Σημαντική αύξηση στις επιστροφές αλλοδαπών υπηκόων – σε ποσοστό πάνω από 38% – σημειώθηκε φέτος έως και τον μήνα Νοέμβριο, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2011. Ωστόσο, παραμένει σχετικά μικρός ο αριθμός των παράνομων αλλοδαπών που επαναπροωθούνται στις χώρες τους, καθώς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δεν έχουν επιτρέψει ακόμη να λειτουργήσουν πλήρως υπηρεσίες αιχμής, όπως η Υπηρεσία Ασύλου.

Συνολικά το 11μηνο της φετινής χρονιάς έχουν επιστρέψει 15.746 αλλοδαποί, όταν το περυσινό αντίστοιχο διάστημα επέστρεψαν 11.357 στις χώρες καταγωγής τους. Ο στόχος ωστόσο που έχει βάλει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι να εκτελούνται περισσότερες από 25.000 επιστροφές τον χρόνο. «Καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για να επισπεύσουμε τις διαδικασίες, και μέσω απευθείας επικοινωνιών με χώρες από όπου προέρχονται οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες που συλλαμβάνονται στην Ελλάδα», αναφέρει στα «ΝΕΑ», στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στην κατεύθυνση αυτή γίνεται προσπάθεια να διευκολυνθεί το άνοιγμα πρεσβείας του Αφγανιστάν στην Αθήνα ώστε να μην απαιτείται να έρχεται διπλωματικός υπάλληλος από το προξενείο που έχει το Αφγανιστάν στη Σόφια, γεγονός που καθυστερεί αρκετά τις διαδικασίες έκδοσης.

Προσπάθεια θα καταβληθεί να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και με τη χώρα το Πακιστάν. Για τον λόγο αυτό ετοιμάζεται και ταξίδι του Νίκου Δένδια στο Καράτσι εντός του Ιανουαρίου για να υπάρξει επίσημη δέσμευση της κυβέρνησης της χώρας επ’ αυτού.