Η Γεσάνιε είναι μια κωμόπολη χριστιανών της Συρίας που έχει αποδεκατιστεί από τον πόλεμο. Κατοικούσαν εκεί πάνω από 3.000 άνθρωποι, όμως τώρα έχουν απομείνει μόνο μια δεκαριά οικογένειες. Οι νέοι «άρχοντες» της πόλης είναι οι νεαροί μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που κατέλαβαν τη Γεσάνιε πριν από έναν μήνα. Εκτοτε η πόλη βομβαρδίζεται καθημερινά από τα στρατεύματα της Δαμασκού, που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου.

Οι αντάρτες «είναι καλά παιδιά και μας βοηθούν όπως μπορούν, μας δείχνουν διαρκώς την ευγένειά τους», λέει ο πατήρ Φραντσέσκο, ο ρωμαιοκαθολικός ιερέας της Γεσάνιε, στον απεσταλμένο της ιταλικής «Ρεπούμπλικα». «Δεν είναι αλήθεια αυτό που υποστηρίζουν μερικοί, ότι η Συρία είναι διαιρεμένη από τις μειονότητες. Το να πιστεύει κανείς κάτι τέτοιο ενισχύει την προπαγάνδα που υποδαύλισε τον εμφύλιο πόλεμο», προσθέτει.

Ακριβώς για να αντιδράσουν σε αυτή την προπαγάνδα, οι αντάρτες, οι οποίοι είναι όλοι κάτοικοι των γειτονικών χωριών, αντιμετωπίζουν με κάθε σεβασμό τους λίγους χριστιανούς που έχουν απομείνει στην Γεσάνιε, καθώς και τον πατέρα Φραντσέσκο, σύμφωνα με τον οποίο «η συμβίωση με τους μουσουλμάνους εξακολουθεί να είναι δυνατή».  Η Γεσάνιε βρίσκεται σε απόσταση 60 χλμ. από το Χαλέπι και έχει τρεις εκκλησίες – μία καθολική, μία ελληνορθόδοξη και μία προτεσταντική. Οι αντάρτες θέλουν να δείξουν πως δεν είναι «τρομοκράτες», όπως τους χαρακτηρίζει το καθεστώς, και πως, αν κερδίσουν τον πόλεμο, χριστιανοί, δρούζοι, αλεβίτες και σουνίτες θα συμβιώνουν και πάλι ειρηνικά. Από την άλλη, η κατάσταση στη Γεσάνιε, με τη μαζική έξοδο των χριστιανών, μπορεί να προοιωνίζεται το μέλλον της Συρίας. «Θα ήθελα να σταματήσω τη φυγή των κατοίκων, όμως εδώ ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος από τις βόμβες που πέφτουν βροχή, από τους ενόπλους, από τον πόλεμο», εξηγεί ο καθολικός ιερέας.

ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ. Η περίπτωση της Γεσάνιε είναι μόνο μία ανάμεσα σε πολλές. Στην πόλη Χασάκε, στον Βορρά, οι χριστιανοί ζήτησαν από τους αντάρτες να μην μπουν στην πόλη, φοβούμενοι τα αεροπορικά αντίποινα του καθεστώτος. Στη Γιαμπρούμπ, γύρω στα 100 χλμ. από τη Δαμασκό, πολέμησαν στο πλευρό των σαλαφιστών. Χθες οι αντάρτες ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν το χριστιανικό χωριό Αλ Τζντέιντεχ στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ και πως σκότωσαν τους καθεστωτικούς αλαουίτες πολιτοφύλακες, αλλά όχι χριστιανούς. «Η εκκλησία έμεινε άθικτη. Ούτε ένας χριστιανός δεν τραυματίσθηκε. Αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να ακούσει ο κόσμος», δηλώνει σε βίντεο ένας μαχητής που λέει πως ονομάζεται Αμπού αλ Αμπεντ. Σύμφωνα με ακτιβιστές, περίπου 200 αλαουίτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

Χθες εξάλλου οι τζιχαντιστές μεταξύ των ανταρτών ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν τη βάση Σεΐχης Σουλεϊμάν, το τελευταίο οχυρό του Στρατού δυτικά του Χαλεπιού, καταφέροντας ένα σημαντικό πλήγμα στο καθεστώς και ενισχύοντας παράλληλα τις θέσεις τους στον συριακό Βορρά σε βάρος των ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Την εν λόγω βάση προσπαθούσαν να καταλάβουν αμφότερες οι παρατάξεις των ανταρτών πιστεύοντας πως θα βρουν στις αποθήκες της αντιαεροπορικούς πυραύλους.