Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν μία συσκευή που «μυρίζει» τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως στα δείγματα ούρων.

Η συσκευή διαθέτει έναν αισθητήρα που ανιχνεύει τις αέριες χημικές ουσίες που εκπέμπονται όταν είναι παρόντα καρκινικά κύτταρα.

Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι το ποσοστό ακριβείας της μεθόδου φθάνει το 96%, αναφέρουν οι επινοητές της συσκευής στην επιθεώρηση «PLoS One». Ωστόσο προσθέτουν ότι θα χρειαστούν πολλές δοκιμές ακόμα έως ότου αρχίσει η ευρεία διάθεση της μεθόδου.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως προσβάλλει ετησίως περισσότερα από 2.800 άτομα στη χώρα μας, με τους άντρες να αποτελούν τα δύο τρίτα των πασχόντων. Στην πραγματικότητα, είναι ο τρίτος συχνότερος στους άντρες, αποτελώντας το περίπου 9,4% των κρουσμάτων καρκίνου που καταγράφονται ετησίως.

Το κάπνισμα είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή του: έχει βρεθεί ότι οι καπνιστές διατρέχουν πενταπλάσιο κίνδυνο να τον εκδηλώσουν.

Η νόσος είναι συχνότερη στις ηλικίες άνω των 65 ετών, ενώ σπανίως εμφανίζεται πριν από τα 40.

Οι ειδικοί αναζητούν εδώ και χρόνια τρόπους πρωιμότερης διάγνωσής του και πολλοί εστιάζουν στην μυρωδιά των ούρων, επειδή προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν να αναγνωρίζουν την μυρωδιά του.

Τη νέα συσκευή επινόησαν οι καθηγητές Κρις Πρόμπερτ, από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, και Νόρμαν Ράτκλιφ, από το Πανεπιστήμιο West of England.

Όπως εξηγούν, δοκίμασαν τη συσκευή τους σε 98 δείγματα ούρων από άνδρες, οι 24 εκ των οποίων είχαν διαγνωστεί με καρκίνο της κύστεως και οι υπόλοιποι έπασχαν από άλλα προβλήματα του ουροποιητικού.