Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο διαγωνισμός πώλησης του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), καθώς εκπνέει σήμερα η προθεσμία υποβολής προσφορών από τους ενδιαφερομένους. Δεδομένη θεωρείται η κατάθεση πρότασης από τις Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Eurobank, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από την Τράπεζα Πειραιώς, τα στελέχη της οποίας απέκτησαν μέσω του data room πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία του ΤΤ τις προηγούμενες ημέρες.

Από την άλλη, άγνωστες είναι οι προθέσεις του αμερικανικού fund Oaktree Capital Management, εκπρόσωποι του οποίου ζήτησαν ενημέρωση και παρακολούθησαν παρουσίαση της τράπεζας την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

Αν και διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 75 δισ. ευρώ, κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι στην περίπτωση που υποβάλει προσφορά θα θεωρηθεί μεγάλη έκπληξη αν οι Αρχές το επιλέξουν, δεδομένων της «επιθετικής» φυσιογνωμίας που έχουν επενδυτικά σχήματα της κατηγορίας του και της επιθυμίας των Αρχών για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σταθερότητα στο σύστημα.

Στις συναντήσεις με τη διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, από πλευράς τόσο της Alpha Bank, όσο και της Eurobank, εκφράστηκε η πρόθεση για διατήρηση της αυτονομίας του, με στόχο την ανάδειξη του ρόλου του ως αποταμιευτικού ιδρύματος για τον μικροκαταθέτη.

Από την άλλη πλευρά, η Εθνική Τράπεζα δεν άνοιξε τα χαρτιά της, ωστόσο σύμφωνα με πηγές από τη διοίκησή της η προσφορά που θα υποβάλει σήμερα θα είναι «ουσιαστική και ανταγωνιστική».

Τραπεζικοί κύκλοι τονίζουν ότι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα εξαρτηθεί από το είδος των κριτηρίων που τελικώς θα υπερισχύσουν στις αποφάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνουν πως αν οι αποφάσεις ληφθούν με γνώμονα τη διατήρηση τεσσάρων συστημικών πόλων στο σύστημα, η Eurobank θα έχει ένα ισχυρό προβάδισμα, καθώς με την απόκτηση του ΤΤ δημιουργείται ένας ελκυστικός όμιλος που θα προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προς την κατεύθυνση αυτή «δείχνει» και το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν της τρόικας για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, το οποίο κάνει λόγο για δημιουργία εντός τραπεζικού συστήματος με τέσσερις πυλώνες.

Από την άλλη πλευρά, αν μετρήσει περισσότερο το ύψος του τιμήματος ή και το μέγεθος των συνεργειών που δημιουργούνται, η τράπεζα θα καταλήξει σε μία εκ των Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς, υπό την προϋπόθεση ότι η τελευταία θα εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος, θα κλείσουν το συντομότερο δυνατόν το θέμα, σημειώνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. Την άμεση επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στον ρόλο τους, ως πηγών χρηματοδότησης και διευκόλυνσης της κίνησης κεφαλαίων για χιλιάδες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης και της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τους, – ΠΟΞεπισημαίνει ότι οι σχέσεις των τραπεζών με τις επιχειρήσεις-πελάτες τους πρέπει να επιστρέψουν σε επίπεδα εμπιστοσύνης, ουσιαστικής υποβοήθησης και κατανόησης.

Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει η Ομοσπονδία των ξενοδόχων, είναι επιτακτική ανάγκη:

– Να ξεκινήσει άμεσα η ροή του χρήματος στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και μάλιστα όχι με απαγορευτικά επιτόκια.

– Να υπάρξει έως και διπλασιασμός του χρόνου αποπληρωμής των δανείων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων, θέτοντας ταυτόχρονα και ένα ανώτατο πλαφόν χορήγησης δανείων, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 6% (μειούμενο ανάλογα με την κατάσταση της επιχείρησης και το ρίσκο της επένδυσης).

– Να προβλεφθεί ότι τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα από 1/1/2013 έως 31/12/2014 δεν θα επιβαρύνονται με την εισφορά του νόμου 128/1975 τα υπόλοιπα των δανείων, καθώς και τα χορηγούμενα δάνεια ή πιστώσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα προς τα τουριστικά καταλύματα της χώρας.