Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη που φέρουν μία κληρονομούμενη γονιδιακή μεταλλαγή, εκδηλώνουν πιο επιθετικές μορφές της νόσου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το γονίδιο είναι το BRCA2, το οποίο σχετίζεται με τον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών και του προστατικού αδένα.

Η νέα μελέτη υποδηλώνει πως οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη που φέρουν τη συγκεκριμένη γονιδιακή μεταλλαγή πρέπει να κάνουν αμέσως θεραπεία, διότι όχι μόνο έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν επιθετικούς όγκους, αλλά και φτωχή πρόγνωση.

Υπολογίζεται πως ένας στους 100 πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη φέρει αυτή τη μεταλλαγή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνδρες αυτοί πιθανώς θα ωφεληθούν από άμεση εγχείρηση ή ακτινοθεραπεία, ακόμα και εάν η νόσος τους είναι σε αρχικό στάδιο και φυσιολογικά θα εθεωρείτο χαμηλού κινδύνου.

Αν και ο καρκίνος του προστάτη συχνά είναι βραδέως εξελισσόμενος και το μόνο που χρειάζονται οι πάσχοντες είναι προσεκτική και συστηματική παρακολούθηση, οι ερευνητές επισημαίνουν στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ογκολογίας» (JCO) πως όσοι φέρουν το μεταλλαγμένο γονίδιο BRCA2 θα πρέπει να κάνουν αμέσως θεραπεία, διότι ο καρκίνος τους έχει περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθεί.

Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από την ανάλυση του ιστορικού 61 ανδρών με τη μεταλλαγή στο BRCA2, 18 συνομηλίκους τους με μεταλλαγή σε ένα άλλο ογκογονίδιο (το BRCA1) και σε 1.940 ασθενείς δίχως καμία από τις μεταλλαγές.

Όπως γράφουν ο δρ Ρος Ιλς και οι συνεργάτες του από το Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου (ICR) και το Νοσοκομείο Royal Marsden στο Λονδίνο, οι φορείς του BRCA2 είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να επιζήσουν του καρκίνου τους.

Στην πραγματικότητα, κατά μέσον όρο επέζησαν επί 6,5 χρόνια έπειτα από την αρχική διάγνωση, έναντι 12,9 ετών για τους υπόλοιπους ασθενείς. Οι φορείς του BBRCA2 είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να πάσχουν από προχωρημένο καρκίνο την εποχή της διάγνωσης.

«Από τη μελέτη μας καθίσταται σαφές ότι οι προστατικοί καρκίνοι που σχετίζονται με το κληρονομούμενο γονίδιο BRCA2 είναι πιο επικίνδυνοι από τα άλλα είδη», δήλωσε ο καθηγητής Ιλς.

«Είναι προφανές ότι οι προσβεβλημένοι άνδρες χρειάζονται άμεση εγχείρηση ή ακτινοθεραπεία, ακόμα κι αν βρίσκονται στα αρχικά στάδια», συνέχισε. «Ελπίζουμε ότι αυτό θα σώσει τη ζωή τους, αν και θα είμαστε βέβαιοι μόνον όταν κάνουμε σχετικές μελέτες».