τα εισοδήματα δηλώνεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς, κατά περίπτωση, φόρος. Ωστόσο με τον νέο ΚΦΕ επέρχεται κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων από το 2014, δηλαδή εφέτος θα είναι η τελευταία φορά που θα συλλέξουμε αποδείξεις.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει αύξηση του φορολογικού συντελεστή για όσους έχουν εισόδημα από ακίνητη περιουσία έως 12.000 ευρώ (από το 10% στο 11%), ωστόσο καταργεί τον συμπληρωματικό φόρο 1,5%-3% που βαρύνει τις μισθώσεις. Ειδικά για τις κατοικίες η ετήσια αντικειμενική δαπάνη ορίζεται κλιμακωτά: για τα πρώτα 80 τ.μ. η δαπάνη είναι 40 ευρώ το τ.μ., για 81-120 τ.μ. είναι 65 ευρώ, για 121-200 τ.μ. 110 ευρώ, για 201-300 τ.μ. 200 ευρώ και για τα πλέον των 300 τ.μ. κύριων χώρων κατοικίας η δαπάνη υπολογίζεται με 400 ευρώ.

Σχετικά με την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων το νομοσχέδιο αναφέρει ότι οι ΟΕ και ΕΕ θα εξακολουθούν να έχουν προκαταβολή 55% και όχι 80% που προέβλεπε το προσχέδιο του ΚΦΕ.