Είναι αυτή η εποχή πάλι, που έχετε νιώσει ήδη να πλησιάζει με τη θαλπωρή του «Baby it’s cold outside» και την τσαχπινιά του «Santa Baby» να ακούγονται δυνατά σε ραδιόφωνα και εμπορικά κέντρα για να ζεστάνουν την αγορά και τα σπίτια – μεταφορικά και κυριολεκτικά, αφού μπορεί κανείς και να τα χορέψει.

Είναι αυτή η εποχή όπου όλα επιτρέπονται. Οι πλέον κακόφωνοι να παριστάνουν τους Παβαρότι, οι τάρανδοι να λένε τα κάλαντα, οι πίστες της νύχτας να βγαίνουν στην τηλεόραση.

Αγια Νύχτα – αλλά και αυτή έχει τα ιερά και τα όσιά της. Ο κόσμος (του Ιντερνετ, τουλάχιστον) πρόλαβε και ψήφισε νωρίς, δίνοντας την πρώτη θέση τού πιο ενοχλητικού χριστουγεννιάτικου τραγουδιού στο «Last Christmas» των Wham!, που παρά τη δυσμενή ατμόσφαιρα γύρω του, ακούγεται αρκετά και φέτος.

Στην απέναντι όχθη, στα αγαπημένα χριστουγεννιάτικα, κερδίζει όλο και πιο πολλούς πόντους το «Fairy Tale Of New York» του Σέιν ΜακΓκάουαν (των Pogues) και της αξέχαστης Κρίστι Μακόλ, μια φολκ, μελαγχολική μπαλάντα ιρλανδικού ταμπεραμέντου, καθώς φέτος συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την κυκλοφορία του. Και δεν πρέπει να σας παραξενέψει αν το δείτε και φέτος στην κορυφή των τσαρτ, όχι μόνο επειδή είναι ωραίο και επετειακό αλλά και επειδή ο κόσμος νιώθει κοντά στους δύστυχους πρωταγωνιστές των στίχων του, που είναι άστεγοι και πεινασμένοι. Η ιδέα για το τραγούδι γεννήθηκε από τον Ελβις Κοστέλο, που έκανε την παραγωγή τότε, στο «Rum, Sodomy and the Lash» και ο οποίος προκάλεσε τον Σέιν, λέγοντας πως δεν θα μπορούσε να γράψει μια χριστουγεννιάτικη μπαλάντα.

Το πνεύμα των Χριστουγέννων τραγουδάει και φέτος σε όλους τους ρυθμούς. Ομαδικά Χριστούγεννα προτείνει η μουσική συλλογή «Holidays Rule», με Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Shins, με Civil War και Fun και άλλους.

Μεμονωμένα, αντίθετα, το πνεύμα των γιορτών «χτύπησε» τον Ροντ Στιούαρτ («Merry Christmas, Babe»), τον Τζον Τραβόλτα και την Ολίβια Νιούτον Τζον (μαζί και τους δύο, ως συνέχεια του «Grease», και με φιλική συμμετοχή Μπάρμπρα Στράιζαντ και Τζέιμς Τέιλορ στο «This Christmas»), την Κριστίνα Πέρι (με το «A Very Merry Perry Christmas») και τους κάντρι σταρ (που είναι και ευάλωτοι σε γιορτινά θέματα) Lady Antebellum (με το «On This Winter Night»), Μπλέικ Σέλντον («Cheers, It’s Christmas») και Σκότι ΜακΓκρίρι («Christmas With Scotty McGreery»).

Από την ίδια, φετινή, παραγωγή, προτείνω να μη διαφύγουν της προσοχής σας το «Tinsel and Light» της Τρέισι Θορν που συνδυάζει, όπως και στους Everything But The Girl, τέλεια φωνή και γούστο και διασκευάζει χριστουγεννιάτικα από Ντόλι Πάρτον ως White Stripes. Επίσης, τα χριστουγεννιάτικα του Σούφγιαν Στίβενς, «Sufjan Steven’s Silver and Gold: Songs For Christmas Vol 6-10». Αλλά και αυτό της Κόλμπι Καλέι, το «Christmas In The Sand», για εκείνους που δεν τους ενδιαφέρει το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο κλίμα και προτιμούν την παραλία, αφού Χριστούγεννα (και μουσική) είναι για όλο τον κόσμο.