Είναι δεδομένο ότι στον Ολυμπιακό θα ήθελαν όλοι να έχουν ένα deja vu στον αποψινό (19.00, ΕΤ1 και Novasports) ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενθυμούμενοι φυσικά το περυσινό έπος στην Πόλη.

Αν θέλουν όμως οι πρωταθλητές Ευρώπης να υπερασπιστούν τον τίτλο τους θα πρέπει να ξεχάσουν τελείως τον τελικό του 2012, που έχει ελάχιστες ομοιότητες και πολλές διαφορές με τον κρίσιμο αποψινό ημιτελικό.

«Μπορεί κάποιοι παίκτες να είναι ίδιοι, αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι διαφορετικά και δεν θα πέσουμε στην παγίδα να μείνουμε στα περυσινά. Ετσι κι αλλιώς οι παίκτες μου τα ξέχασαν σύντομα και αυτό φάνηκε και κατά τη διάρκεια της χρονιάς» τόνισε ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιώργος Μπαρτζώκας, ο οποίος ήδη πονοκεφαλιάζει για την πρώτη σημαντική διαφορά σε σχέση με πέρυσι που είναι τα ύψη. Το φόβητρο Ντόρσεϊ δεν υπάρχει πλέον στην άμυνα του Ολυμπιακού, που δημιουργούσε ένα αδιαπέραστο τείχος.

Μπορεί και οι Ρώσοι να μην έχουν το «πυρηνικό» τους όπλο (Κιριλένκο), αλλά ο Βίκτορ Κριάπα έχει κάνει την καλύτερή του χρονιά και μαζί με τον Νέναντ Κρίστιτς μπορούν να διαλύσουν οποιαδήποτε άμυνα.

Γι’ αυτό και ο Ολυμπιακός, τουλάχιστον στο επιθετικό κομμάτι, θα προσπαθήσει να τους τραβήξει έξω από τη ρακέτα έχοντας το μέσο σουτ με τα τεσσάρια του (Πρίντεζης, Αντιτς και Πάουελ), αρκεί όμως να μπουν τα σουτ.

Η άλλη βασική διαφορά είναι η απουσία του Βαγγέλη Μάντζαρη, που ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος τόσο σε βοήθεια στην οργάνωση, όσο και στη συνεργασία με τον Βασίλη Σπανούλη, αποτελώντας ένα εξαιρετικό δίδυμο.

Από την άλλη πλευρά ο Εϊσι Λο, που πέρυσι ήταν σχεδόν θεατής στον τελικό –λόγω τραυματισμού -, αναμένεται να δώσει λύσεις ιδιαίτερα στην επίθεση.

Αλλη μεγάλη διαφορά είναι πως ο Μίλος Τεόντοσιτς, που πέρυσι είχε εξελιχθεί κάποια στιγμή σε… καλύτερο παίκτη του Ολυμπιακού στον τελικό (αλλά και του Παναθηναϊκού στον ημιτελικό), είναι πιο ώριμος, ενώ η ΤΣΣΚΑ διά χειρός Μεσίνα έφερε τον Θοδωρή Παπαλουκά και πάλι στη Μόσχα για να έχει την ήρεμη δύναμη (και το μυαλό) όταν τρελαίνεται ο Σέρβος.

Το κομμάτι στην άκρη του πάγκου είναι επίσης κομβικό, εφόσον πλέον η ΤΣΣΚΑ στη θέση τού (κύριου αλλά με φανερές προπονητικές αδυναμίες) Γιόνας Καζλάουσκας έχει τον έμπειρο Ετόρε Μεσίνα, ο οποίος δεν έχει χάσει ποτέ ημιτελικό φάιναλ φορ! Αντίθετα, ο Ολυμπιακός στη θέση του πολύπειρου Ντούσαν Ιβκοβιτς έχει τον πρωτάρη, αλλά φιλόδοξο και ήδη επιτυχημένο στην ευρωπαϊκή πορεία, Γιώργο Μπαρτζώκα.

Το καλό για την ελληνική ομάδα είναι ότι θα μπει ως πρωταθλήτρια Ευρώπης στο γήπεδο και λογικά όχι τόσο ψαρωμένη όσο πέρυσι στον τελικό, ενώ ακόμα και το άγχος φαίνεται να έχει φύγει όλο με την πρόκριση στο φάιναλ φορ.

Η αμυντική λειτουργία των πρωταθλητών θα παίξει εξίσου σημαντικό ρόλο, αφού από εκεί ξεκινούν όλα και όταν μιλάμε για άμυνα συμπεριλαμβάνουμε την αχίλλειο πτέρνα της ομάδας σε κάποια κομβικά παιχνίδια φέτος, που είναι το αμυντικό ριμπάουντ.

Η βοήθεια (μικρή ή μεγάλη) κάθε παίκτη που θα έρθει από τον πάγκο, στην άμυνα και στη συνέχεια στην επίθεση, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την εξέλιξη του ημιτελικού, ο οποίος μπορεί να θυμίζει αλλά δεν μοιάζει σε τίποτε με τον περυσινό τελικό.

ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ

Οι 3.000 φίλοι του Ολυμπιακού που θα βρεθούν στο γήπεδο και λογικά θα κερδίσουν τη μάχη της κερκίδας μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμος σύμμαχος, αρκεί να έχουν την υπομονή και να συμπεριφερθούν όπως οι περισσότεροι φίλοι της ομάδας εφέτος στο ΣΕΦ, όπου πραγματικά θύμιζε και πάλι έδρα από τα παλιά