ΜΕΤΑ το τέλος της σχολικής χρονιάς θα ολοκληρώσει τις εργασίες της η Προκαταρκτική για τη λίστα Λαγκάρντ. Η Επιτροπή που θα έχει να καυχάται ότι μετέτρεψε την ελληνική πολιτική σε κερκίδα, αναμένει το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τους συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου που βρέθηκαν να λείπουν από τη λίστα όταν αυτή ξαναήρθε από τη Γαλλία λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Στο μεταξύ, το μόνο που προκύπτει είναι ότι πολλαπλασιάζονται τα «στικάκια» που είχε στην κατοχή του ο Γιάννης Διώτης.

Ο άλλοτε δικαστικός ήταν από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν την περασμένη δεκαετία λόγω του ρόλου του στην εξάρθρωση της 17Ν. Η επιστροφή του στην Εισαγγελία δεν συνδέθηκε με κάποιο θεαματικό αποτέλεσμα, παρότι είχε ασχοληθεί με την υπόθεση υποκλοπών. Από το 2009 και μετά πέρασε στην πολιτική, πρώτα πλάι στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Κατεχάκη και μετά στο ΣΔΟΕ, όπου η μετακίνησή του θεωρήθηκε ελπιδοφόρα για την υπηρεσία. Ωστόσο, το γράψε – σβήσε στα φλασάκια και, κυρίως, οι διαρκείς ανασκευές των καταθέσεών του δημιουργούν μια απελπιστική εικόνα για δικαστικό λειτουργό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, μαζί με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, είναι αυτός που υπέστη τη μεγαλύτερη βλάβη. Ενώ όμως ο πρώην υπουργός Οικονομικών βλέπει την εικόνα του να έχει αποθερμανθεί και ελπίζει ότι θα πέσει στα μαλακά από ποινική άποψη, ο Διώτης είναι ακόμη στο πουργατόριο.

Την ίδια ώρα η Ζωή –«και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους;» –Κωνσταντοπούλου έχει πάψει να απασχολεί την επικαιρότητα. Εστω κι αν έχει σποραδικές εκρήξεις όπως με την επισήμανση του ονόματος της Ειρήνης Αναστασοπούλου ή την προσπάθεια να εξετάσει τον Σάμπι Μιονί. Ολα αυτά όμως περισσότερο στοχεύουν στο να προκαλέσουν δημοσιότητα παρά παράγουν ουσία. Η Προκαταρκτική δεν έχει εισφέρει με τις έρευνές της κάποιο νέο στοιχείο στην υπόθεση της λίστας. Φασαρία να γίνεται. Ακόμη και η παράταση των εργασιών της αντιπαραγωγικά λειτουργεί και μάλιστα στο μέτωπο της επικοινωνίας. Ποιος μέσα στις φλογερές ζέστες του Ιουλίου θα ασχοληθεί με τα αντίπαλα πορίσματα που, κατά τη γνωστή παράδοση, θα βγάλουν τα κόμματα με το πέρας;

Στην πραγματικότητα, η λίστα Λαγκάρντ έδωσε μια σωτήρια δεύτερη ανάσα στην ηγεσία Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ ακριβώς στη φάση που είχαμε μια επικίνδυνη κοιλιά. Ο Βενιζέλος στοχοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και, τελικά, ηρωοποιήθηκε, ενώ όσο περισσότερα «στικάκια» προκύπτει ότι είχε ο Διώτης τόσο δικαιώνεται αναδρομικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που λείπει αυτές τις ημέρες στις ΗΠΑ για να παραστεί στην αποφοίτηση της κόρης του στο Τζορτζτάουν. Αν μια λίστα σκιάζει το ΠΑΣΟΚ, αυτή είναι τελικά η λίστα εξόδων του κόμματος που δεν μπορούν να αντιστοιχηθούν με παραστατικά. Το προσωρινό συμπέρασμα είναι ότι η λίστα Λαγκάρντ μάλλον θα αποδειχθεί ένα ακόμη παράξενο επεισόδιο στην ιστορία της ελληνικής πολιτικής –αν και μηδένα προ του τέλους, ή μάλλον του Ειδικού Δικαστηρίου, μακάριζε.