Τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων αγροτεμαχίων, βάζει στόχο η κυβέρνηση ενόψει του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τις κατοικίες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της σύσκεψης χθες των εκπροσώπων της τρικομματικής κυβέρνησης υπό τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, αναφέρθηκε το ενδεχόμενο να φορολογηθούν και τα αγροτεμάχια των 300.000 αγροτών. Σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμήθηκε ότι το αφορολόγητο για τις κατοικίες μπορεί να αυξηθεί στις 100.000 ευρώ, αντί των 50.000 ευρώ που εξετάζεται εναλλακτικά και θεωρείται ανεπαρκές.

Εως τα τέλη Ιουνίου σχεδιάζει εξάλλου η κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο για την αντικατάσταση από το 2014 του ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι της ΔΕΗ) από τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Ωστόσο μια σειρά από προβλήματα και αβεβαιότητες καθιστούν το εγχείρημα δύσκολο, όπως διαπιστώθηκε χθες στη σύσκεψη.

Συγκεκριμένα, στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για να δηλωθούν τα αγροτεμάχια και επομένως έως τότε δεν θα μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια το αναμενόμενο έσοδο από τη φορολόγησή τους. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, πάντως, ετοιμάζει εφαρμογή για τη δήλωση των αγροτεμαχίων.

Επίσης, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα εφαρμοστούν ενόψει του ενιαίου φόρου, καθώς και αυτές αναμένεται να προσδιοριστούν το καλοκαίρι.Και όλα αυτά ενώ ο στόχος των εσόδων από τον νέο φόρο είναι πολύ υψηλός, στα 3,2 δισ. ευρώ, καθώς πρέπει να υποκαταστήσει πλήρως αυτά του ΕΕΤΗΔΕ.

Ανάλογα με τη διαμόρφωση των προαναφερθέντων στοιχείων θα προσδιοριστεί το αφορολόγητο όριο που θα τεθεί για τα ακίνητα, καθώς και τα φορολογικά κλιμάκια και οι συντελεστές.

Στην επιτροπή χθες συμμετείχαν ο βουλευτής της ΝΔ Απόστολος Βεζυρόπουλος, από το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Μακρυπίδης και από τη ΔΗΜΑΡ ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.