Το παθιασμένο εγκώμιο που έπλεξε ο νέος Εμίρης για τον απερχόμενο πατέρα του, στην πρώτη προσφώνησή του προς το ένδοξο έθνος του Κατάρ, δεν περιλάμβανε ούτε μία αναφορά στο όνομά της. Ούτε είδε κανείς τη μορφή της στα εκτενή ρεπορτάζ, με τους χιλιάδες Καταριανούς να σχηματίζουν ουρές για να αποτίσουν φόρο τιμής στον νεοστεφή σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Τάνι. Η Μοζά μπιντ Νάσερ αλ Μισνέντ, όμως, λογικά δεν ενοχλήθηκε. Εζησε άλλωστε από κοντά τις τελευταίες εξελίξεις στο παλάτι της Ντόχα, που κορυφώθηκαν με την παραίτηση του συζύγου της για χάρη του γιου τους. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, φαίνεται πως η εκθαμβωτική εμφάνιση –τα λαξευτά ζυγωματικά της, τα αστραφτερά φορέματα που γλιστρούν στα μάρμαρα του παλατιού –και κυρίως η αντισυμβατική δημόσια παρουσία της είναι κεφάλαια που εξακολουθούν να αποδίδουν, στην προσπάθειά της να αναδειχθεί σε μητριαρχική φιγούρα του Κατάρ.

Η πρωτοφανής ωστόσο αποχώρηση του συζύγου της, του σεΐχη Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Τάνι, σημαίνει και ότι έπειτα από χρόνια δημοφιλίας η Μοζά θα πρέπει να υιοθετήσει ένα προφίλ λιγάκι πιο χαμηλό. Ο 33χρονος σεΐχης Ταμίμ θα εμφανίζεται δημόσια με κάποια από τις δικές του συζύγους. Αν θέλει να παραμείνει ο ρυθμιστής που ήταν, η σεΐχα θα πρέπει να το κάνει από το παρασκήνιο –όχι ότι η θέση δεν της ταιριάζει. Δεν είναι λίγα εξάλλου τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι εκείνη βρίσκεται πίσω από την ασταμάτητη επενδυτική μηχανή του Κατάρ, που πέρυσι έφτασε να αγοράσει τον ιταλικό οίκο μόδας Βαλεντίνο. Χώρια που στη διεθνή σκηνή συναγωνίζεται, καιρό τώρα, πρώτες κυρίες σαν τη Μισέλ Ομπάμα, με έπαθλο την προσοχή των ρεπορτάζ μόδας. Στην πατρίδα της δε, όπου ακόμη και αν είσαι πρώτη κυρία εμφανίζεσαι σπανίως, το παρουσιαστικό της, με το σικάτο τουρμπάνι, αλλά και οι οικονομικές και κοινωνικές της πρωτοβουλίες, είναι πρακτικές σχεδόν σοκαριστικές. Φήμες τη θέλουν να έχει ανακατευτεί σε κυβερνητικές αποφάσεις ή να έχει προτείνει κρατικές επενδύσεις, όπως εκείνη στο κατάστημα Harrod’s.

Εχει επίσης εξασφαλίσει την εγχώρια επιρροή της με τη βοήθεια του Ιδρύματος Κατάρ, ενός οργανισμού έρευνας και εκπαίδευσης που 15 χρόνια πριν, εκκινώντας ένα πρόγραμμα συνεργασίας με ιδρύματα του εξωτερικού, έδωσε την ευκαιρία σε μια νέα γενιά Αράβων να κοινωνήσουν δυτικά επιστημονικά επιτεύγματα σε ισλαμικό ποτήρι. Λέγεται επίσης ότι η ακάματη σεΐχα, που προσέχει τη φυσική της κατάσταση –με τη βοήθεια ποδηλάτου γυμναστικής –θεωρείται καταδεκτική, «ξηγημένη», αλλά πάνω απ’ όλα αμετακίνητη. Το προσωπικό της γραφείο βέβαια αλλά και ολόκληρο το Ιδρυμα Κατάρ έχει περιγραφεί σαν «λάκκος με τα φίδια της μικροπολιτικής». Στην πραγματικότητα, η ίδια ποτέ δεν ήταν άσχετη με τις παλατιανές ίντριγκες. Λίγο μετά τη γέννησή της, το 1959, από μια ευκατάστατη εμπορική οικογένεια του Κατάρ, ο πατέρας της ήρθε σε τέτοια σύγκρουση με τον τότε εμίρη, που η φαμίλια κατέφυγε στην Αίγυπτο και στο Κουβέιτ. Λέγεται ότι η σεΐχα γνωρίστηκε και παντρεύτηκε τον γιο εκείνου του εμίρη στα 18 της, όταν αυτός επιχείρησε να μεσολαβήσει για την επιστροφή της οικογένειάς της. Τελικά, το 1995 ο νεαρός απομάκρυνε οριστικά τον συντηρητικό πατέρα του, με ένα αναίμακτο πραξικόπημα που η οικογένεια της Μοζά μάλλον απόλαυσε.

Στη συνέχεια, αν και δεύτερη στη σειρά γυναίκα του νέου ηγέτη –ο τρίτος γάμος του θεωρήθηκε μέχρι και αντιπερισπασμός όσων ενοχλούνταν από την επιρροή της –δεν συνάντησε σπουδαία κωλύματα σε μια μικρή χώρα, που με τη βοήθεια των ενεργειακών πηγών της άπλωνε τα πλοκάμια της μέχρι το Λονδίνο. Ανεξάρτητη καθώς ήταν, μετά τον γάμο της επέστρεψε στο πανεπιστήμιο για να ολοκληρώσει και τις σπουδές της στην Κοινωνιολογία. Η δε σχέση με τον άντρα της πρέπει να ήταν από τότε στενή, αν λάβουμε υπόψη αναφορές που τους ήθελαν να ολοκληρώνουν ο ένας τη φράση του άλλου σε συζητήσεις που περιλάμβαναν από τέχνη μέχρι διεθνείς σχέσεις.

Της αποδόθηκε ακόμη και συμβολή στην επιλογή του συζύγου της να στηρίξει τους εξεγερμένους στη Λιβύη το 2011, όταν ο Καντάφι απείλησε να ανακαταλάβει την Βεγγάζη –αγαπητή πόλη της Μοζά από τότε που ο πατέρας της ένωσε τα εμπορικά τσανάκια του με μια εξέχουσα ντόπια επιχειρηματική οικογένεια. Υπάρχουν όμως και αναλυτές που τονίζουν ότι, εξαιτίας εσωτερικών ανησυχιών για αδικαιολόγητες παρόμοιες αναμείξεις, ο γιος της σεΐχα ίσως κρατήσει άλλη στάση στις γειτονικές εστίες έντασης, όπως η Συρία. Πλέον η ισχύς της, αν δεν ασφυκτιά στα σύνορα του Κατάρ, τότε μάλλον τα μεταμορφώνει σε τείχη προστασίας μιας σφαίρας επιρροής, στην οποία και η Μοζά και ο σύζυγός της κάποτε ηγήθηκαν της ελίτ που προώθησε πλήθος πολιτικών, οικονομικών ή πολιτιστικών πρωτοβουλιών. Η ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022 από το Κατάρ θεωρείται μία από αυτές.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ολόκληρο το ένδοξο έθνος του Κατάρ προσπαθούσε να συντονίσει τον βηματισμό του με εκείνον της προόδου και σήμερα πολλοί Καταριανοί περιμένουν από τον νέο Εμίρη να τονίσει, εκτός από την εσωτερική επιχειρηματικότητα, και την εθνική ταυτότητα της χώρας. Αν οι φιλοδοξίες της δεν έχουν μειωθεί, η σεΐχα Μοζά αρκεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Και αν αυτό που θα πρέπει να προσέξει είναι απλώς η ένταση της παρουσίας της, τότε μάλλον ξέρει ήδη πώς να το κάνει.

Πάμε Μουντιάλ

Πολλοί θεώρησαν ύποπτη την ανάθεση του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ. Η σεΐχα Μοζά, φλογερή υποστηρίκτρια της υποψηφιότητας, διαφωνούσε: «Είδαμε τον ενθουσιασμό στα πρόσωπα εκατομμυρίων Αράβων», έλεγε σε συνέντευξή της, «όχι μόνο στα Εμιράτα αλλά και στην Αίγυπτο, την Αλγερία, παντού. Αυτό που συνέβη είναι αποτέλεσμα μιας σκληρά εργαζόμενης ομάδας, που αντιπροσωπεύει τη νεολαία της Μέσης Ανατολής».