Ενα πλοκάμι της μαφίας που κάνει εμπόριο με την αγωνία της μητρότητας εντόπισαν η Αστυνομία και το ΣΔΟΕ. Τουλάχιστον τρεις γυναικολόγοι στη Θεσσαλονίκη είχαν συλληφθεί και δεκαπέντε άτομα είχαν προσαχθεί έως αργά χθες το βράδυ στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης ενώ άλλες δύο προσαγωγές είχαν γίνει στην Αθήνα. Μεταξύ των προσαχθέντων είναι γιατροί και υπάλληλοι φαρμακευτικών εταιρειών που κατηγορούνται ότι δρούσαν με δύο τρόπους: από τη μία άδειαζαν την ελληνική αγορά από ακριβά φάρμακα τα οποία έχουν χαμηλότερη τιμή στη χώρα μας και τα πουλούσαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και από την άλλη εισήγαν παράνομα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την εξωσωματική γονιμοποίηση και δεν είναι εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ανθρωποι που ξέρουν καλά τον χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σημείωναν πάντως ότι προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά το γεγονός ότι τις έρευνες έχει αναλάβει η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής.

ΟΙ ΕΦΟΔΟΙ. Εκτός από τις συλλήψεις και τις προσαγωγές στο Αστυνομικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, έγιναν έφοδοι σε δέκα φαρμακεία της πόλης και κατασχέθηκαν ιατρικά σκευάσματα. Αντίστοιχα, κλιμάκια αστυνομικών και υπαλλήλων του ΣΔΟΕ προσήγαγαν δύο άτομα στην Αθήνα, ενώ έρευνες βρίσκονταν σε εξέλιξη έως αργά χθες σε Λάρισα και Ηράκλειο. Παράλληλα, ελέγχονταν πληροφορίες για τη δράση συνεργών του κυκλώματος στην Κομοτηνή, στη Ρόδο και στη Ναύπακτο.

Οπως έγινε γνωστό, οι Αρχές παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των υπόπτων το τελευταίο διάστημα, ενώ επίκεντρο της μεγάλης κομπίνας, τα κέρδη της οποίας υπολογίζονται σε εκατομμύρια ευρώ, θεωρείται η Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα κλινική που είναι ιδιαίτερα γνωστή για την ειδίκευσή της στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Πληροφορίες από το ΣΔΟΕ αναφέρουν ότι τα παράνομα εισαγόμενα σκευάσματα από την Τουρκία δεν ήταν εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ ενώ η τιμή τους ήταν σαφώς χαμηλότερη (έως και στο 1/3) από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα συνοδευτικά τους έγγραφα παραποιούνταν ώστε να φαίνεται ότι είναι εγκεκριμένα και χρεώνονταν κατά πολύ ακριβότερα. Στο επόμενο στάδιο της διερεύνησης της υπόθεση θα ελεγχθούν τα συγκεκριμένα σκευάσματα και ως προς την ασφάλειά τους για την υγεία. Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και πολύ γνωστός γυναικολόγος της Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατηγορείται ότι πουλούσε φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα οποία ωστόσο «χρέωνε» σε γυναίκες που ήδη κυοφορούσαν, εξαπατώντας έτσι και τα ασφαλιστικά ταμεία! Μεταξύ των φαρμάκων που εισάγονταν λαθραία από την Τουρκία περιλαμβάνονταν και παρτίδες βιάγκρα, επίσης μη εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ, κατά συνέπεια αμφίβολης προέλευσης και καταλληλότητας.

Τα περισσότερα στελέχη του κυκλώματος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν αναπτύξει δράση στη Θεσσαλονίκη, ενώ παραφυάδες του ενεργοποιούνταν και σε άλλες πόλεις όπου δρούσαν μεσάζοντες σε πωλήσεις και συνεργοί στην εισαγωγή και στην προώθηση των φαρμάκων.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. Εκτός από τα παράνομα φάρμακα για την εξωσωματική γονιμοποίηση το κύκλωμα είχε έντονη δράση στις λεγόμενες «παράλληλες εξαγωγές» φαρμάκων. Διέθεταν κατά κύριο λόγο πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα στην ευρωπαϊκή αγορά εξάγοντάς τα στη Βουλγαρία. Μέλη του κυκλώματος αγόραζαν μαζικά σκευάσματα από φαρμακεία και στη συνέχεια τα περνούσαν στη Βουλγαρία χρησιμοποιώντας πλαστά παραστατικά τα οποία προμηθεύονταν από υπαλλήλους φαρμακευτικών εταιρειών, που επίσης εμπλέκονται στην υπόθεση. Η δράση τόσο αυτού του κυκλώματος όσο και άλλων με ανάλογη δράση πολλές φορές στο παρελθόν είχε ως συνέπεια να λείπουν από την ελληνική αγορά τα συγκεκριμένα σκευάσματα.