Ξεπλένουμε και σουρώνουμε το ρύζι και το αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τις σκελίδες του σκόρδου και τα ψιλοκόβουμε. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τους σπόρους και τις ψιλοκόβουμε. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμάρια. Αφαιρούμε το κεφάλι και το μαλακό κόκαλο και με ένα στρογγυλό μαχαίρι αδειάζουμε καλά το σώμα του προσέχοντας να μην το τρυπήσουμε. Καθαρίζουμε επίσης τα κεφάλια, αφαιρώντας τα μάτια και το στόμα. Κατόπιν ξαναπλένουμε καλά τα καλαμάρια ώστε να μη μείνει καθόλου άμμος στο εσωτερικό τους. Από κάθε κεφάλι κόβουμε τα μακριά πλοκάμια, τα ψιλοκόβουμε και αφήνουμε τα υπόλοιπα όπως είναι.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια. Μόλις πάρουν χρώμα, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα σκόρδα και ανακατεύουμε μέχρι να χρυσίσουν. Προσθέτουμε το ρύζι, την πάπρικα, και το αλατοπίπερο. Σβήνουμε με το κρασί και όταν το αλκοόλ εξατμιστεί προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ και τον ζωμό λαχανικών ή το νερό. Βράζουμε τη γέμιση για περίπου 10 λεπτά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αρωματικά, τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει ελαφρά.
Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα καλαμάρια, όχι όμως τελείως. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι μαζί με τα κεφάλια τους, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τον χυμό ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ψήνουμε τα καλαμάρια για 20 λεπτά και στη συνέχεια τα ξεσκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ψηθούν για 10-15 λεπτά ακόμη μέχρι να ροδίσουν.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΤΟΜΑ
– 4 μεγάλα καλαμάρια φρέσκα
-1/2 φλ. ελαιόλαδο
-1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
– 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
-1-2 σκελίδες σκόρδο
– 1 φλ. ρύζι καρολίνα
-100 ml λευκό κρασί
-1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
– 2 μικρές ώριμες ντομάτες
– 1 ποτήρι χυμό ντομάτας
-1/2 φλ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
– 1/2 φλ. ψιλοκομμένος δυόσμος
-2 φλ. νερό ή ζωμός λαχανικών
-1 κ.γλ. πάπρικα
-αλάτι, πιπέρι