Στα μαλακά έπεσε ο εγκέφαλος του κυκλώματος τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκη Μάρκος Καραμπέρης, όπως και οι συγκατηγορούμενοί του, αφού η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τού άνοιξε την πόρτα της ελευθερίας.

Ο 60χρονος επιχειρηματίας κρίθηκε ένοχος για σωρεία περιπτώσεων τοκογλυφίας και για μεμονωμένες περιπτώσεις εκβίασης και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 11½ ετών και χρηματικό πρόστιμο 11.600 ευρώ, αλλά η εκτέλεση της ποινής του ανεστάλη μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Ετσι, αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Καραμπέρης κρίθηκε αθώος για την πράξη της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, όπως και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Αναλύοντας το σκεπτικό της απόφασής του, ο πρόεδρος Εφετών Γιώργος Αποστολάκης (ο οποίος, υπενθυμίζεται, είχε δικάσει τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο επιβάλλοντάς του την ποινή των ισοβίων), τόνισε ότι η παραπομπή για το συγκεκριμένο αδίκημα «υπήρξε απαρχής αβάσιμη από νομική βάση». Οπως είπε, η τοκογλυφική δραστηριότητα υπήρξε προσωπική και ατομική δραστηριότητα του 60χρονου, και γινόταν παράλληλα με την καθόλα νόμιμη οικονομική και επιχειρηματική του δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων). «Αυτός αποφάσιζε σε ποιον θα δανείσει και με ποιους όρους. Τα ωφελήματα ήταν δικά του. Παράλληλα με τις νόμιμες δραστηριότητες χορηγούσε δάνεια με τοκογλυφικούς όρους σε άτομα που κατέφευγαν σε αυτόν στερούμενα τραπεζικού δανεισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν παρέλειπε να χορηγεί άτοκα δάνεια με αλτρουιστική διάθεση σε αναξιοπαθούντες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Καραμπέρης κρίθηκε ένοχος για συνολικά δέκα περιπτώσεις τοκογλυφίας κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και για δύο περιπτώσεις εκβίασης, εκ των οποίων η μία είναι σε βαθμό κακουργήματος και η άλλη σε βαθμό πλημμελήματος, καθώς επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Το δικαστήριο αποφάσισε η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη, αλλά με τους περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτικής εμφάνισής του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου διαμένει. Ετσι, αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από 18 μήνες προσωρινής κράτησης. Στο άκουσμα της απόφασης, συγγενείς και φίλοι του στη αίθουσα του δικαστηρίου ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Από τους συνολικά 14 κατηγορούμενους, άλλοι 3 κρίθηκαν ένοχοι για απλή ή άμεση συνέργεια σε μεμονωμένες περιπτώσεις τοκογλυφίας. Πρόκειται για έναν συνεργάτη του επιχειρηματία, μία γραμματέα του και έναν δημοσιογράφο, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές 18, 6 και 8 μηνών αντίστοιχα, με τριετή αναστολή, καθώς τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Αντιθέτως, αθωώθηκαν οι υπόλοιποι 10 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο άλλοτε επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης ειδικών υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ. Για τον συγκεκριμένο η κακουργηματική κατηγορία της παροχής πληροφοριών σε εγκληματική οργάνωση κατέπεσε, αφού δεν υπήρξε καταδίκη για την κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης. Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι τελέσθηκε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος από την πλευρά του, αλλά επειδή δεν ήταν δυνατό να μετατρέψει την κατηγορία, η απόφαση θα σταλεί στον εισαγγελέα για να διερευνηθεί εκ νέου.