Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ ότι «η άκρα Δεξιά και η άκρα Αριστερά δηλητηριάζουν την κοινωνία», οι βουλευτές της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, Ι. Ιωαννίδης (εικονίζονται στο σκίτσο) και Ι. Καράμπελας επέλεξαν να ψηφίσουν κατά της άρσης ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο είχε επιτεθεί με γροθιές στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη σε τηλεοπτική εκπομπή.

Η στάση τους αποδοκιμάστηκε από κύκλους της ΝΔ οι οποίοι υπογράμμισαν ότι η στάση του κόμματος ήταν κατηγορηματικά αντίθετη κατά της πράξης του βουλευτή.

Κατά τη χθεσινή πρωινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την άρση της ασυλίας συνολικά ψήφισαν 209 βουλευτές, από τους οποίους υπέρ τάχθηκαν 205 και 3 ψήφισαν κατά. Σημειώνεται ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας του Κασιδιάρη, κάτι άλλωστε που ο ίδιος είχε ζητήσει. Οι τρεις αρνητικές ψήφοι προκάλεσαν συζητήσεις στη Βουλή, γεννώντας ερωτήματα και απορίες για το ποιοι βουλευτές κρύβονταν πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση.

Νωρίς χθες το απόγευμα όταν έγινε γνωστό ότι πρόκειται για τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, τον υφυπουργό Αθλητισμού και βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννη Ιωαννίδη και τον βουλευτή Βοιωτίας της ΝΔ Γιάννη Καράμπελα, προκλήθηκε αναστάτωση στο Κοινοβούλιο, με τους περισσότερους νεοδημοκράτες βουλευτές να κρατούν αποστάσεις από το θέμα και άλλους να κάνουν λόγο για μείζον πολιτικό ζήτημα.

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ. Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Μ. Κεφαλογιάννης επιχείρησε να δικαιολογήσει τη στάση του υποστηρίζοντας ότι επέλεξε την αρνητική ψήφο για να δώσει στον Ηλ. Κασιδιάρη «την ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη μέσα στη Βουλή, κάτι που δεν έκανε εδώ και μήνες». Συμπλήρωσε δε ότι «αν η ψήφος του παρεξηγείται ως άφεση αμαρτιών, τότε ασφαλώς και δεν είναι». «Ο γραμματέας του κόμματος στη Βουλή εκφράζεται ως βουλευτής. Δεν ψήφισα ενάντια στη γραμμή του κόμματος, θεώρησα ως άνθρωπος και ως πολιτικός σε αυτή την ακραία πράξη να του δώσω μια ευκαιρία να καταλάβει» είπε.

Και απαντώντας στην ερώτηση αν η πράξη του ήταν συνειδητή, πρόσθεσε ότι «συνειδητή είναι η πράξη καταδίκης, συνειδητή δεν είναι η πράξη της ψήφου». Λίγο αργότερα μάλιστα, σε ανακοίνωσή που εξέδωσε ανέφερε ότι «είναι αυτονόητο ότι καταδικάζω τη βία από όπου κι αν προέρχεται» και σημείωνε ότι δεν είχε σκοπό να δώσει άφεση σε κανέναν καταλήγοντας πως «η θέση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, που είναι εκπεφρασμένη θέση του κόμματος, δεσμεύει όλους μας».

Από την πλευρά του ο Ι. Ιωαννίδης, σε γραπτή ανακοίνωσή του, επισήμανε ότι «εκ παραδρομής ψήφισα όχι, ενώ έχοντας ιδία γνώμη του επεισοδίου, σαφέστατα η πρόθεσή μου ήταν να ψηφίσω ναι». Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Ι. Καράμπελας, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος: «Ηθελα να περάσω άλλα μηνύματα. Αν ψήφιζα αυτή τη στιγμή, θα ψήφιζα υπέρ της άρσης της ασυλίας του Ηλία Κασιδιάρη. Ηθελα να περάσω το μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν αρκεί μια καταδίκη από ένα ακροατήριο για να καταδικάσουμε τη βία, αλλά συνολική καταδίκη από όλη την κοινωνία. Εκανα φάουλ κομματικό, το παίρνω πάνω μου».

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, «παρών» ψήφισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός. Αιτιολόγησε τη στάση του λέγοντας ότι προσήλθε στο τέλος της ψηφοφορίας για την άρση ασυλίας του Η. Κασιδιάρη και του βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Ταμήλου και «δεν γνώριζε το θέμα». Σημειώνεται ότι με 170 ψήφους υπέρ αποφάσισε η Ολομέλεια την άρση της ασυλίας του Μιχ. Ταμήλου για τρεις υποθέσεις που αφορούν στην περίοδο που ήταν δήμαρχος Τρικάλων.

Νωρίτερα, πριν την ψηφοφορία, ξέσπασε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της Λιάνας Κανέλλη και του Ηλία Κασιδιάρη, με την Λ. Κανέλλη να κατηγορεί τον ακροδεξιό βουλευτή ότι κρύφτηκε για να ξεφύγει από το Αυτόφωρο και τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής να συνεχίζει τις προκλήσεις.

«Αν με έπαιρνε σε επίπεδο ουσίας και τήρησης της νομιμότητας –όχι κύριε, είναι αυτεπάγγελτο! –δεν θα ζήταγα καν την άρση της ασυλίας σας. Ανθρωπος που κρύβεται από το Αυτόφωρο μπορεί να κρυφτεί και από την ασυλία, για να είμαστε και σοβαροί. Φθηνός αντικομμουνισμός με την πρώτη διαδικασία. Είναι αυτεπάγγελτο!» είπε η Λιάνα Κανέλλη και πρόσθεσε: «Είναι το κράτος που υπερασπίζεται τη δημόσια παρουσία του βουλευτή. Δεν θα χρησιμοποιείτε την ιδιότητα του βουλευτή για να υπονομεύετε τη βουλευτική ιδιότητα…».

ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΝΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ. Προκλητική ήταν η αντίδραση του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος είπε με απειλητικό ύφος: «Οσοι νομίζουν ότι στήνοντας δικαστήρια κατά στελεχών και βουλευτών της Χρυσής Αυγής θα περιορίσουν τη ραγδαία άνοδο του κινήματός μας είναι πολύ γελασμένοι».

Επίσης υποστήριξε πως «το γελοίο στην παρούσα υπόθεση είναι ότι κατηγορούμαι για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Ευτυχώς, η εν λόγω εισαγγελέας δεν έβαλε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Πρόκειται για μια κατηγορία 100% κατασκευασμένη, μια κατηγορία καθ’ υπαγόρευση».

Ζήτησε μάλιστα από το Σώμα την άρση της ασυλίας του προκειμένου, όπως είπε, «να πάει η υπόθεση στο ακροατήριο και να αθωωθώ πανηγυρικά για μία ακόμα φορά».

Στη συνέχεια η Λιάνα Κανέλλη ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού και απευθυνόμενη στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής είπε: «Μόνο για λόγους διευκρινίσεως επί των ακριβών περιστατικών, να του πω ότι εγώ δεν τον έχω μηνύσει. Δεν καταδέχθηκα. Οπως επίσης δεν καταδέχθηκα καν να πάω στον ιατροδικαστή. Τη μελανιά την είχα είκοσι ημέρες. Δεύτερον, είμαι πολύ σκληρή για να πεθάνω. Επομένως, μη λογαριάζει πάρα πολύ τα περί επικινδύνου σωματικής βλάβης».

Η κ. Κανέλλη καταχειροκροτήθηκε από τους περισσότερους βουλευτές στην αίθουσα της Ολομελείας όταν επισήμανε: «Στο δικό μου το χωριό και στη δική μου την κουλτούρα, μπορεί μεν κάποιος να εκμανεί από ένα σχόλιο. Εγώ ας πούμε δεν εξεμάνην –παρά μόνο από την πράξη του –από το σχόλιο «κομμούνι θα σε κάνω σαπούνι». Σε τελευταία ανάλυση, υπάρχουν και αρωματικά σαπούνια καταπληκτικά, που δεν μπορούν να ξεπλύνουν τη ναζιστική βρώμα όσα κι αν είναι αυτά τα σαπούνια. Και πάντως δεν είναι από ανθρώπινη σάρκα φτιαγμένα!…».