H δημόσια αποκάλυψη της Αντζελίνα Ζολί ότι υποβλήθηκε σε προληπτική διπλή μαστεκτομή προκειμένου να μειώσει τις πιθανότητες να χτυπηθεί από τον καρκίνο του στήθους – είχε 87% πιθανότητες της είχαν πει οι γιατροί και η μητέρα της είχε πεθάνει από την ασθένεια στα 56 της – χαιρετίστηκε ως απίστευτα γενναία από πολύ κόσμο, ανώνυμο και επώνυμο: Από τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Γουίλιαμ Χαγκ που μίλησε για μια «απίστευτα θαρραλέα κυρία» μέχρι τις ανώνυμες γυναίκες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρ’ ολ’ αυτά υπήρξε και χώρος για να αναπτυχθεί σκεπτικισμός απέναντι στον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή η δημοσιότητα της πράξης της λαμπερής Ζολί στον υπόλοιπο κόσμο και το πώς αυτή η ενέργεια έρχεται προς τεράστιο όφελος μιας πολύ επιθετικής βιομηχανίας που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας.

Από τα πιο χαρακτηριστικά σχόλια που δημοσιεύτηκαν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετά την αποκάλυψη της Ζολί, ήταν εκείνο της Μέρι Ελίζαμπεθ Ουίλιαμς στον ιστότοπο salon.com.

«Η απόφασή της ήταν γενναία, αλλά μην ξεχνάμε τη βιομηχανία της υγείας που θησαυρίζει εκμεταλλευόμενη τους φόβους μας για τον καρκίνο του μαστού», έγραψε η συγγραφέας και δημοσιογράφος η οποία είχε αντιμετωπίσει καρκίνο στο δέρμα και στους πνεύμονες.

Και σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο του άρθρου της σημειώνει χαρακτηριστικά: «Συγχαίρω τη Ζολί και είμαι χαρούμενη που μπορεί τώρα να λέει ότι είναι «πολύ ευτυχισμένη» με την επιλογή της και ότι «αυτό ήταν σωστό να γίνει για την οικογένειά μας». Αλλά», συνεχίζει η Μέρι Ελίζαμπεθ Ουίλιαμς, «θέλω από όλες μας να είμαστε σκεπτικές. Θέλω από εμάς να θυμόμαστε ότι όλα τα τεστ και όλες οι εγχειρήσεις εξυπηρετούν επίσης μια βιομηχανία η οποία ανθεί καθώς πουλάει μαστογράφους και χρεώνει για μαστεκτομές και αποκαταστάσεις. Θέλω από εμάς να είμαστε ικανές να δούμε αυτήν την επιλογή μιας γυναίκας μέσα από το κάδρο μιας κουλτούρας που είναι εμμονική με τα στήθη, ενώ την ίδια ώρα μας βλέπει όλες μας ως ευτυχισμένες ροζ, πιθανές «επιζήσασες» του καρκίνου του μαστού».

Και η Μέρι Ελίζαμπεθ Ουίλιαμς συνεχίζει: «Και μολονότι θαυμάζω την Ζολί απίστευτα, αμφισβητώ τη δήλωσή της ότι «η ζωή έρχεται με προκλήσεις: εκείνες που δεν πρέπει να μας φοβίζουν είναι εκείνες που μπορούμε να τις ελέγξουμε», επειδή βλέπω πάρα πολλές γυναίκες εκεί έξω αυτήν την στιγμή που είναι όντως πολύ φοβισμένες· φοβισμένες από μια βιομηχανία υγείας και από το επικουρικό merchandising με το ροζ βραχιολάκι που θησαυρίζουν από τον φόβο τους».