Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια δρ Μυρσίνη Κωστοπούλου απαντά ότι, όταν ένα άτομο βιώνει μια βαθιά αίσθηση απειλής και βρίσκεται σε κατάσταση άγχους, το αυτόνομο νευρικό σύστημα διεγείρεται.

Oι ταχυκαρδίες, η ένταση, η ταραχή, η εφίδρωση, η ταχύπνοια, η δύσπνοια, το τρέμουλο, ο πόνος στο στήθος, η ναυτία και η ζαλάδα είναι τα κοινά συμπτώματα μιας ψυχοσωματικής αγχώδους διέγερσης.

Οι αιτίες της απειλής θα μπορούσαν να αποδοθούν σε φόβο σύγκρουσης με τα άτομα με τα οποία δεν έχετε καλή σχέση, σε φόβο απόρριψης από εκείνα, σε φόβο έκθεσης σε αυτά και στην αδιέξοδη προσπάθεια αποφυγής τους.

Είστε παγιδευμένος σε έναν φαύλο κύκλο άγχους, όπου ο φόβος μιας επόμενης συνάντησης, η κατάσταση μόνιμης επιφυλακής στην οποία βρίσκεστε, η επιλεκτική σας προσοχή στα σωματικά σας συμπτώματα και η αρνητική σας διάθεση διατηρούν το πρόβλημα.

Η αλπραζολάμη, εφόσον χορηγείται από ψυχίατρο στο πλαίσιο μιας συστηματικής παρακολούθησης ως προς τη δοσολογία και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, μπορεί να σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα του άγχους, ακόμη και αν αυτά δεν είναι κρίσεις πανικού.

Η εκλογίκευση των καταστάσεων που σας απειλούν και η προσπάθεια αντιμετώπισής τους και όχι αποφυγής τους θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το άγχος σας. Αν δείτε ότι στη διαδικασία αυτή δυσκολεύεστε, μια σειρά συνεδριών ψυχοθεραπείας με ψυχολόγο μπορεί να σας βοηθήσει.