Σε κλίμα ιδιαίτερης έντασης, με προσωπικές αντεγκλήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και ιδιαίτερα με τη σφοδρότατη επίθεση των Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Βενιζέλου κατά πρώτο λόγο και σε δεύτερο επίπεδο του Φώτη Κουβέλη κατά του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Κι ενώ τα μέτρα υπερψηφίσθηκαν έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και καταψηφίστηκαν από την αντιπολίτευση, με τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να δηλώνουν «παρών», ο Πρωθυπουργός, στη σύντομη παρέμβασή του, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «παρατάξεις που χαϊδεύουν αυτιά όταν κόβουμε από αγρότες και συνταξιούχους για να ψαρέψουν ψήφους, ενώ δεν προστατεύουν το εθνικό συμφέρον αλλά προωθούν προνόμια και όχι δικαιοσύνη».

Ο Αντώνης Σαμαράς επανακατέθεσε, ενόψει της ψηφοφορίας, το δίλημμα ότι «σήμερα (σ.σ.: χθες) ψηφίζουμε αν θα διασφαλίσουμε την παρουσία μας στην ευρωζώνη ή αν θα επιστρέψουμε στη διεθνή απομόνωση, θα αφεθούμε στην απόλυτη χρεοκοπία και θα καταλήξουμε στη δραχμή». Και κάνοντας έκκληση προς όλες τις πτέρυγες «να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια», σημειώνοντας ότι «η κοινωνική έκρηξη σε τέτοιες συνθήκες δεν φέρνει την «απευλεθέρωση» που κάποιοι ονειρεύονται», συμπλήρωσε με νόημα: «Σήμερα αποφασίζουμε για το αν θα σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα, την οικονομία της και τη δημοκρατία της, ή αν θα αφεθούμε στη δίνη μιας άμεσης χρεοκοπίας που θα πυροδοτήσει κοινωνικές εκρήξεις με συγκρούσεις των άκρων και με εσωτερικό σπαραγμό».

Παράλληλα, τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, περισσότερες από μία φορές, επισήμαναν σε όλους τους τόνους ότι «αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία επώδυνα που αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «όποια πρόσθετη διόρθωση χρειαστεί στο μέλλον θα προκύψει από την πάταξη της φοροδιαφυγής και από τη μείωση της δημόσιας σπατάλης» αρκεί –όπως είπε –«να εφαρμόσουμε τα συμφωνηθέντα και να πιάσουμε τους στόχους».

Και όταν κλείνοντας την ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς ευχαρίστησε τους κυβερνητικούς εταίρους αλλά και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας «για τη στήριξη που προσέφεραν σε αυτή την προσπάθεια», εκφράζοντας την πεποίθηση πως «η Ελλάδα θα βγει από την κρίση με δημοκρατική σταθερότητα χωρίς κλυδωνισμούς λαϊκισμού και δημαγωγίας», προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα.

«Χάσατε την ορμή που είχατε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, κύριε Σαμαρά. Εμφανιστήκατε σήμερα σαν να ακούμε τον επικήδειο της κυβέρνησης», αντέτεινε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Επιτέθηκε προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού λέγοντας ότι «μιλάτε εσείς για παλαιοκομματισμό λες και προσγειωθήκατε στη θέση του Πρωθυπουργού με αλεξίπτωτο και δεν έχετε καμία σχέση με το φαύλο πολιτικό κύκλωμα».

Μάλιστα η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα πως επί Αντώνη Σαμαρά στο υπουργείο Πολιτισμού, στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, όλα τα άτομα με προγράμματα Stage στο Μουσείο της Ακρόπολης ήταν από την Καλαμάτα, εκλογική περιφέρεια του Αντώνη Σαμαρά, προκάλεσε την έκρηξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: «Αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας είναι ένδεια και φθήνια πολιτικών επιχειρημάτων, λαϊκισμός», τόνισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος και συμπλήρωσε, σε έντονο ύφος, απευθυνόμενος προσωπικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Τσίπρας σκέφτεται με όρους κηδείας γιατί επενδύει πολιτικά στον θάνατο της χώρας, θέλει την όξυνση της κοινωνικής κρίσης, θεωρεί ότι με αυτόματο τρόπο θα βρεθεί στην εξουσία».

Η προσωπική κόντρα, όμως, ανάμεσα στους δύο άντρες είχε ξεκινήσει νωρίτερα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε τον Γιάννη Στουρνάρα ότι προστατεύει τους φίλους του τραπεζίτες και γενικότερα την κυβέρνηση πως «έκρυβε τη λίστα Λαγκάρντ με προνομιούχους στα συρτάρια της». Μάλιστα η… προτροπή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον παριστάμενο Πρωθυπουργό να αναθέσει στον Βαγγέλη Βενιζέλο την πάταξη της φοροδιαφυγής και τις συνομιλίες στην Ελβετία με αναπληρωτή υπουργό τον κ. Βαξεβάνη, που αποκάλυψε τη λίστα Λαγκάρντ, προκάλεσε την έκρηξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Ο προστατευόμενός του, ο αγαπημένος του κ. Βαξεβάνης που πρόσφερε μεγάλη υπηρεσία. Καλά έκανε, κακώς διώχθηκε. Αυτός που έδωσε τη λίστα στον Βαξεβάνη είπε ψέματα στην επιτροπή» είπε σε έντονο τόνο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Εμμεση επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος υποστήριξε πως ο εύκολος αντιπολιτευτικός λόγος, που εκμεταλλεύεται τις πιεστικές και δύσκολες για τους πολίτες καταστάσεις για να αλιεύσει ψήφους, δεν ήταν ποτέ χρήσιμος αλλά πολύ περισσότερο σήμερα δεν είναι υπεύθυνος. «Δεν θα περιπέσουμε σε έναν τέτοιο λόγο. Δεν μας αφορά η προοπτική να διαδραματίσουμε έναν ανορθωτικό ρόλο μετά την καταστροφή. Θέλουμε να μην υπάρξει καταστροφή» είπε ο Φώτης Κουβέλης. Μάλιστα, δικαιολογώντας το «παρών» των βουλευτών του στην ψηφοφορία, τόνισε: «Δεν μπορώ να δεχθώ την επί της ουσίας κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας… Ούτε ότι οι εργαζόμενοι επί σειρά ετών θα δουν τα ήδη μειωμένα εισοδήματα τους να μειώνονται περαιτέρω. Ούτε ότι οι νέοι μας θα εργάζονται χωρίς να δικαιούνται μέρισμα από την ανάκαμψη».

ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Ελληνες. Εντονη κριτική στους κυβερνητικούς εταίρους ωστόσο άσκησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, λέγοντας ότι «εδώ στην Βουλή χύθηκαν ειλικρινή και κροκοδείλια δάκρυα, έχει περισσέψει η μεταφορά της αγανάκτησης». Και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση φέρνει βάρβαρα μέτρα, δεν καταλαβαίνουμε τον διαχωρισμό της ΔΗΜΑΡ και ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Το πακέτο είναι ενιαίο και συνεκτικό».

Για Ζάππειο 4 έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Επανέφερε την πρότασή του για μονομερή διαγραφή του χρέους, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να κάνουμε κούρεμα του χρέους στην ΕΚΤ και στους τοκογλύφους της Ευρώπης», ενώ κατά των μέτρων τάχθηκε και ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, υποστήριξε: «Τα αλλάζουμε όλα μονομιάς. Για να διορθώσουμε τις αδικίες πρέπει να κάνουμε αυτό που δεν γινόταν έως τώρα. Να κυνηγήσουμε τη φοροδιαφυγή και το πάρτι των τρωκτικών. Καταργούμε προνόμια, ανοίγουμε επαγγέλματα, βρίσκουμε και κόβουμε τεράστιες σπατάλες. Κυνηγάμε τη φοροδιαφυγή και αλλάζουμε το φορολογικό σύστημα».

Την πεποίθησή του ότι το πολυνομοσχέδιο θα καταπέσει στα δικαστήρια εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η λογική σας; Πού βάζετε το όριο σε αυτή την κατρακύλα; Η λογική σας είναι ότι θα κάνουμε ό,τι μας ζητήσουν οι ξένοι, αρκεί να μη θυμώσουν και μας πετάξουν έξω από το ευρώ. Ομως δεν μας κρατάνε από φιλανθρωπία. Δεν έχει ανάγκη μόνο η Ελλάδα από την Ευρώπη αλλά και η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πάντως, δεν πέρασε ασχολίαστη η συγκεκριμένη φράση του Αλέξη Τσίπρα. «Οποιοι νομίζουν ότι μπορούμε να απειλήσουμε τους Ευρωπαίους με το ολοκαύτωμα του ευρώ δεν γνωρίζουν πόσο ανορθολογική είναι η ευρωπαϊκή οικονομία και πόσο δυνατή», απάντησε ο κ. Βενιζέλος.

Ενώ τα επικριτικά σχόλια των βουλευτών της Χρυσής Αυγής –και συγκεκριμένα η φράση του βουλευτή της Χρήστου Παππά προς τα μέλη της κυβέρνησης ότι «δεν πρόκειται για πολυνομοσχέδιο αλλά για τη δικογραφία του μέλλοντος» –προκάλεσαν το ειρωνικό σχόλιο του Βαγγέλη Βενιζέλου: «Βλέπω πεσμένη τη Χρυσή Αυγή σήμερα. Μιλάει για ειδικό δικαστήριο. Γιατί εγκαταλείπει την ιδέα του έκτακτου στρατοδικείου;»