Μία ουσία που υπάρχει στο κόκκινο κρέας και διασπάται από τα βακτήρια του εντέρου είναι υπεύθυνη για τον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας που διατρέχουν όσοι υπερκαταναλώνουν μπριζόλες, μπέικον και λουκάνικα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η ουσία αυτή λέγεται καρνιτίνη και, μόλις τα βακτήρια την διασπάσουν, ενεργοποιείται μία αλληλουχία βιολογικών αντιδράσεων, η οποία καταλήγει σε αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιοπάθειας, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες στην επιθεώρηση «Nature Medicine».

Πολυάριθμες μελέτες έχουν συσχετίσει την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος και προϊόντων κρέατος με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, γι’ αυτό και οι επίσημες συστάσεις των ειδικών είναι να μην υπερβαίνει η ημερήσια κατανάλωση τα 70 γρ. αυτών των τροφίμων.

Έως τώρα, οι ειδικοί πίστευαν πως το πρόβλημα οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα των κρεατικών σε κορεσμένα λίπη, καθώς και στον τρόπο επεξεργασίας του κρέατος κατά την παρασκευή των προϊόντων του.

Εντούτοις, «η περιεκτικότητα του άπαχου κόκκινου κρέατος σε χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να εξηγεί γιατί κι αυτό συμβάλλει στην αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου», κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρα Στάνλεϋ Χέιζεν, επικεφαλής του Τμήματος Κυτταρικής Βιολογίας στην φημισμένη Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Ο δρ Χέιζεν και οι συνεργάτες του θέλησαν να διαπιστώσουν τι άλλο μπορεί να συμβαίνει και σε πειράματα με ποντίκια και ομάδα εθελοντών διαπίστωσαν πως τα βακτήρια του εντέρου διασπούν την καρνιτίνη σε ένα αέριο, το οποίο όταν φθάσει στο ήπαρ μετατρέπεται στην ουσία ΤΜΑΟ.

Η ουσία αυτή συσχετίσθηκε ισχυρά με τη συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, η οποία αποτελεί την αιτία της καρδιοπάθειας και ανοίγει το δρόμο για το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Ο δρ Χέιζεν επισήμανε ότι η ΤΜΑΟ μπορεί να αποτελεί ένα άχρηστο υποπροϊόν μεταβολισμού της καρνιτίνης, αλλά επηρεάζει σημαντικά τον μεταβολισμό της χοληστερόλης και ασκεί ξεκάθαρη επίδραση στην συσσώρευση της «κακής» (LDL) μορφής της.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την άποψη πως όταν το θέμα είναι το κόκκινο κρέας, καλύτερα είναι να μην τρώμε πολύ», είπε. «Κάποτε έτρωγα κι εγώ κρέας πέντε μέρες την εβδομάδα, αλλά πλέον δεν υπερβαίνω τη μία μερίδα ανά δεκαπενθήμερο».

Ο δρ Χέιζεν δήλωσε επίσης στο BBC ότι τα νέα ευρήματα εγείρουν τη θεωρία μήπως δρα προστατευτικά η κατανάλωση προβιοτικών γιαουρτιών, τα οποία αλλάζουν την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί.