Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, οι έρευνες δείχνουν ότι ειδικά στοιχεία της μουσικής έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, που είναι ωφέλιμες στην ανάπτυξη των πρόωρων νεογνών.

Η ηχογραφημένη εμπορική μουσική δεν έχει το κατάλληλο μέτρο και την ένταση να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πρόωρων νεογνών όσο η ζωντανή μουσική.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στις 15 Απριλίου στην επιθεώρηση «Pediatrics», τρεις διαφορετικοί τύποι μουσικών θεραπευτικών παρεμβάσεων έχουν θετικό αποτέλεσμα στην υγεία των νεογνών: οι απαλοί ήχοι της θάλασσας, τα μητρικά νανουρίσματα και μια μουσική που αντιγράφει τον ήχο των καρδιακών παλμών της μητέρας (gato box rhythms).

Οι ερευνητές μελέτησαν 272 μωρά σε 11 νεογνικές μονάδες εντατικής θεραπείας και βρήκαν ότι η ζωντανή μουσική μπορεί να αυξήσει την ικανότητα του νεογνού για τροφή, ύπνο και αυτορρύθμιση των λειτουργιών του, ενώ ο θόρυβος μπορεί να έχει αρνητικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξή του.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνονται να τραγουδούν τα παραδοσιακά νανουρίσματα στα πρόωρα νεογνά, γιατί αυτό θα βοηθούσε στην ενίσχυση των ζωτικών οργάνων του βρέφους, καθώς και στη δημιουργία συναισθηματικού δεσμού ανάμεσα στο παιδί και τον γονιό.