Ουδείς προφήτης στον τόπο του. Πόσω μάλλον ο Γιάννης Ραγκούσης (φωτογραφία) ο οποίος ιδιωτεύει πλέον, καθώς αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρόμενος για τους χειρισμούς στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Οι Αμερικανοί, όμως, όχι μόνο τον θυμούνται, αλλά του απηύθυναν και πρόσκληση να μεταλαμπαδεύσει τα φώτα του για τη «Διαύγεια» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ: ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ πέρασε ένα δεκαήμερο στις Ηνωμένες Πολιτείες ως επίσημος προσκεκλημένος της αμερικανικής κυβέρνησης. Αυτό στο πλαίσιο του προγράμματος για τους ξένους που οι Αμερικανοί θεωρούν ότι έχουν παίξει ή παίζουν ηγετικό ρόλο στον τομέα τους (International Visitor Leadership Project). Στην περίπτωση του Ραγκούση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον κάλεσε για το μεταρρυθμιστικό του προφίλ. Συγκεκριμένα, για την εφαρμογή δύο μεγάλων μεταρρυθμίσεων: της «Διαύγειας» και του «Καλλικράτη». Καθώς φαίνεται, οι Αμερικανοί είναι πιο ευαίσθητοι σε θέματα διαφάνειας από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι να σημειώσω ότι ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν για το σάιτ της «Διαύγειας».

ΜΕ ΑΥΤΑ και με εκείνα, ο πρώην υπουργός ταξίδεψε σε τρεις πολιτείες για συζητήσεις σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης. Σημειώνω, πάντως, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ραγκούσης μεταβαίνει στις ΗΠΑ ύστερα από πρόσκληση: είχε ξαναπάει το 2011 ως υπουργός Μεταφορών αντικαθιστώντας τον Δημήτρη Ρέππα σε πρωτοβουλία της Χίλαρι Κλίντον για τη διαφάνεια.