Στο λίκνο της Αραβικής Ανοιξης, τη χώρα που πρώτη εξεδίωξε τον επί 14ετία δικτάτορά της, ένας 27χρονος διαδηλωτής σκοτώθηκε χθες σε προάστιο της Τύνιδας σε συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε υποστηρικτές της ισλαμιστικής οργάνωσης Ανσάρ αλ Σαρία και αστυνομικούς έπειτα από την απόφαση των Αρχών να απαγορεύσουν συνέδριο της οργάνωσης, που στηρίζει ανοιχτά την Αλ Κάιντα, στην πόλη Καϊρουάν. Κι ενόσω οι ταραχές μαίνονταν, το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας ανακοίνωσε πως είχε συλλάβει μια γυναίκα που αποπειράθηκε να αναρτήσει φεμινιστικό πανό στον τοίχο του τεμένους του Καϊρουάν, όπου θα διεξαγόταν το συνέδριο της Ανσάρ αλ Σαρία, και να εκθέσει σε κοινή θέα το στήθος της –ήταν η Αμίνα, η επονομαζόμενη και Πρώτη Femen της Τυνησίας. Επισήμως, οι Αρχές τη συνέλαβαν για να «την προστατέψουν από πιθανά αντίποινα»…

ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ. Την ίδια ώρα, στη χώρα που πήρε τη σκυτάλη της Αραβικής Ανοιξης από την Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη, για να βυθιστεί κατόπιν σε ένα χάος με 70.000 νεκρούς και 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες, στη Συρία, κυβερνητικά στρατεύματα και μαχητές της λιβανέζικης Χεζμπολάχ επιχειρούσαν χθες από κοινού, με βόμβες, όλμους και ρουκέτες, να ανακαταλάβουν την πόλη Κουσέιρ, στα σύνορα με την κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου, από τους σύρους αντάρτες· το Ισραήλ προειδοποιούσε και με νέες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία ώστε να εμποδίσει «τη διαρροή προηγμένων όπλων στη Χεζμπολάχ και τρομοκρατικά στοιχεία»· και ο σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ ξεκαθάριζε σε συνέντευξή του σε αργεντίνικα μέσα πως «είναι εδώ για να μείνει», πως «δεν συνδιαλέγεται με τρομοκράτες» και πως οι προτεινόμενες από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία (η οποία εξακολουθεί πάντως παράλληλα να εξοπλίζει τον Ασαντ) ειρηνευτικές συνομιλίες δεν έχουν ελπίδα ευόδωσης.

Το τέλμα της Συρίας, που κάνει καθημερινά ένα βήμα εγγύτερα στην περιφερειακή ανάφλεξη, δεν μπορεί επ’ ουδενί να συγκριθεί με την κατάσταση στην Τυνησία, που πραγματοποίησε τον Οκτώβριο του 2011 ελεύθερες εκλογές. Αν όμως οι δύο χώρες έχουν ένα κοινό, αυτό είναι ο κίνδυνος των ακραίων ισλαμιστών, που επιχειρούν να καταλάβουν στη Συρία τη λαϊκή εξέγερση και πολλαπλασιάζουν στην Τυνησία τα βίαια επεισόδια. Το ισλαμικό κίνημα Ενάντα, που ηγείται της τυνησιακής κυβέρνησης, κατηγορούνταν επί μακρόν για ανοχή και υπόθαλψη της βίας των σαλαφιστών. Σκλήρυνε εντούτοις σημαντικά τη στάση του αφού τραυματίστηκαν 16 στρατιώτες και χωροφύλακες από νάρκες τοποθετημένες από ένοπλες ομάδες στα σύνορα με την Αλγερία.

Αρχές Μαΐου, η κυβέρνηση αναγνώρισε την παρουσία ομάδων της Αλ Κάιντα στα εδάφη της Τυνησίας. Και την Παρασκευή, το υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε το προγραμματισμένο για χθες ετήσιο συνέδριο της Ανσάρ αλ Σαρία στο Καϊρουάν, με το επιχείρημα πως το κίνημα των σαλαφιστών, το πλέον σκληροπυρηνικό που έχει αναδυθεί στην Τυνησία μετά την ανατροπή του Μπεν Αλι, «έχει δείξει περιφρόνηση για τους θεσμούς του κράτους, υποκινείσει βία εναντίον τους και εκπροσωπεί απειλή για τη δημόσια ασφάλεια».

Η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί την Ανσάρ αλ Σαρία να αψηφήσει την κυβερνητική καταστολή. Η τυνησιακή οργάνωση κάλεσε τους υποστηρικτές της να συγκεντρωθούν αντί του Καϊρουάν στο προάστιο Ετανταμέν της Τύνιδας, ένα προπύργιο των σαλαφιστών. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσουν χθες σφοδρές συγκρούσεις και στις δύο αυτές πόλεις μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας και να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι.