Σκληρή πολιτική χαράσσει ο Παναθηναϊκός στις διαπραγματεύσεις του για ανανεώσεις ή νέα συμβόλαια. Το αποδεικνύει η απόφασή του να αποσύρει την πρόταση στον Στέφαν Λασμέ και η απώλεια ενός εκ των σημαντικών παικτών για την επίτευξη του εφετινού νταμπλ.

Οι Πράσινοι ήθελαν να κρατήσουν τον Γκαμπονέζο σέντερ στο ρόστερ τους και για αυτό του κατέθεσαν πρόταση για διετές συμβόλαιο που θα εξασφάλιζε στον παίκτη γενναία αύξηση αποδοχών. Από τα περίπου 450.000 ευρώ ο Παναθηναϊκός έδινε αρχικά 750.000 στον Λασμέ και έφθασε στα 900.000. Πληροφορίες λένε ότι ο Παναθηναϊκός έφθασε στο… ταβάνι του, δίνοντας συμβόλαιο 2 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια, με την απαραίτητη υποσημείωση πως η απάντηση θα έπρεπε να δοθεί ως χθες Δευτέρα (24/6).

Με χρονοκαθυστέρηση

Οι λόγοι πολλοί. Πρώτον δεν ήθελε να μπλέξει στο περσινό σίριαλ που κράτησε μήνες. Ο Λασμέ λειτουργεί με… χρονοκαθυστέρηση στις αποφάσεις του για συμβόλαια και δεν έχει μείνει ποτέ στην ίδια ομάδα για δεύτερη σεζόν, αλλά κυρίως ο Παναθηναϊκός δεν ήθελε να χρησιμοποιηθεί από τον 30χρονο σέντερ ως διαπραγματευτικό ατού στις συζητήσεις με άλλες ομάδες. Άλλωστε μετά τη σεζόν που έχει κάνει, ο καλύτερος αμυντικός της εφετινής Ευρωλίγκας είναι από τα πιο σημαντικά «κομμάτια» που βρίσκονται στο πάνω ράφι της ευρωπαϊκής αγοράς.

Το γεγονός ότι η ΤΣΣΚΑ έχει μπει (και) εφέτος δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι, αλλά και ότι η σύζυγος του Λασμέ είναι ρωσίδα, οι φήμες που ήθελαν τον Γκαμπονέζο να οδεύει στη Μόσχα έγιναν… κραυγές, που προφανώς έφθασαν μέχρι το ΟΑΚΑ. Ομως ο Λασμέ δεν έχει ουσιαστική πρόταση από την ομάδα του Μεσίνα και δεν έχει γίνει δέκτης ενδιαφέροντος από ομάδα της Τουρκίας.

Ωστόσο οι Πράσινοι, είτε γιατί έχουν άλλη πληροφόρηση, είτε γιατί θέλουν να προχωρήσουν στη στελέχωση της ομάδας, είτε γιατί έκαναν μια κίνηση τακτικής, απέσυραν την πρότασή τους για τον Λασμέ και λίγο αργότερα ανακοίνωσαν την παραμονή του Τζέιμς Γκιστ για τα επόμενα δύο χρόνια. Η συμφωνία των δύο πλευρών θεωρείτο εδώ και καιρό σίγουρη και απλά χθες (24/6) επισημοποιήθηκε με την ανακοίνωση της υπογραφής νέου διετούς συμβολαίου.

Τζόι Ντόρσεϊ

Μέχρι να κλείσει ο Στέφαν Λασμέ σε κάποια άλλη ομάδα (ΤΣΣΚΑ, Καζάν ή αλλού), ας μην αποκλειστεί η παραμονή του στον Παναθηναϊκό. Από τη στιγμή που δεν έχει απαντήσει, ίσως τις επόμενες ημέρες να θελήσει να ρίξει γέφυρες για να παραμείνει στον ΠΑΟ. Κάτι ανάλογο άλλωστε έγινε με τον ίδιο παίκτη πέρυσι, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τότε βεβαίως και ο Παναθηναϊκός θα κινηθεί πιο αποφασιστικά για κάποια από τις περιπτώσεις που εξετάζει για τον αντι-Λασμέ. Επικρατέστερος αυτή τη στιγμή θα πρέπει να θεωρείται ο Τζόι Ντόρσεϊ. Ο Αμερικάνος έχει δύστροπο χαρακτήρα, αλλά έχει έξτρα κίνητρο, προέρχεται από μια εκπληκτική σεζόν στην Τουρκία και ως παίκτης μοιάζει στο παιχνίδι του αρκετά με τον Λασμέ.

Σαφέστατα υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι. Οπως ο Λαβάλ που εντυπωσίασε με τη Ρόμα, αλλά στερείται εμπειριών σε επίπεδο Ευρωλίγκας, ενώ ο Τάιους που είχε προταθεί μάλλον έχει ήδη κλείσει στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.