Σοβαρούς κραδασμούς στον τρικομματικό συνασπισμό, μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τριβές στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ προκαλεί η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να μπει στο ψυγείο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που κατήρτισε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το επίμαχο σχέδιο εξετάστηκε χθες ατύπως από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) και κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης υποστήριζαν ότι υπήρξαν ήσσονος σημασίας παρατηρήσεις για αλλαγές. Κατά τις ίδιες πηγές, η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στον κ. Ρουπακιώτη να προωθήσει το σχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, προεξοφλώντας ουσιαστικά ότι αυτή θα είναι η επόμενη κίνησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΕΝΕ θεωρεί «νομικά ορθό» το αρχικό σχέδιο αλλά αναμένεται να ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την προσέγγιση των όρων γενοκτονία, μίσος κ.ά. που αναφέρονται σε αυτό.

Δεν εντάσσεται στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο διεμήνυαν χθες το βράδυ από το κυβερνητικό επιτελείο. Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται αμετακίνητο στη θέση του ότι το σχέδιο Ρουπακιώτη χρήζει σημαντικών αλλαγών. Οπως λένε, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος «αντί να στριμώξει τη Χρυσή Αυγή, να τη μετατρέψει σε τιμητή».

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι το ζήτημα θα τεθεί στην προσεχή σύσκεψη των τριών αρχηγών, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα εξακολουθήσουν να ζητούν την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΟΥΒΕΛΗ. Σε μία κίνηση στήριξης του υπουργού Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης κάλεσε χθες, εμμέσως πλην σαφώς, το Μέγαρο Μαξίμου να αναθεωρήσει τη θέση του. «Το αντιρατσιστικό νομοθέτημα πρέπει να υπάρξει και θα υπάρξει –και καμία πολιτική διελκυστίνδα δεν δικαιολογείται πάνω σε ένα τέτοιο θέμα» ήταν το δικό του σχόλιο, ενώ την άμεση προώθηση του νομοσχεδίου ζήτησε εκ νέου με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας ότι δεν θα υποχωρήσει «σε αντιδράσεις συντηρητικών, αναχρονιστικών, ξενόφοβων και ρατσιστικών κύκλων».

Αποστάσεις από την τακτική του υπουργείου Δικαιοσύνης, ωστόσο, κράτησε χθες ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, αναφέροντας (στον Βήμα FM 99,5) ότι «ανοίγουμε μια πόρτα που θέλει πολλή συζήτηση» και πως «χρειάζεται λίγη προσοχή με το νομοσχέδιο, για να μη μας γυρίσει ανάποδα».

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ. Με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, εξάλλου, στα ύψη σκαρφάλωσε χθες και η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη ΝΔ κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ για «υποκρισία και αντιπολιτευτικό καιροσκοπισμό» καθώς, όπως εξηγούσαν, «η Κουμουνδούρου, σε αντίθεση με τη σημερινή της στάση, άλλα έλεγε πριν από δύο χρόνια, όταν το νομοσχέδιο πρωτοκατατέθηκε στη Βουλή επί υπουργίας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και άλλα λέει τώρα».

Μάλιστα, κοινοβουλευτικές πηγές από το γαλάζιο στρατόπεδο παρέθεσαν χθες ενώπιον των συντακτών της Βουλής τα πρακτικά παλαιότερης τοποθέτησης του τότε εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή (13/12/2011) Βασίλη Μουλόπουλου, στα οποία μεταξύ άλλων υποστήριζε ότι «οι κίνδυνοι που εγκυμονεί το νομοσχέδιο είναι ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης και της διακίνησης των ιδεών, δηλαδή δύο από τους θεμέλιους λίθους της δημοκρατίας».

Απαντώντας στα πυρά της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «η θέση του ήταν και είναι σαφής», εξηγώντας ότι «είναι απαραίτητη η θέσπιση και η εφαρμογή ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που θα δρα απαγορευτικά στη ρατσιστική βία και θα βάλει τέλος στην ασυλία των εγκλημάτων εις βάρος των μεταναστών».

Η Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι διαχωρίζει «την προπαγάνδιση και την προπαρασκευή του εγκλήματος από τη διακίνηση ακόμα και των πιο αποκρουστικών ιδεών, με το δεδομένο ότι είναι εξόχως επικίνδυνος ο περιορισμός στην ελευθερία της έκφρασης», σημειώνοντας πως «είναι αυτονόητο ότι από μόνο του το οποιοδήποτε νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να απαντήσει στον ρατσισμό, αν δεν συνοδεύεται από την καταπολέμηση των γενεσιουργών, κοινωνικών και οικονομικών αιτιών του».

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει μάλιστα πως «η ΝΔ όχι μόνο μπλοκάρει την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, αλλά κάνει και ό,τι περνά από το χέρι της για να στρώσει το χαλί στην άνοδο της Χρυσής Αυγής». Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «στην προσπάθειά της να προβεί σε ατυχείς επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς, η ΝΔ ξεχνά μια όχι και τόσο μικρή λεπτομέρεια, σε σχέση με το 2012, που δεν είναι άλλη από την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή και την άνοδο της ρατσιστικής βίας». «Επιτέλους, να ενημερώσει η ίδια τον κ. Ρουπακιώτη, αλλά και την ελληνική κοινωνία σχετικά με τις προθέσεις της. Η υποκρισία έχει και τα όριά της», κατέληξε η Κουμουνδούρου.