Αποδεχόμενος τις σχετικές εισηγήσεις, ιδιαίτερα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Πάρι Κουκουλόπουλου και Φιλίππου Σαχινίδη, οι οποίοι έθεσαν θέμα λέγοντας ότι το ποσό των 30 εκατ. ευρώ που αφορά τη γενική μείωση των συντάξεων των ΑμεΑ μπορεί να εξευρεθεί ισοδύναμα από άλλες πηγές, ο Γιάννης Στουρνάρας διευκρίνισε: «Επειτα από διαβούλευση που είχα με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας κάνω δεκτή την εξαίρεση από τις μειώσεις των συντάξεων για τα άτομα με βαριά αναπηρία –δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να πω αλλά νομίζω ότι αφορά τα άτομα με αναπηρία 80% και πάνω –αλλά είμαι αναγκασμένος το κόστος της μη μείωσης αυτών των συντάξεων να το επιρρίψω στις συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ». Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε την πρόταση βουλευτών να μη φορολογούνται όσοι έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά λέγοντας ότι η έκτακτη εισφορά θα ισχύσει μόνο για δύο χρόνια.

Η χθεσινή συζήτηση πάντως του πολυνομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής χαρακτηρίστηκε από μεγάλη ένταση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιτίθενται στην κυβέρνηση για την επείγουσα διαδικασία με την οποία θα ψηφιστούν τα μέτρα. Σταθερή στη θέση της παρέμεινε η ΔΗΜΑΡ, η οποία επανέλαβε ότι θα δηλώσει «παρών» στη σημερινή ψηφοφορία, ενώ τα μέτρα αναμένεται να υπερψηφιστούν μόνο από τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Την ένταση πυροδότησε η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης. «Το παρόν νομοσχέδιο έρχεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος γιατί είναι απαραίτητη η εκταμίευση της δόσης προκειμένου να αποφύγουμε την έκτακτη χρεοκοπία» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος χαρακτήρισε «μονόδρομο» την ψήφιση των μέτρων. Υποστήριξε μάλιστα ότι το πολυνομοσχέδιο δεν αποτελεί μια συλλογή των δεσμεύσεων της ελληνικής πολιτείας προς τους πιστωτές της αλλά ένα μείγμα πολιτικής που αντιμετωπίζει μια σειρά από στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας, με στόχο να απελευθερωθούν οι πιο παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με την πρόθεση να άρει –όπως είπε –τις επιφυλάξεις στο θέμα των εργασιακών, διευκρίνισε: «Τα εργασιακά δεν αποτελούν επιχείρημα για να καταψηφίσει κάποιος τα μέτρα, γιατί ήρθαν σαν ουρές από τα δύο προηγούμενα Μνημόνια. Αν δεν περάσουν δεν θα υπάρχουν εργασίες για κανέναν».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνη Μανιτάκη ότι «στο υπουργείο έχουμε αναγάγει την κινητικότητα σε άξονα του δημοσιοϋπαλληλικού δικαίου κι αυτό έρχεται να δείξει πόσο περιττές και άνευ λόγου είναι οι απολύσεις». Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ωστόσο, επέκριναν το ότι προμηθεύτηκαν μέσω μέιλ το πολυσέλιδο κείμενο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (80 σελίδες εισηγητική έκθεση, 270 σελίδες το νομοσχέδιο) στις 9 το βράδυ της Δευτέρας, με συνέπεια –όπως έλεγαν –να μην έχουν τον χρόνο να το μελετήσουν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε τη διαδικασία ως «πραξικόπημα των πραξικοπημάτων», προκαλώντας τις αντιδράσεις της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι οποίοι του ζήτησαν να ανακαλέσει. Ακολούθησε πανδαιμόνιο, ενώ η θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη πως το κόμμα του συμφωνεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του συναδέλφου του Οδυσσέα Βουδούρη, ο οποίος σε ένδειξη διαφωνίας αποχώρησε από την αίθουσα.

Για περίπου μία ώρα τα έδρανα στην αίθουσα της Γερουσίας πήραν φωτιά, ενώ ακούστηκαν σκληρές εκφράσεις από όλα τα μέλη των επιτροπών. Ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στο σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλη πως «ούτε οι χούντες ούτε ο Τσολάκογλου δεν πήραν τέτοια μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις», είπε ότι «δεν θα κάνετε την Ελλάδα Βόρεια Κορέα».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιβάλλει στη χώρα μία αδίστακτη μνημονιακή χούντα υπό κοινοβουλευτικό μανδύα», ενώ απαντώντας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συνέστησε σε όλα τα κόμματα να είναι πιο προσεκτικά σε όλες τις εκφράσεις τους «επειδή υπάρχουν ξένα κανάλια και εφημερίδες που μας παρακολουθούν».

Επιμέρους αποστάσεις με νόημα, χωρίς βέβαια να δείξουν ότι δεν θα ψηφίσουν σήμερα τα μέτρα, κράτησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Κουτσούκος. Ο πρώτος, ο οποίος είναι και ο εισηγητής του κόμματος στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, πρότεινε σειρά βελτιώσεων (για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, για τους αναπήρους και για τις μειώσεις στο ΕΚΑΣ) ενώ ο Γιάννης Κουτσούκος ζήτησε να υπάρξει παράταση το λιγότερο κατά δύο έτη της αύξησης του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη.