Περισσότερη ανάπτυξη και λιγότερη λιτότητα για κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι το «κλειδί» για να αντιμετωπιστεί η κρίση, πιστεύει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει περιθώρια για μείωση των επιτοκίων.

Η παρέμβαση έγινε ενώ πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το ΔΝΤ, αφού η διάδοχος του Ντονιμίκ Στρος-Καν κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον δικαστικών Αρχών της Γαλλίας στα τέλη Μαΐου, στο πλαίσιο ποινικής έρευνας που αφορά παράτυπη χρήση κρατικών κονδυλίων τη δεκαετία του ’90, όταν η ίδια ήταν υπουργός Οικονομικών του Νικολά Σαρκοζί. Μάλιστα δεν αποκλείεται να ξεκινήσει και επίσημη έρευνα εναντίον της για τυχόν εμπλοκή της στην υπόθεση –που αφορά τον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και γαλλική τράπεζα –προκαλώντας περιπέτειες στην ίδια αλλά και στο Ταμείο.

Μιλώντας από την Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και της συνάντησης των χωρών του G20, η Λαγκάρντ ζήτησε την ισχυροποίηση και –εάν χρειαστεί –την αναδιάρθρωση ευρωπαϊκών τραπεζών. Διαφοροποιήθηκε επίσης από κορυφαίους ευρωπαίους παράγοντες, αναφέροντας ότι η λύση με το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο ήταν μοναδική περίπτωση και δεν θα αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες.

«Η ανάκαμψη τριών ταχυτήτων δεν είναι η υγιέστερη που μπορούμε να σκεφτούμε. Χρειαζόμαστε παγκόσμια ανάκαμψη πλήρους ταχύτητας», ανέφερε η Λαγκάρντ. Το ΔΝΤ χωρίζει τις οικονομίες σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη βρίσκονται οι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα, που αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς, στη δεύτερη χώρες όπως οι ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν προκλήσεις και στην τρίτη η Ευρώπη και η Ιαπωνία που εξακολουθούν να έχουν μεγάλα προβλήματα.

Για τον λόγο αυτόν, σημείωσε η Λαγκάρντ, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία για ευρωπαϊκές χώρες που προσπαθούν να πετύχουν μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή τη στιγμή που η ανεργία τους έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Ως παράδειγμα χρησιμοποίησε την Ισπανία, λέγοντας ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή της λιτότητας.
Η επικεφαλής του Ταμείου αναφέρθηκε επίσης στην ΕΚΤ, η οποία «από όλες τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο… είναι η μόνη που έχει μεγάλα περιθώρια ελιγμών. Αυτή θα αποφασίσει πότε είναι η σωστή στιγμή να χρησιμοποιήσει το περιθώριο αυτό μειώνοντας δυνητικά τα επιτόκια», όπως είπε. Στόχος του ΔΝΤ είναι να δοθεί περισσότερη ρευστότητα στις τράπεζες ώστε αυτή να μεταφερθεί στους καταναλωτές και την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Η λύση που δόθηκε στην Κύπρο δεν αποτελεί πρότυπο. Και ο τρόπος που οι δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες αναδιαρθρώθηκαν δεν αποτελεί πρότυπο για άλλες χώρες επειδή η κατάσταση στην Κύπρο είναι εξαιρετικά ιδιαίτερη για διάφορους λόγους», επεσήμανε η ίδια.