Σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αξίας 46 εκατ. ευρώ που ανήκουν σε επικεφαλής του οίκου ειδών πολυτελείας Bulgari (του ομίλου LVMH) προχώρησε η ιταλική οικονομική αστυνομία με την κατηγορία της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η αστυνομίακατάσχεσετραπεζικούς λογαριασμούς, ασφαλιστήρια συμβόλαια, μετοχές εταιρειών και πολλά ακίνητα.

Τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία ανήκουν στους Πάολο και Νικόλα Μπούλγκαρι, καθώς και σε επικεφαλής των επιχειρήσεων του ομίλου, μεταξύ των οποίων ο σημερινός επικεφαλής του, ο Μαουρίτσιο Βαλεντίνι, και ο προκάτοχός του, ο Φραντσέσκο Τραπάνι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, κατηγορούνται ότι «απέκρυψαν από την ιταλική εφορία, μέσω ψευδών δηλώσεων, τζίρο ύψους περίπου τριών δισεκατ. ευρώ χρησιμοποιώντας εταιρείες με έδρα την Ολλανδία και την Ιρλανδία, τις οποίες δημιούργησαν με μόνο στόχο να αποφύγουν τη φορολόγησή τους στην Ιταλία».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγους μετά τα δημοσιεύματα που ανέφεραν πως ο όμιλος Bulgari βρίσκεται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης ως ύποπτος για φοροδιαφυγή.

Ο Φραντσέσκο Τραπάνι, διευθυντής του οίκου Bulgari επί σχεδόν 30 χρόνια, είχε υποστηρίξει τότε πως ο όμιλος «σεβόταν ανέκαθεν τους φορολογικούς κανονισμούς στην Ιταλία και το εξωτερικό».

Κάνοντας λόγο για «δεκάδες και δεκάδες φορολογικούς ελέγχους» που έχουν γίνει στον Bulgari, ο Τραπάνι είχε χαρακτηρίσει «εξωφρενικές και αβάσιμες» τις κατηγορίες της αστυνομίας, διαβεβαιώνοντας πως όλοι οι έλεγχοι είχαν ολοκληρωθεί «με την παραδοχή πως είχαμε δράσει ορθά».

«Έχουμε ανάγκη από ένα ισχυρό κράτος εναντίον της φοροδιαφυγής, αλλά και από λίγη λογική που να επιτρέπει σ’ αυτούς που σέβονται τους κανόνες να συνεχίζουν να εργάζονται», είχε προσθέσει.