Πιστή τήρηση του Μνημονίου σε ό,τι αφορά την κινητικότητα και τις αποχωρήσεις-απολύσεις στο Δημόσιο ζήτησε από την Ελλάδα χθες το Eurogroup, προκειμένου να προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Ετοιμα προς εκταμίευση είναι εξάλλου άλλα 7,2 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως αναφέρθηκε χθες.

Το κλίμα ήταν γενικά θετικό και ο επίτροπος Ολι Ρεν, περιορίστηκε να επισημάνει ότι γραμμή της Κομισιόν είναι να λυθεί το ζήτημα αυτό σύμφωνα με το Μνημόνιο. «Καλύτερα να αφήσουμε την αποστολή της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα να κάνει τη δουλειά της», είπε.

Οπως είναι γνωστό, το Μνημόνιο είναι κάπως θολό στη διατύπωσή του, αν και αναφέρει σαφώς ότι ένα μεγάλο μέρος των 27.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα μπουν στο πρόγραμμα κινητικότητας έως το τέλος του 2013 αναμένεται να οδηγηθούν τελικά σε απόλυση.

ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι, με βάση τα στοιχεία για τις αποχωρήσεις υπαλλήλων το 2011-2012, θα υπερκαλυφθεί ο στόχος για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 το 2015, χωρίς να χρειαστούν απολύσεις. Πάντως, χθες δεν έθεσε θέμα μείωσης συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Ανοιχτό άφησε εξάλλου χθες, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί ο φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο, αφού αξιολογηθεί η εμπειρία στο τέλος της περιόδου, δηλαδή περί τον Απρίλιο.

n Δεν θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εντός του 2013 δήλωσε ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ», προσθέτοντας ότι παρερμηνεύθηκαν προηγούμενες σχετικές δηλώσεις του.