Ο ελληνικής καταγωγής τραγουδιστής του χριστιανικού χέβι μέταλ συγκροτήματος As I Lay Dying Τιμ Λαμπέσης συνελήφθη στο Οσιανσάιντ της Καλιφόρνιας με την κατηγορία ότι είχε προσλάβει επαγγελματία εκτελεστή –αστυνομικό μάλιστα –για να δολοφονήσει την εν διαστάσει σύζυγό του, η οποία είχε καταθέσει αίτηση διαζυγίου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το ζευγάρι είχε υιοθετήσει τρία παιδιά (δύο κόρες και έναν γιο) από την Αιθιοπία.

Μοιάζει οξύμωρο σχήμα ο όρος «χριστιανικό μέταλ» αν αναλογιστεί κανείς τις κατηγορίες (ειδικά εκ μέρους χριστιανικών οργανώσεων) που έχουν εξαπολυθεί κατά καιρούς εναντίον του συγκεκριμένου μουσικού ιδιώματος, εξαιτίας της ροπής εκπροσώπων του σε παγανιστικές αλλά και σατανιστικές πρακτικές αλλά και σε κάθε είδους μυστικιστικές αναζητήσεις. Παράδοξο επίσης φαίνεται ίσως το γεγονός ότι το όνομα του συγκροτήματος προέρχεται από την ομότιτλη νουβέλα ενός από τους πιο διάσημους συγγραφείς του περασμένου αιώνα, του νομπελίστα Γουίλιαμ Φόκνερ, ο οποίος είχε εργαστεί και σεναριογράφος στο Χόλιγουντ και ενδεχομένως θα εκτιμούσε τις διαστάσεις «καλιφορνέζικου νουάρ» που έχει λάβει η είδηση της σύλληψης του Λαμπέση.

Το χριστιανικό ροκ στις ΗΠΑ πάντως είναι μια πολύ δημοφιλής και εξαιρετικά επικερδής υπόθεση. Αντίθετα με άλλους εκπροσώπους του είδους, το σχήμα του Λαμπέση χαίρει εκτίμησης ακόμη και σε μη χριστιανικούς μέταλ κύκλους, ενώ ο ίδιος ήταν γνωστός για το χιούμορ του.

Ο ΣΒΑΡΤΣΕΝΕΓΚΕΡ. Πρόσφατα μάλιστα είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μέσω δωρεών από τους οπαδούς του γκρουπ του το ποσό των 78.000 δολαρίων προκειμένου να χρηματοδοτήσει ένα παράλληλο μουσικό πρότζεκτ του με τον τίτλο Austrian Death Machine (Αυστριακή Μηχανή Θανάτου), μια μπάντα που αποκλειστικό στόχο έχει τη διακωμώδηση της κινηματογραφικής καριέρας του Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ (πολλοί το εκλαμβάνουν ως φόρο τιμής στον αυστριακό σταρ και κυβερνήτη της Καλιφόρνιας). Σύμφωνα με τους όρους αυτής της ιδιότυπης ανταλλακτικής χορηγίας, ο Λαμπέσης είχε υποσχεθεί ότι θα γινόταν για ένα μήνα ο προσωπικός γυμναστής όποιου οπαδού προσέφερε 500 δολάρια, ενώ όσοι εξαντλούσαν κάθε γενναιοδωρία δίνοντάς του 5.000 δολάρια θα είχαν την τιμή να χαραχτούν τα αρχικά τους στα οπίσθια του τραγουδιστή.

Μοιάζει εξωφρενικά αστείο, η αφοσίωση των οπαδών του γκρουπ όμως δεν είναι καθόλου αστεία: αμέσως μετά την ανακοίνωση της σύλληψης του Λαμπέση, πολλοί «πιστοί» συνέρρευσαν στο facebook, στη σελίδα των As I Lay Dying αναζητώντας εναγωνίως πληροφορίες για την τύχη του αγαπημένου τους τραγουδιστή.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφτασε να κάνει τέτοιο πράγμα ύστερα από τόση αγάπη και έμπνευση που μας έχει χαρίσει το συγκρότημα», έγραψε ένας. «Τίποτα από όλα αυτά που έχουν κάνει δεν θα μας έκανε να υποπτευτούμε ότι κάποιος από αυτούς ήταν ικανός για κάτι τέτοιο…». Κάποιος άλλος δήλωσε μελοδραματικά: «Προσεύχομαι σε σένα Θεέ μου για τη σωτηρία του Τιμ. Σκέπασέ τον με τη στοργή σου και μίλα στην καρδιά του».

Ο Τιμ Λαμπέσης τονίζει τακτικά στις συνεντεύξεις του τη σημασία που έχει για τον ίδιο να γράφει τραγούδια με «φιλοσοφικό περιεχόμενο» και πρόσφατα, όταν ρωτήθηκε από τη μέταλ ιστοσελίδα Suicide Scriptures (Γραφές Αυτοκτονίας) αν η χριστιανική πίστη του βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με το μουσικό είδος που υπηρετεί, δήλωσε: «Ο κόσμος έχει την τάση να κολλάει με ταμπέλες, εστιάζοντας σε ιδέες και θεωρίες αντί για την ίδια τη μουσική».

Πριν από λίγο καιρό, πάντως, ο Λαμπέσης ανέβασε ένα βίντεο στο YouTube στο οποίο ο ίδιος μαζί με ένα άλλο μέλος του συγκροτήματός του καλούν τους οπαδούς τους να «ουρλιάξουν για τον Κύριο» και να «σερφάρουν πάνω στα πλήθη προς τιμήν της παρθενογένεσής Του».

ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ από το Σαν Ντιέγκο σχηματίστηκε πριν από 13 χρόνια και έχει κυκλοφορήσει έξι άλμπουμ, με πιο επιτυχημένο το «An Ocean Between Us» του 2007, το οποίο έφτασε μέχρι το Νο 8 του αμερικανικού καταλόγου επιτυχιών, ενώ το πλέον πρόσφατο με τον τίτλο «Awakened» κυκλοφόρησε το περασμένο φθινόπωρο και ντεμπουτάρισε στο Νο 11 του ίδιου καταλόγου. Ενα από τα βασικά ατού της μπάντας είναι οπωσδήποτε η φωνή του Λαμπέση, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς του είδους, «ακροβατεί ιδανικά μεταξύ ανατριχιαστικού ουρλιαχτού και δυσοίωνου γρυλίσματος».

Υποψήφιοι για Γκράμι!

Οι As I Lay Dying το 2007 ήταν υποψήφιοι για βραβείο Γκράμι στην κατηγορία μέταλ με το τραγούδι «Nothing Left»