Η τεμπελιά είναι γραμμένη στο DNA μας, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι εντόπισαν γενετικά χαρακτηριστικά τα οποία μπορεί να προδιαθέτουν μερικούς ανθρώπους να απεχθάνονται οτιδήποτε κουράζει το σώμα τους.

Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά οι ερευνητές κατόρθωσαν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο δύο ράτσες αρουραίων: η μία ήταν υπερδραστήρια και η άλλη ούτε που κουνιόταν. Αυτό υποδηλώνει – γράφουν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Φυσιολογίας» (AJP) – ότι η γενετική παίζει ρόλο στην προθυμία ή τηναπροθυμία μας να ασκηθούμε.

«Αποδείξαμε ότι είναι πολύ πιθανό να είναι κάποιος γενετικά προδιαθετημένος να αποφεύγει την φυσική δραστηριότητα», δήλωσε ο ερευνητής δρ Φρανκ Μπουθ, καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μισούρι.

«Το εύρημα αυτό μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον εντοπισμό πρόσθετων αιτιών της παχυσαρκίας στους ανθρώπους. Θα είναι πολύ χρήσιμο εάν ξέρουμε ποιοι είναι γενετικώς προγραμματισμένοι να αποφεύγουν την φυσική δραστηριότητα».

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές κατέγραφαν επί έξι ημέρες πόσες φορές πήγαιναν αρουραίοι για τρέξιμο σε έναν τροχό που είχαν στα κλουβιά τους. Στη συνέχεια, φρόντισαν να ζευγαρώσουν μεταξύ τους τούς 26 πιο δραστήριους. Το ίδιο έκαναν και με τους 26 πιο τεμπέληδες.

Αυτό επαναλήφθηκε για 10 γενιές αρουραίων και έτσι δημιουργήθηκαν δύο γενιές αρουραίων, η μία εκ των οποίων έτρεχε στον τροχό δέκα φορές περισσότερο απ’ ό,τι η άλλη.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα των μιτοχονδρίων στα μυϊκά κύτταρα των αρουραίων, συνέκριναν την σύσταση του σώματός τους και ανέλυσαν το DNA τους.

Τα μιτοχόνδρια είναι τα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας του οργανισμού.

Αν και υπήρχαν μικρές διαφορές στη σύσταση του σώματος των ζώων και στα επίπεδα των μιτοχονδρίων τους, στο γενετικό υλικό τους υπήρχαν εμφανείς διαφορές.

«Από τα περισσότερα από 17.000 διαφορετικά γονίδια σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την παρακίνηση, εντοπίσαμε 36 τα οποία φαίνεται πως παίζουν ρόλο στην προδιάθεση για ανάγκη για άσκηση», δήλωσε ένας άλλος ερευνητής, ο δρ Μάικλ Ρόμπερτς.

Οι επιστήμονες προγραμματίζουν τώρα να διερευνήσουν τις επιδράσεις των 36 αυτών γονιδίων στην προθυμία των ανθρώπων να γυμνάζονται.