8/4/2013

Δορυφορικό συμπόσιο της RocheDiagnostics στο πλαίσιο του 8ου Σεμιναρίου της Ελληνικής Εταιρείας Μεταγγισιοθεραπείας

“Κάθε χρόνο από το 1998, η Rocheεισαγάγει καινοτόμα τεστ, συστήματα και λογισμικό για τον έλεγχο του αίματος με σκοπό να βελτιώσει την ασφάλεια των μεταγγίσεων και να προστατεύσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που μεταγγίζονται με αίμα ή παράγωγά του από μολυσματικούς, παθογόνους μικροοργανισμούς» τόνισε η Donna Woodall, Επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων της Roche Molecular Diagnostics στο μοριακό έλεγχο των αιμοδοσιών”.

“Είμαστε η μοναδική εταιρεία που προσφέρει ολοκληρωμένη λύση στον έλεγχο του αίματος με ΝΑΤ (μοριακό έλεγχο), ορολογικό έλεγχο, βιοχημικά τεστ, αλληλούχιση γονιδιώματος και προαναλυτικά συστήματα. Αν και διαθέτουμε ένα πλήρες μενού εξετάσεων και καλύπτουμε τις υπάρχουσες ανάγκες δε σταματάμε εδώ. Εξακολουθούμε ναεπενδύουμε σε πλατφόρμες και τεχνολογίες για να καλύψουμε τις ανάγκες σε προαναλυτικά συστήματα, στον ορολογικό και στο μοριακό έλεγχο του αίματος” πρόσθεσε η Donna Woodall.

Για τη Roche το ταξίδι στον έλεγχο του αίματος ξεκίνησε το 1998 όταν καθιερώθηκε ο μοριακός έλεγχος (ΝΑΤ) για τον HCV αρχικά ως υποχρεωτικός στο πλάσμα που προοριζόταν για κλασματοποίηση και συνεχίζεται ως και σήμερα με επέκταση πλέον και στο ολικό αίμα που προορίζεται γιαμετάγγιση μέσα από σταθμούς καινοτομίας κι έρευνας. Περισσότεροι από 50 εκατ. ασκοί ελέγχθηκαν κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης παγκόσμιας κλινικής μελέτης από το 1999 έως το 2003.

Τα προαναλυτικά συστήματα της Roche επιτρέπουν ολική αυτοματοποίηση στα εργαστήρια με στόχο τον περιορισμό των σφαλμάτων και διευκόλυνση της ροής εργασίας, ώστε το πολύτιμο προσωπικό των αιμοδοσιών να ασχοληθεί με άλλες σημαντικές δραστηριότητες.

Τα αναλυτικά συστήματα cobas 6000 και cobas 8000 για τον ορολογικό και βιοχημικό έλεγχοέχουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης αναλόγως με τις απαιτήσεις του εργαστηρίου. Η τεχνολογία Εlecsys (ηλεκτροχημειοφωταύγεια) είναι καθιερωμένη στην αγορά των διαγνωστικών με περισσότερες από 80 παραμέτρους κι ένα πλήρες μενού για τις μολυσματικές νόσους: HBV, HCV, HIV, CMVκαθώς κι άλλες που δεν περιλαμβάνονται στον έλεγχο των αιμοδοσιών, όπως Rubella,Toxoplasma και HSV.

Hανακάλυψη κι ανάπτυξη της τεχνικής αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης Πραγματικού Χρόνου (Real Time PCR) από τη Roche άλλαξε το «παιχνίδι» στο NATκι ιδιαίτερα στον έλεγχο του αίματος. Το σύστημα cobas s 201 που αποτελεί σήμερα την κινητήρια δύναμη του εργαστηρίου ΝΑΤ, υποστηρίζει τόσο δείγματα μικροδεξαμενών όσο και μοναδιαίου δότη και στο μενού των τεστ περιλαμβάνονται το καινοτόμο cobas® Taq Screen MPX Test, v2.0 που μπορεί να ανιχνεύσει 5 ιϊκούς στόχους: HIV ομάδα Μ, HIV ομάδα O, HIV 2, HBV και HCV ταυτόχρονα στο ίδιο δείγμα, χωρίς να απαιτείται πλέον η χρονοβόρα διαδικασία της διάκρισης σε περίπτωση θετικού δείγματος.

Επίσης υπάρχει διαθέσιμο και το cobas® Taq Screen WNV Test για τον έλεγχο του ιού του Δυτικού Νείλου.

Η Roche διαθέτει τέλος δύο ακόμα συστήματα για το μοριακό έλεγχο δοτών στις περιπτώσεις μεταμόσχευσης μυελού των οστών : τα συστήματα αλληλούχισης Νέας Γενιάς (Next Generation Sequencing) GS Junior και 454 GS για την αλληλούχιση του γονιδιώματος προκειμένου να βρεθεί αυτόματα, αξιόπιστα και ταχύτατα η ιστοσυμβατότητα δότη –λήπτη.

Η Roche παρακολουθεί τις τάσεις στο χώρο των αιμοδοσιών και απαντά στις απαιτήσεις των εργαστηριακών για αξιόπιστα, αποδοτικά και ποιοτικά συστήματα.

“Η παγκόσμια τάση στις αιμοδοσίες είναι η συγκεντροποίηση. Υπάρχουν 15 κέντρα τα οποία ελέγχουν το 60% του ΝΑΤ ετησίως στις ΗΠΑ. Από το 2010 ο αριθμός των κέντρων μοριακού ελέγχου μειώνεταισυνεχώς και το 80% των ασκών αίματος ετησίως ελέγχονται σήμερα από δύο οργανισμούς. Προβλέπεται ότι ως το 2015 θα μείνει μόνο το ¼ των κέντρων ελέγχου αίματος για να ελέγχει το σύνολο των αιμοδοσιών στις ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι αυτή η τάση θα επιβεβαιωθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου. Τα Κέντρα Αιμοδοσιών μπορούν να γίνουνπιο αποδοτικά όταν ελέγχουν μεγαλύτερες ποσότητες και χρησιμοποιούν τα καλύτερα συστήματα για τη διαχείριση της ροής εργασίας” επεσήμανε η Donna Woodall.

Με αυτήν την προοπτική η Roche σχεδίασε την επόμενη γενιά των καινοτόμων συστημάτωνNAT τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2014.

Το σύστημα cobas 6800 παράγει ως και 300 αποτελέσματα σε 8 ώρες και ο cobas 8800 έως 1.000 αποτελέσματα στον ίδιο χρόνο.

Νωρίτερα, στο δορυφορικό συμπόσιο, υπό της προεδρεία της κυρίας Όλγας Κατσαρού Δ/ντριας του Κέντρου Αιμοδοσίας Γ.Ν.Α. «ΛΑΙΚΟ», ο Δρ. Γεώργιος Θεοδώρου, Επικεφαλής του Κέντρου Μοριακού Ελέγχου Πελοποννήσου είχε παρουσιάσει την πενταετή εμπειρία του Κέντρου από το Μοριακό έλεγχο (NAT) με τα συστήματα της Roche Diagnostics.

Τα αποτελέσματα από την ανάλυση περίπου 228.000 ασκών στο διάστημα 2008-2013 (έως σήμερα) στο ΚΜΕ Πελοποννήσου επιβεβαίωσαν την ασφάλεια του αίματος πουπροσφέρουν τα συστήματα της Roche, καθώς στα πέντε χρόνια δεν προέκυψε κανένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, ενώ βρέθηκαν δύο θετικά αποτελέσματα Ηπατιτίδων στη φάση «παραθύρου» του ορολογικού ελέγχου, τα οποία θα είχαν διαφύγει και θα είχαν μολύνει λήπτες εάν δεν είχε εφαρμοστεί ο μοριακός έλεγχος.