Πάντως, ο εξοστρακισμός του Αλογοσκούφη θα παγώσει για ένα διάστημα τις σχέσεις των δύο ανδρών. Το καλοκαίρι του 2009, ο Αλογοσκούφης, απλός βουλευτής της Α’ Αθηνών, βγάζει βιβλίο με τίτλο «Η Ελλάδα μετά την κρίση». Εκ των υστέρων, ο τίτλος ακούγεται πάρα πολύ ειρωνικά. Πάντως στο βιβλίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν κάνει καμία – ονομαστική ή άλλη – αναφορά στον Καραμανλή, που είναι ακόμη στο Μαξίμου. Ενώ δεν λείπουν οι αιχμές: «Χρειάζεται πρώτα απ’ όλα ηγεσία», γράφει ο Αλογοσκούφης, «αποφασισμένοιπολιτικοί που, χωρίς φοβικά σύνδρομα, ιδεοληψίες καιεξαρτήσεις, θα αναλάβουν να πείσουν, να ερμηνεύσουνκαι τελικά να υλοποιήσουν ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».Ιδού και ένα άλλο αιχμηρό απόσπασμα, που φωτογραφίζει τις εκλογές του 2007: «Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για να κυβερνούνκαι όχι για να διαχειρίζονται τον πολιτικό χρόνο, αναζητώντας ευκαιρίες γιαεκλογικούς ή άλλους αιφνιδιασμούς».
Ο Αλογοσκούφης δεν εκλέγεται ξανά βουλευτής το 2009 και αποσύρεται από την πολιτική. Οι σχέσεις με τον Καραμανλή θα αποκατασταθούν πάντως – ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομίας θα βρει υποστήριξη από τη ΝΔ όταν πάνε να τον μπλέξουν εκ των υστέρων στην υπόθεση Siemens.
Χαμένες ισορροπίες
Πίσω στο φθινόπωρο του 2007, η κυβέρνηση πολύ γρήγορα θα ξεχάσει την οικονομία. Οι επόμενοι δεκαοκτώ μήνες είναι μια διαδοχή σκανδάλων – υπόθεση Ζαχόπουλου, υπόθεση Siemens, υπόθεση Παυλίδη, σκάνδαλο Βατοπεδίου, ενώ τρέχουν και τα δομημένα ομόλογα. Το 2008 είναι έτος ψευδαισθήσεων και αλλαγής ισορροπιών.
Οι ψευδαισθήσεις αφορούν την κρίση και την εντύπωση ότι η ύφεση που έχει χτυπήσει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν θα αγγίξει την Ελλάδα. Ακόμη και στο τέλος του 2008 ο Αλογοσκούφης βεβαίωνε ότι «η αναπτυξιακή δυναμική που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, ως αποτέλεσμα μιας σειράς σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ενίσχυε τις άμυνες της ελληνικής οικονομίας απέναντι στο κύμα της ύφεσης που σαρώνει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες». Την έχει εντάξει στο βιβλίο του «Ο εκτροχιασμός» ο Κώστας Σημίτης.
Ο πρώην πρωθυπουργός είναι, ήδη από την εποχή εκείνη και, πιο συγκεκριμένα, από το τέλος του 2008, μοναχική φωνή που προειδοποιεί δημόσια ότι θα καταλήξουμε στο ΔΝΤ. Αντιμετωπίζεται ως λοξός ή υπερβολικός. Ενώ, όπως πάντα, είναι πολύ καλά πληροφορημένος για τα ευρωπαϊκά.
Η αλλαγή ισορροπιών στην κυβέρνηση Καραμανλή έχει να κάνει με την πολιτική ισχυροποίηση του Γιώργου Σουφλιά, που αρχίζει πλέον να επηρεάζει τον τότε πρωθυπουργό. Αιώνιος αμφισβητίας του Αλογοσκούφη, ο Σουφλιάς κερδίζει έδαφος, ενώ επιβάλλει και τον Γιώργο Προβόπουλο στην Τράπεζα της Ελλάδος όταν λήγει η θητεία του Νίκου Γκαργκάνα. Πέρα όμως από τις προσωπικές αντιπαραθέσεις – που δίνουν συχνά χρώμα στην πολιτική – και ο ίδιος ο Σαρακατσάνος είναι διχασμένος.
Από τη μια απηχεί συχνά τις απόψεις Προβόπουλου και της Τραπέζης της Ελλάδος ότι χρειάζεται δημοσιονομική αυστηρότητα και συμμάζεμα. Από την άλλη υπερασπίζεται την ελληνική ιδιαιτερότητα, υπενθυμίζει ότι πρέπει να ληφθεί και η μαύρη οικονομία υπόψη για να υπάρχει σωστή αντίληψη του ΑΕΠ και ζητεί να μη ληφθούν μέτρα που θα βάλουν τη χώρα σε ύφεση.
Στην πραγματικότητα η Ελλάδα ήδη παραπαίει. Ο Αλογοσκούφης συναντάει αντίσταση στην κυβερνητική επιτροπή για τα φορολογικά. Οι προσλήψεις οργιάζουν. Ενώ η προσπάθειά του να θέσει δήμους, νοσοκομεία και Ταμεία υπό τον έλεγχο μιας διυπουργικής επιτροπής πέφτει στο κενό.
Ο τίτλος του σχετικού νομοσχεδίου – που θα περάσει ντούκου εν μέσω της εμφάνισης Καραμανλή στη ΔΕΘ για το Βατοπέδι – είναι εύγλωττος: «Ενίσχυση της Διαφάνειας του Κρατικού Προϋπολογισμού, Ελεγχος των Δημοσίων Δαπανών…». Πρόκειται για τον νόμο 3697 που ψηφίζεται στις 25 Σεπτεμβρίου 2008. Παραμένει ανεφάρμοστος ακόμη και σήμερα. Στη Βουλή η λαϊκή Δεξιά – με επικεφαλής τον Γιάννη Μανώλη και διαφόρους άλλους κατά περίπτωση – έχει σηκώσει κεφάλι.
Ο Αλογοσκούφης έχει ακόμη τρεις μήνες στην οδό Νίκης. Στην πραγματικότητα, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για αυτόν. Το σπρεντ – η διαφορά επιτοκίου μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων – θα πρωταρχίσει να «τσιμπάει» στο τέλος του 2008. Αλλά αυτό θα είναι πρόβλημα του Παπαθανασίου.
Από εκεί και πέρα η ιστορία είναι πιο γνωστή. Πρόκειται για το χρονικό του 2009, που είναι annus horribilis – φρικτό έτος – της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Το έλλειμμα που κρύφτηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία τον εμφάνιζε ως μονοψήφιο – ώσπου το διόρθωσε η Τράπεζα της Ελλάδος και το πήγε διψήφιο.
Το «μαξιλάρι» του δανεισμού των 50 και βάλε δισ. – που μετά μας έπνιξε. Αλλά και η ολιγωρία της κυβέρνησης Παπανδρέου που υποτίμησε το πρόβλημα ώσπου να πάει ο τότε πρωθυπουργός στο Νταβός, στο τέλος Ιανουαρίου του 2010.