Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα και υποψήφιος διάδοχος του Ούγκο Τσάβες, Ενρίκε Καπρίλες προειδοποίησε για προσπάθεια «να αλλάξει η βούληση που εξέφρασαν οι πολίτες», στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.

«Προσπαθούν να ψηφίσουν σε κλειστά εκλογικά τμήματα», ανέφερε ο Καπρίλες μέσω του κοινωνικού δικτύου Twitter και απαίτησε από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο να κηρύξει το επίσημο τέλος της ψηφοφορίας.

«Η κυβέρνηση είναι απελπισμένη. Θα ανακοινώσει αποτελέσματα που δεν υπάρχουν» συμπλήρωσε στο Twitter ο Καπρίλες.

Τα εκλογικά κέντρα έπρεπε να κλείσουν στις 2230 GMT, αλλά πολλά παρέμειναν ανοιχτά για να ψηφίσουν οι πολίτες που περίμεναν στην ουρά για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στον ηγέτη της αντιπολίτευσης απάντησε ο αντιπρόεδρος της χώρας Χόρχε Αραέζα αναφέροντας ότι η κυβέρνηση διασφαλίζει τον σεβασμό στη βούληση των πολιτών.

«Πρόσεχε, Καπρίλες. Προσοχή αντιπολίτευση», είπε στο επίσημο κανάλι VTV.

Κατά τη διάρκεια των εκλογών, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης είχε καλέσει τους πολίτες να αναφέρουν τυχόν παρατυπίες και διαβεβαίωσε ότι «η χιονοστιβάδα των ψήφων» θα ήταν η καλύτερη απάντηση στην απάτη.

Σύμφωνα με τον Καπρίλες, οι αρχές είχαν στείλει μηνύματα σε κρατικούς υπαλλήλους και άλλους ψηφοφόρους ωθώντας τους να ψηφίσουν υπέρ του αντιπάλου του Νικολάς Μαδούρο.

Κρίσιμη διαδικασία

Οπως ανέφεραν πολιτικοί αναλυτές πρόκειται για μια κρίσιμη διαδικασία που θα ορίσει το μέλλον της χώρας, η οποία επί 14 συναπτά έτη ζούσε την «σοσιαλιστική επανάσταση» του εκλιπόντος Τσάβες.

Ο 50χρονος Νικολάς Μαδούρο, πολιτικός κληρονόμος του Τσάβες και πρώην οδηγός λεωφορείου «πιστώνεται» με μια υπεροχή 10 έως 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις, καθώς εμφανίζεται ως «ο μόνος εγγυητής» των κοινωνικών προγραμμάτων που θέσπισε ο Τσάβες.

Θα μπορέσει ο 50χρονος διάδοχος του Τσάβες να αναδειχθεί ως νέος δυναμικός ηγέτης που θα καθοδηγήσει τον λαό της Βενεζουέλας, επιβεβαιώνοντας τον ίδιο τον «κομαντάντε», ο οποίος δήλωνε ότι «είναι ένας από τους νέους ηγέτες με την μεγαλύτερη ικανότητα να συνεχίσει το έργο μας, εάν δεν μπορώ εγώ»;

Η αντιπολίτευση έχει συσπειρωθεί γύρω από τον φιλόδοξο κυβερνήτη της πολιτείας Μιράντα, Ενρίκε Καπρίλες.

Ο 40χρονος δικηγόρος, οπαδός της οικονομίας της αγοράς, έχει δεσμευθεί να «τελειώσει τα δώρα» που προσφέρονται στην Κούβα και άλλους συμμάχους του καθεστώτος, που λαμβάνουν περισσότερα από 100.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, μέσω της αποκαλούμενης «πετρο- διπλωματίας» πάνω στην οποία η Βενεζουέλα έχει χτίσει την περιφερειακή επιρροή της.

Ο Καπρίλες αντιμετώπισε τον Τσάβες στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου και έχασε με 11 μονάδες (55% έναντι 44%), επιτυγχάνοντας όμως το καλύτερο αποτέλεσμα της αντιπολίτευσης εναντίον του «πρωταθλητή» της λατινοαμερικάνικης αριστεράς.

Ο νικητής των εκλογών πάντως εκτός από βαριά κληρονομιά, θα κληρονομήσει μια εύθραυστη οικονομία με χρέος ίσο με το μισό του ΑΕΠ και πληθωρισμό που έχει υπερβεί το 20%.