To ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη αναφέρθηκε στην τελευταία τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, αναφέρει το Reuters. Στο σώμα στο οποίοσυμμετέχουν οι υφυπουργοί των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης, αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναγνωρίστηκε ότι η κατάσταση εξελίσσεται σε έναν «κυκεώνα» και συζητήθηκε το ενδεχόμενο να επιβληθούν περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων ώστε να «προστατευτεί» η ΕΕ από τον κίνδυνο κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας.

Στα πρακτικά της συνομιλίας, που είδε δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters, ένας από τους συμμετέχοντες λέει πως τα συναισθήματα είναι «πολύ έντονα», κάτι το οποίο καθιστά δύσκολο να δοθούν λογικές λύσεις, και αναφέρθηκε στην ανάγκη να «συζητηθεί ανοικτά το ενδεχόμενο (η Κύπρος) να βγει από την ευρωζώνη».

Στην τηλεδιάσκεψη δεν έλαβε μέρος εκπρόσωπος της Κύπρου, γεγονός που αρκετοί από τους συμμετέχοντες είπαν ότι αποτελούσε αιτία προβληματισμού και ένδειξη της σύγχυσης για την κατάσταση.

«Η (κυπριακή) Βουλή προφανώς είναι πολύ φορτισμένη και δεν θα αποφασίσει για τίποτε, εάν η Κύπρος δεν αισθάνεται ότι μπορεί να λάβει μέρος ακόμα και σε αυτή την τηλεδιάσκεψη, αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για εμάς», είπε, σύμφωνα με τα πρακτικά, ο εκπρόσωπος της Γαλλίας. «Δεν το έχουμε ξαναδεί ποτέ αυτό», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίας επισήμανε ότι χρειάζεται περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με τις εκροές κεφαλαίων από την Κύπρο στη Ρωσία και στη Βρετανία και έδωσε έμφαση στο ότι «είμαστε ενωμένοι» στην προσπάθεια «να βρεθεί μία λύση άμεσα», εφόσον τηρηθούν οι παράμετροι της συμφωνίας που είχε συναφθεί ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης το Σάββατο.

Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου, που αμφότερες βρίσκονται κοντά στην κατάρρευση, ενώ επίσης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η Κύπρος να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Σε περίπτωση εξόδου ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι, σε περίπτωση εξόδου, χρειάζεται να ληφθούν μέτρα ώστε να «θωρακιστεί» η υπόλοιπη ευρωζώνη από τις συνέπειες και να διασφαλιστεί ότι δεν θα μεταδοθεί η κρίση στην Ελλάδα.