Η ορότυποι της μηνιγγίτιδας είναι πέντε και τα σημερινά εμβόλια προστατεύουν μόνο από τους τέσσερις, από τους A, C, Y και W-135, όχι όμως από τον ορότυπο Β. Είναι ο μόνος για τον οποίο δεν είχε βρεθεί μέχρι σήμερα εμβόλιο. Η μηνιγγίτιδα Β είναι σχετικά σπάνια αλλά επικίνδυνη ασθένεια, καθώς σκοτώνει το 10% των θυμάτων της ή προκαλεί μόνιμες βλάβες στον οργανισμό, όπως εγκεφαλική βλάβη και κώφωση.

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα στα παιδιά προκαλείται συνήθως από το βακτήριο Neisseria meningitidis, περισσότερο γνωστό ως μηνιγγιτιδόκοκκος, το οποίο απαντά σε διάφορες μορφές ή ορότυπους και μεταδίδεται με τον αέρα, δηλαδή ακόμη και με το φτάρνισμα.

Παραμένει πάντως ασαφές αν οι κυβερνήσεις θα εντάξουν το νέο εμβόλιο Bexsero στο πρόγραμμα υποχρεωτικών εμβολιασμών, καθώς η συχνότητα της μηνιγγίτιδας Β είναι σχετικά χαμηλή. Εάν όχι, οι γονείς θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να έχουν πλήρη προστασία για το παιδί τους.

Σύμφωνα πάντως με στελέχη της εταιρείας Novartis, το εμβόλιο θα πρέπει για μερικά χρόνια να δοκιμαστεί μόνο του και μετά να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο που θα προστατεύει και από τα πέντε στελέχη και θα αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον, το οποίοπροστατεύει από τα τέσσερα και περιλαμβάνεται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα εμβολιασμού.