Ο κίνδυνος να αλλάξουν έδρα και άλλες, μετά την Coca-Cola 3Ε και τη ΦΑΓΕ, μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις είναι υπαρκτός και συνδέεται κυρίως με το κόστος τραπεζικού δανεισμού που είναι σαφώς ακριβότερο από των ανταγωνιστών τους.

Χθες ο διευθύνων σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν Δημήτρης Παπαλεξόπουλος μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», είπε ότι «ο όμιλος είναι έτοιμος για όλες της εναλλακτικές δυνατότητες αντιμετώπισης της κρίσης η οποία για κανέναν δεν είναι σαφές αν θα ξεπεραστεί σύντομα και αν τα πράγματα θα σταθεροποιηθούν μακροπρόθεσμα». Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση του Τιτάνα εξετάζει και το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της τσιμεντοβιομηχανίας εκτός Ελλάδος.

Το ρεπορτάζ, το οποίο αποκαλύπτει ότι στις ελληνικές, ισπανικές και πορτογαλικές επιχειρήσεις το χρήμα των πακέτων σωτηρίας του ευρώ δεν έχει φθάσει ακόμη και προς τα παρόν μόνον οι υπουργοί Οικονομικών δείχνουν ανακουφισμένοι, αναφέρεται στην υπεραιωνόβια διαδρομή του Τιτάνα ο οποίος επιβίωσε για 110 χρόνια ελληνικής ιστορίας.

Επειτα από τα χρόνια συνεχούς ζήτησης τσιμέντου, η αγορά (δημόσια έργα και οικοδομική δραστηριότητα) έχει καταρρεύσει και η ανάκαμψη της οικονομίας είναι στο περίμενε. Την ίδια στιγμή το κόστος τραπεζικού δανεισμού ανεβαίνει και αυτό αποτελεί ένα μη υγιές μείγμα. «Είμαστε στην Ελλάδα 110 χρόνια και αυτή η παράδοση δημιουργεί επίσης και υπευθυνότητα από την πλευρά μας» υπογραμμίζει ο 50χρονος διευθύνων σύμβουλος.

Το 2012 ο τζίρος του Τιτάνα, που διαθέτει μονάδες παραγωγής τσιμέντου εκτός από την Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στην Αίγυπτο, στη Βουλγαρία, στα Σκόπια και στην Αλβανία ανήλθε στο 1,3 δισ. και οι ζημιές του στα 24 εκατ. ευρώ. Για πρώτη φορά ύστερα από 60 χρόνια ο Τιτάνας, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του κόσμου, δεν θα διανείμει μέρισμα. Για ποιον λόγο; Η απάντηση του κ. Παπαλεξόπουλου είναι: «Η κατανάλωση τσιμέντου σήμερα στην Ελλάδα βρίσκεται στα επίπεδα του 1960, και είναι κάτω από το ένα τέταρτο αυτού που πωλήσαμε πριν από πέντε χρόνια».