Τον Αύγουστο του 2011 η Πολιτεία Βιρτζίνια στις Ανατολικές ΗΠΑ χτυπήθηκε διπλά μέσα σε πέντε ημέρες από έναν σεισμό μεγέθους 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ και από τον καταστροφικό τυφώνα Αϊρίν. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα δύο γεγονότα συνδέονται μεταξύ τους, καθώς ο τυφώνας, που χτύπησε την περιοχή πέντε ημέρες μετά τον σεισμό, προκάλεσε συχνούς μετασεισμούς.

Η συχνότητα των μετασεισμών συνήθως μειώνεται καθώς περνά ο χρόνος, εξηγεί στο «Nature» ο Ζιγκάνγκ Πενγκ, σεισμολόγος στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Τζόρτζια, στην Ατλάντα. Αλλά αυτό δεν συνέβη στο Μίνεραλ της Βιρτζίνια, όπου οι μετασεισμοί αυξήθηκαν όταν πέρασε ο τυφώνας.

Αρχικά οι ερευνητές δεν κατάλαβαν τη συσχέτιση των δύο φαινομένων, καθώς οι μετασεισμοί ήταν μεγέθους περίπου 2 ρίχτερ, ενώ ο τυφώνας προκάλεσε μεγάλο σεισμικό θόρυβο. «Χρειάζονται ειδικές μέθοδοι για να ξεχωρίσουν τους σεισμούς μέσα σε αυτόν τον θόρυβο», λέει ο Πενγκ. Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική, η ομάδα του αναγνώρισε 700 δονήσεις, 10 φορές περισσότερες από ότι νόμιζαν μέχρι τότε. Οι πιο πολλές έγιναν μετά την απομάκρυνση του τυφώνα. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να ψάχνουν πώς ακριβώς συνδέονται αυτά τα φαινόμενα και πώς ο τυφώνας επηρεάζει το ρήγμα. Η αρχική τους θεωρία για σχέση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική πίεση και στους σεισμούς δεν επιβεβαιώθηκε.

Αντίστοιχο συσχετισμό είχε εντοπίσει έρευνα του Σίμον Βντοβίνσκι, σεισμολόγου στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, που μελέτησε πολύ υγρές τροπικές καταιγίδες στην Ταϊβάν και μεγάλους σεισμούς στην περιοχή, μέχρι και τρία χρόνια μετά το πέρασμά τους.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Σεισμολογικής Ομοσπονδίας, που έγινε στη Γιούτα. Η έρευνά τους δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη.