Ενα ιδιότυπο πολιτικό πινγκ πονγκ, που σηματοδοτεί και τη νέα φάση στην οποία εισέρχεται η σύγκρουση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης, παίχτηκε χθες ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και στον Αλέξη Τσίπρα, με διαιτητή τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε και το ξαφνικό φλερτ του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου, με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο επικεφαλής των ελλήνων βιομηχάνων υποδέχθηκε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με αντιμνημονιακή διάθεση, ενώ εντόπισε σημεία σύγκλισης του ΣΕΒ με το αναπτυξιακό σχέδιο της Κουμουνδούρου. Αργότερα πάντως, έπειτα από την ομιλία του κ. Σαμαρά, επιχείρησε να ισορροπήσει ανάμεσα στους δύο πόλους και συνέστησε στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε πλήρη άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο καθώς και σε εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ ο Πρωθυπουργός προέβαλε τη θετική εικόνα που καταγράφεται διεθνώς για την ελληνική προσπάθεια, με αποκορύφωμα την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση και της δόσης του Ιουνίου. Με στόχο να ενισχύσει το κλίμα αισιοδοξίας που δημιουργούν αυτές οι εξελίξεις, προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ξαναβγεί η χώρα στις αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2014, ενώ – με φόντο τις απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών – διαμήνυσε ότι «δεν θα επιτρέψει να θυσιασθούν τα δικαιώματα των πολιτών για τα προνόμια των συντεχνιών».

Από το ίδιο βήμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει νωρίτερα την κυβέρνηση για «τεχνητό κλίμα αισιοδοξίας», ενώ διαβεβαίωσε την επιχειρηματική κοινότητα ότι το πρόγραμμα που επεξεργάζεται το κόμμα του «μακροπρόθεσμα θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις».

Γέφυρες προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να στήσει χθες ο ΣΕΒ, όταν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ ο πρόεδρός του Δημήτρης Δασκαλόπουλος απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε ότι σε θέματα ανάπτυξης και επενδύσεων «λίγο – πολύ συγκλίνουμε».

Μάλιστα, ο κ. Δασκαλόπουλος έφτασε να υποστηρίξει υποκριτικά – όταν ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 741 ευρώ – ότι οι επιχειρήσεις του ΣΕΒ δίνουν έτσι κι αλλιώς μεγαλύτερους μισθούς από τον κατώτερο. Σημειώνεται ότι ο κ. Δασκαλόπουλος ήταν αυτός που ζητούσε πριν από έναν χρόνο με επίμονο τρόπο από την τρόικα να επιβάλει τη μείωση του κατώτατου μισθού, θέμα για το οποίο είχε έλθει σε δημόσια αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, φλερτάροντας με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης του Μνημονίου, υποστήριξε την ανάγκη «διαμόρφωσης ενός ελληνικού μνημονίου για την ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας» και «την κατάργηση των ευρωπαϊκών που έκλεισαν τον κύκλο τους».

Πάντως το βράδυ στην επίσημη ομιλία του, που ακολούθησε αυτήν του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ζήτησε από την κυβέρνηση να ανοίξει νέα μέτωπα καταργώντας τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και εκχωρώντας σε ιδιώτες το σύνολο σχεδόν (εξαιρούνται η άμυνα και η ασφάλεια) των υπηρεσιών που προσφέρονται σήμερα από το Δημόσιο.

Προσφωνώντας το πρωί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα πριν ο τελευταίος ανέβει στο βήμα της γενικής συνέλευσης, περιέγραψε με μελανά χρώματα την καθημερινότητα των ελληνικών νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων.

Η καθημερινότητα, είπε ο κ. Δασκαλόπουλος, έχει γίνει γολγοθάς για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία ενώ οι επιχειρήσεις όσες άντεξαν γονατίζουν κάτω από το βάρος των φόρων, της ακριβής ενέργειας, της μειωμένης ζήτησης, της ανύπαρκτης ρευστότητας.

«Το γερμανικό μοντέλο λιτότητας συνεπάγεται δυσβάστακτο κοινωνικό κόστος και άδηλες πολιτικές συνέπειες» είπε στη σύντομη προσφώνησή του προς τον κ. Τσίπρα, ενώ έκανε λόγο για δυνατότητες σύγκλισης σε θέματα ανάπτυξης ανάμεσα στις επιχειρήσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε σύντομο διάλογο που ακολούθησε μετά την ομιλία Τσίπρα, είπε ότι οι επιχειρήσεις του ΣΕΒ είναι οι καλύτερες της χώρας ενώ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να βοηθήσει στον κοινωνικό διάλογο για την ανάπτυξη.

ΟΙ ΒΟΛΕΣ. Η επίθεση του κ. Δασκαλόπουλου κατά των μνημονιακών πολιτικών ήταν σαφής: «Οι μνημονιακές πολιτικές και η δική μας αδυναμία να αντιμετωπίσουμε την κρίση άνοιξαν βαθιές πληγές και πραγματικά χάσματα στο κοινωνικό σώμα. Οι ανισότητες διευρύνθηκαν και για τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπατριωτών μας όλα έχουν γίνει δύσκολα».

Πάντως στην ομιλία του προς τα μέλη της γενικής συνέλευσης ήταν περισσότερο αισιόδοξος λέγοντας ότι «θα περάσουμε τον κάβο αν εκτελεστεί σωστά ο προϋπολογισμός και εμφανίσουμε ένα έστω και λογιστικό πρωτογενές πλεόνασμα». Μάλιστα στη βραδινή του ομιλία έκανε λόγο και για σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από τη σημερινή κυβέρνηση στη διαμόρφωση ενός θετικού επενδυτικού κλίματος.