Χιλιάδες πολίτες θα συγκεντρωθούν και θα κάνουν πορείες στις πόλεις με τα ποδήλατά τους την Κυριακή 19 Μαΐου ζητώντας περισσότερο χώρο και υποδομές για το ποδήλατο, προώθηση των δημόσιων συγκοινωνιών αλλά και οδική ασφάλεια.

Τα παραπάνω είναι τα βασικά αιτήματα της 6ης Πανελλαδικής ποδηλατοπορείας που θα πραγματοποιηθεί σε 45 πόλεις. Οι πολίτες θα ζητήσουν δηλαδή από την Πολιτεία να λάβει μέτρα προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις απέναντι στο πολυέξοδο αυτοκίνητο. Λύσεις για βιώσιμες μετακινήσεις, όπως είναι το ποδήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Στον καταιγισμό της οικονομικής κρίσης, η Πολιτεία οφείλει να παράσχει εναλλακτική λύση στην χρήση του πολυέξοδου αυτοκινήτου. Το λεωφορείο, το τρόλει, το μετρό και το τραμ δεν είναι πολυτέλεια αλλά είδος πρώτης ανάγκης και τα κόμιστρα οφείλουν να προσαρμοστούν αναλόγως. Τι έγιναν, αλήθεια, οι δεσμίδες των 11 εισιτηρίων στην τιμή των 10; Πόσο δύσκολο είναι να καθαρίσουν οι λεωφορειολωρίδες από τα παρκαρισμένα οχήματα;» αναφέρουν οι ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ σε ανακοίνωσή τους.

Προσθέτουν ακόμη πως πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την κατασκευή ευρύτατου δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα αλλάξει την όψη της Αθήνας και θα προσφέρει ακόμη μεγαλύτερες επιλογές μετακίνησης στους υποψηφίους ποδηλάτες. «Σε όσους προβάλλουν την κατασκευή εξαιρετικά πολυδάπανων νέων αυτοκινητοδρόμων ως μέτρο «επανεκκίνησης της οικονομίας» απαντάμε ότι το παλιό αναπτυξιακό μοντέλο πέθανε. Ας σχεδιάσουμε το μέλλον με επίκεντρο τον άνθρωπο, όχι το αυτοκίνητο» τονίζουν.

Σημειώνεται ότι την τελευταία τριετία εκατοντάδες πολίτες στην Αθήνα – λόγω και της κρίσης – έχουν αφήσει στην άκρη το αυτοκίνητο και μετακινούνται με ποδήλατο. Ποδηλατόδρομοι βέβαια ούτε για…δείγμα. Και επιπλέον οι λεωφορειολωρίδες που είναι γεμάτες παρκαρισμένα αυτοκίνητα, οι λακκούβες, η απροσεξία των οδηγών κάνει εξαιρετικά δύσκολες τις μετακινήσεις τους. Και ίσως έτσι αποθαρρύνονται και πολλοί άλλοι που θα ήθελαν να ποδηλατήσουν. Η Πολιτεία δηλαδή πράττει ελάχιστα για να βοηθήσει τους πολίτες που επιθυμούν να μετακινηθούν μ’ αυτον τον τρόπο.

Αίτημα των ποδηλατών σε παλαιότερες ποδηλατοπορείες ήταν η ελεύθερη μεταφορά ποδηλάτων στους συρμούς του μετρό. Κάτι που τελικά το πέτυχαν και αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί η ακτίνα μετακίνησης των ποδηλατών μέσα στην πόλη.

Η διαδρομή στην Αθήνα

Το ραντεβού για την ποδηλατοπορεία της Αθήνας είναι στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής (19 Μαΐου) στον Πεδίον του Άρεως. Περίπου 45 λεπτά αργότερα οι ποδηλάτες θα ποδηλατήσουν στην ακόλουθη διαδρομής: Αλεξάνδρας – Βασιλίσσης Σοφίας – Πανεπιστημίου – Ομόνοια – 3ης Σεπτεμβρίου – Ιουλιανού – Δηλιγιάννη – (Στάση στην Τροχαία )- Αχιλλέως – Θερμοπυλών – Ασωμάτων.

Ο τερματισμός θα γίνει στον πεζόδρομο της Ερμού. Εκεί ο πανελλήνιος σύλλογος SOSΤΕ (SOS Τροχαία Εγκλήματα) οργανώνει εκδηλώσεις με θέμα την οδική ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι η πανελλαδική κινητοποίηση οργανώνεται από ομάδες ποδηλατών κάθε πόλης. Στην Αθήνα συντονιστές είναι οι ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ – ανοικτή συνέλευση που λειτουργεί από το 2005 – καθώς και ο σύλλογος των Φίλων του Ποδηλάτου, δραστήριος από το 1986.

Πληροφορίες για τα ραντεβού των 45 πόλεων αλλά και για τις προσυγκεντρώσεις της Αθήνας μπορείτε να βρείτε στο www.podilates.gr.

Οι πόλεις που θα συμμετέχουν είναι αλφαβητικά: Αθήνα, Αλίαρτος, Αμαλιάδα, Αντίπαρος, Άργος, Άρτα, Βόλος, Δράμα, Ζάκυνθος, Ζαχάρω, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Θάσος, Θεσσαλονίκη, Ιεράπετρα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κάρυστος, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κόρινθος, Λαμία, Λάρισα, Λήμνος-Μύρινα, Λιβαδειά, Μεσολόγγι, Μυτιλήνη, Μώλος-Καμμένα Βούρλα-Αγιος Κωνσταντίνος, Ναύπλιο, Ξάνθη, Πάτρα, Πρέβεζα, Πτολεμαΐδα, Ρέθυμνο, Σκύρος, Σπάρτη, Σχηματάρι, Τρίκαλα, Φλώρινα, Χαλκίδα, Χανιά, Χίος, Σκάλα Ωρωπού