Λένε πως αν δεν έχεις εχθρούς, δεν έχεις χαρακτήρα. Δεν ξέρω όμως τι λένε στις περιπτώσεις που ακόμη και οι εχθροί σου μιλούν θετικά για σένα. Το αναφέρω επειδή πληροφορούμαι ότι ο Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο στη χθεσινή του συνάντηση με τον Φώτη Κουβέλη τού είπε κάτι σε στυλ «ακούω πολύ καλά λόγια για σένα, όχι μόνο από τους φίλους σου αλλά και από τους εχθρούς σου»…

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι οι «εχθροί» του Κουβέλη με τους οποίους συνομιλεί ο Μπαρόζο είναι οι δεξιοί ομοϊδεάτες του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Μπορώ όμως με βεβαιότητα να εικάσω ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν συμπάθησε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Και επειδή οι συμβολισμοί έχουν τη σημασία τους, σημειώνω ότι το ραντεβού είχε αρχικά προγραμματιστεί να διαρκέσει μισή ώρα αλλά ο Κουβέλης κράτησε τον Μπαρόζο 55 λεπτά.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ, η διακαής επιθυμία στενής συνεργάτιδας του προέδρου της Κομισιόν, όπως εκφράστηκε στους συνεργάτες του Κουβέλη που περίμεναν έξω από την αίθουσα της συνάντησης, ήταν να μάθει αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μπορεί να γίνει και πρωθυπουργός της Ελλάδας. Δεν ξέρω από πού αντλεί πληροφορίες η προαναφερθείσα αλλά πρέπει να ελέγξει τις πηγές της.

ΜΕΝΩ στο βρυξελλιώτικο τουρ του Κουβέλη, ο οποίος μετά τον Μπαρόζο είδε τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο. Μου λένε ότι ο Χάνες Σβόμποντα ήταν όλο αβρότητες και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα μπορούν να πετύχουν πράγματα. Το κλου είναι ότι είπε στον Κουβέλη ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να είναι ισχυρή γιατί, όπως επεσήμανε, «η ΝΔ δεν μπορεί να είναι στην πρωτοπορία του αιτήματος για μεταρρυθμίσεις». Ο Σβόμποντα αναφέρθηκε και στο ΠΑΣΟΚ το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, ενοχλήθηκε από κάποιες προηγούμενες δηλώσεις του. Τα καλύτερα λόγια όμως ο Αυστριακός τα κράτησε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να το θέσω ευγενικά, ο Σβόμποντα θεωρεί ότι οι λογικές φωνές στην Κουμουνδούρου είναι ελάχιστες.

Οσα δεν φτάνει η αλεπού…

Οτι η περιοδεία του Φώτη Κουβέλη στις Βρυξέλλες θα προκαλούσε δυσαρέσκεια στην Κουμουνδούρου το περίμενα. Δεν περίμενα όμως ότι η δυσφορία θα προκαλούσε και αμνησία. Αναφέρομαι στον Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος δήλωσε χθες ότι όταν ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Κώστας Φιλίνης και ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης πήγαιναν στις Βρυξέλλες συναντούσαν το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και όχι κεντροδεξιούς όπως ο Μπαρόζο και Σοσιαλδημοκράτες όπως ο Σβόμποντα. Φοβάμαι όμως ότι ο Παπαδημούλης, ο οποίος προέρχεται από την ανανεωτική Αριστερά, έχει ιδιαίτερα επιλεκτική μνήμη. Διαφορετικά θα θυμόταν ότι το 1989 ο Κύρκος, ο Φιλίνης και ο Παπαγιαννάκης έλαβαν μια πολύ σημαντική απόφαση: παρά την αντίθετη γνώμη του Χαρίλαου Φλωράκη –με τον οποίο μόλις είχαν προχωρήσει στη δημιουργία του ενιαίου Συνασπισμού –εγκατέλειψαν την κομμουνιστική ομάδα (και τον Αλέκο Αλαβάνο) στο επίπεδο της Ευρωβουλής. Αντ’ αυτής προχώρησαν στη δημιουργία νέας ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας, απαλλαγμένης από τα σφυροδρέπανα και οτιδήποτε σκληροπυρηνικά κομμουνιστικό. Αυτά για να βοηθήσω το φρεσκάρισμα της μνήμης…

Σπασμένο τηλέφωνο

Τους στίχους «άντε και αντίο, θα σε δω στο πλοίο» μού θύμισε η χθεσινή αποχώρηση της αντιπροσωπείας των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση από το γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα. Αυτό επειδή πληροφορούμαι ότι μετά τη βόμβα που πέταξε ο Ευ. Βενιζέλος μέσω του τηλεφώνου του Φίλιππου Σαχινίδη επικράτησε μια κάποια… αμηχανία. Ο Ι. Στουρνάρας όταν άκουσε τον Σαχινίδη να του λέει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτει ως ζήτημα τώρα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση έμεινε στήλη άλατος, αλλά διατήρησε την ψυχραιμία του. Και να φανταστεί κανείς ότι η σύσκεψη είχε αρχίσει με τους καλύτερους οιωνούς. Εξηγούμαι: ο Σαχινίδης κάθησε δίπλα στον Αντώνη Μπέζα της ΝΔ και ο Στουρνάρας δίπλα στον Δημήτρη Χατζησωκράτη της ΔΗΜΑΡ. «Ορίστε: το ΠΑΣΟΚ κάθεται με τη ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ με τον Κοινωνικό Σύνδεσμο», πληροφορούμαι ότι αστειεύθηκε ο λαρισαίος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θυμίζω ότι ίδρυσε τον Κοινωνικό Σύνδεσμο μαζί με τον Γιώργο Φλωρίδη.

Διαχείριση κρίσης

Μέχρι σήμερα ήξερα για την τριγωνική διπλωματία. Για τριγωνική διαχείριση κρίσεων δεν είχα ακούσει. Και όμως, έγινε πράξη με αφορμή την απαγωγή του ελληνορθόδοξου μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του συρορθόδοξου μητροπολίτη Χαλεπίου Γιοχάνα Ιμπραχίμ. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι το βράδυ της Δευτέρας πήραν φωτιά τα τηλέφωνα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου (φωτογραφία), του Αντώνη Σαμαρά και του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Για την ακρίβεια, ο ένας μιλούσε με τον άλλο και αλληλοενημερώνονταν μέχρι τα μεσάνυχτα για όλες τις πτυχές της κρίσης, ώστε να κινητοποιηθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί. Το πρόβλημα είναι ότι η κατάσταση στη Συρία κάνει όλους τους χειρισμούς δύσκολους. Για να μην αναφέρω ότι δεν υπάρχει στην κυβέρνηση άνθρωπος με αρμοδιότητα τέτοιους χειρισμούς. Θυμίζω ότι τις «ειδικές» αποστολές επί Γ. Παπανδρέου τις αναλάμβανε ο Δημήτρης Δόλλης και ενίοτε ο Αλεξ Ρόντος. Τον ρόλο πληροφορούμαι ότι ανέλαβαν στενοί συνεργάτες του Ιερωνύμου, καθώς είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η Αρχιεπισκοπή είχε λάβει από νωρίς χθες το απόγευμα πληροφορίες για την πιθανή απελευθέρωση των ομήρων.

ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ επικοινωνία για το θέμα με τον Ιερώνυμο και όχι μόνο βρισκόταν και χθες ο Αντώνης Σαμαράς. Πηγή μου λέει ότι ο Πρωθυπουργός βγήκε τουλάχιστον δύο φορές από την αίθουσα όπου συνεδρίαζε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης για να κάνει συνεννοήσεις που αφορούσαν το θέμα των ομήρων.

Γερμανοί στη Ρηγίλλης

Και ενώ αναρωτιόμουν τι έλειπε από τις ελληνογερμανικές σχέσεις, η απάντηση μου ήρθε με τη μορφή πρόσκλησης. Αναφέρομαι σε εκδήλωση που οργανώνει τον Μάιο το Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Καραμανλής σε συνεργασία με το Ιδρυμα Χανς Ζάιντελ. Το εν λόγω ίδρυμα είναι το θινκ τανκ των γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και εδρεύει στη Ρηγίλλης. Θυμίζω ότι οι γερμανικές επικρίσεις περί τεμπέληδων Ελλήνων ωχριούν μπροστά στις απόψεις των Χριστιανοκοινωνιστών για τη χώρα μας. Η εν λόγω φράξια πιστεύει ότι η ζωή στον ευρωπαϊκό Νότο κυλάει ανέμελα, καθώς και ότι οι Γερμανοί δεν πρέπει να πληρώνουν για τη διάσωση της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας. Πάντως στην εκδήλωση, με την οποία θα εγκαινιαστεί η παρουσία του Ιδρύματος στην Ελλάδα, βασικός ομιλητής θα είναι ο Πρωθυπουργός.