Στη λύση της κομματικής υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αυτή του Ρομάνο Πρόντι, κατέφυγε ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της διάσπασης που προκάλεσε η απόφασή του να στηρίξει την υποψηφιότητα του Φράνκο Μαρίνι. Το μόνο όμως που κατάφερε ο Μπερσάνι ήταν να ανοίξει μέτωπο με την Κεντροδεξιά χωρίς να κλείσει το ρήγμα που είχε προκληθεί στο εσωτρικό της Κεντροαριστεράς. Στη χθεσινή τέταρτη ψηφοφορία ο Ρομάνο Πρόντι απέσπασε μόλις 395 ψήφους, πολύ λιγότερες από τους 496 εκλέκτορες της Κεντροαριστεράς. Η επιλογή Πρόντι συνοδεύτηκε από διαρροές προς τον Στέφανο Ροντοτά, υποψήφιο του Κινήματος 5 Αστέρων και έγινε αιτία πολέμου με την Κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι. Η στροφή του Μπερσάνι προκειμένου να διασφαλίσει την ενότητα στο κόμμα του ενταφίασε οριστικά το σενάριο ενός «μεγάλου συνασπισμού». Παρά το γεγονός ότι ο Ρομάνο Πρόντι έχει διατελέσει πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κομισιόν και ιδεολογικά κινείται στο Κέντρο, η Κεντροδεξιά βλέπει στο πρόσωπό του μάλλον έναν πολιτικό αντίπαλο παρά μια υπερκομματική προσωπικότητα.

Ο Ρομάνο Πρόντι δεν φαίνεται να αποτελεί την συγκολλητική ουσία που αναζητούσε η Κεντροαριστερά. Διχασμένοι εμφανίστηκαν και οι κεντρώοι του Μάριο Μόντι. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός της χώρας κατέθεσε δική του πρόταση για την Προεδρία υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα της Αναμαρία Καντσελιέρι, υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης τεχνοκρατών, της οποίας ηγείται ο ίδιος. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρήθηκαν στο Κίνημα 5 Αστέρων όπου ο Μπέπε Γκρίλο επέμενε στην υποψηφιότητα του Ροντοτά. Θεωρητικά, η αριθμητική μετάφραση της πολιτικής κατάστασης είναι η εξής: η Κεντροαριστερά μπορούσε να βασίζεται στους 496 εκλέκτορές της για την εκλογή του Πρόντι. Μέχρι τον μαγικό αριθμό των 504, έλειπαν επομένως μόλις οκτώ. Και πίσω από το παραβάν δεν ήταν δύσκολο, στην τέταρτη ή σε κάποια από τις επόμενες ψηφοφορίες να βρεθούν οκτώ κεντρώοι ή οκτώ γκριλίνι. Μετά τη χθεσινή εξέλιξη όμως πολλά θα κριθούν στη σημερινή πέμπτη ψηφοφορία.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος πρόεδρος θα αρχίσει τη θητεία του επιφορτισμένος με μια πολύ δύσκολη αποστολή: να βρει τη χρυσή τομή από την οποία θα μπορούσε να προκύψει μια κυβέρνηση. Ενδεχόμενη αποτυχία θα σημάνει το πολιτικό τέλος του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και την ολική επαναφορά στο πολιτικό στερέωμα του Ματέο Ρέντσι, του 39χρονου δημάρχου της Φλωρεντίας τον οποίο σχεδόν οι μισοί Ιταλοί δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν για πρωθυπουργό αν είχε κατεβεί στις εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου.

Η Βαλέρια, ο Τραπατόνι και ο Κόμης…

Μία ψήφος υπέρ της Βερόνικα Λάριο, πρώην συζύγου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, βρέθηκε στην κάλπη της προεδρικής εκλογής. Τη δική τους ψήφο κέρδισαν ο προπονητής Τζοβάνι Τραπατόνι, η ηθοποιός Βαλέρια Μαρίνι, αλλά και ο κόμης Μασέτι, ο ήρωας τον οποίο υποδυόταν ο Ούγκο Τονιάτσι στην ιταλική κωμωδία «Εντιμότατοι φίλοι μου»