Οι άντρες που καθημερινά παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης C διατρέχουν διπλάσιες πιθανότητεςνα εκδηλώσουν πέτρες στο νεφρό, αναφέρουν σουηδοί ερευνητές.

Η νεφρολιθίαση, όπως λέγεται επιστημονικά η κατάσταση, είναι μία εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση που γίνεται ολοένα συχνότερη – και οι ερευνητές εκτιμούν ότι εν μέρει τουλάχιστον ευθύνεται γι’ αυτό ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού της βιταμίνης.

Όπως έδειξε η μελέτη τους, στην οποία συμμετείχαν επί 11 χρόνια σχεδόν 23.000 μεσήλικες και ηλικιωμένοι, όσοι έπαιρναν τουλάχιστον μία φορά την ημέρα 1.000 mg βιταμίνης C, διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν νεφρολιθίαση.

Υπολογίζεται ότι κάθε άνθρωπος έχει 10-15% πιθανότητες να εκδηλώσει νεφρολιθίαση ή άλλη μορφή λίθου στο ουροποιητικό κάποια στιγμή στη ζωή του, με το περίπου 12% των ανδρών και το 4% των γυναικών στη Δύση να πάσχουν από αυτή.

Το περίπου 80% των κρουσμάτων είναι άνδρες, με την συνηθέστερη ηλικία εκδήλωσής της τα 30 έως 40 χρόνια. Στις γυναίκες συνήθως παρουσιάζεται λίγο αργότερα – τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στις ηλικίες 35-55 ετών.

Η νόσος έχει 50% ποσοστό υποτροπής μέσα σε μια δεκαετία και 75% μέσα σε μία εικοσαετία.

«Εδώ και χρόνια έχει εγερθεί η υπόνοια ότι οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C αυξάνουν τον κίνδυνο νεφρολιθίασης», δήλωσε η επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Λώρα Τόμας, από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, στη Στοκχόλμη. «Και αυτό, διότι μέρος της βιταμίνης που καταναλώνουμε αποβάλλεται με τα ούρα με την μορφή οξαλικών αλάτων, τα οποία αποτελούν κύριο συστατικό των λίθων».

Στην πραγματικότητα, οι πέτρες αποτελούνται από μικροσκοπικούς κρυστάλλους, οι οποίοι σχηματίζονται ότι τα μόρια του ασβεστίου συνδυαστούν με μόρια οξαλικών αλάτων.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine», 907 από τους εθελοντές τους έπαιρναν συστηματικά συμπληρώματα βιταμίνης Cτων 1.000 mgενώ οι υπόλοιποι όχι. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε σχεδόν οκτώ ποτήρια φρεσκοστημένο χυμό πορτοκάλι (το μέσο ποτήρι περιέχει περίπου 120 mg από τη βιταμίνη).

Κανένας από τους εθελοντές δεν είχε ιστορικό νεφρολιθίασης.

Στη διάρκεια της 11ετούς παρακολούθησης, το 3,4% όσων έπαιρναν συστηματικά βιταμίνη Cανέπτυξαν πέτρα στο νεφρό, έναντι του 1,8% εκείνων που δεν έπαιρναν.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος, ούτε σημαίνουν πως – με ή χωρίς ιστορικό νεφρολιθίασης – πρέπει να αποφεύγουμε τα φρούτα και τα λαχανικά με βιταμίνη C.

Ωστόσο, δείχνουν μία ισχυρή συσχέτιση και τουλάχιστον όσοι ήδη έχουν παρουσιάσει μία φορά πέτρα στο νεφρό, καλό είναι να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μην παίρνουν έξτρα συμπληρώματα βιταμίνης C.

«Η βιταμίνη C αποτελεί σημαντικό τμήμα της υγιεινής διατροφής», υπογράμμισε η δρ Τόμας. «Κάθε επίδρασή της στον κίνδυνο νεφρολιθίασης πιθανώς εξαρτάται τόσο από τη δόση όσο και από τον συνδυασμό των θρεπτικών συστατικών μαζί με τα οποία καταναλώνεται» – όπως αυτός που περιέχεται σε φρούτα και λαχανικά.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, των οστών και των μυών. Η ανεπάρκειά της μπορεί να προκαλέσει σκορβούτο, μία ασθένεια που εκδηλώνεται με αιμορραγίες από το δέρμα και τους βλεννογόνους.