Εξαρτήματα οπλικών συστημάτων και ασύρματες συσκευές επικοινωνίας εντόπισαν οι τουρκικές Αρχές σε συριακό Airbus, το οποίο υποχρέωσαν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Αγκυρας.

Το θρίλερ που εκτόξευσε στα ύψη την ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία άρχισε με την είσοδο του συριακού αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση Μόσχα – Δαμασκός στον τουρκικό εναέριο χώρο. Δύο τουρκικά F-16 προσέγγισαν το επιβατικό αεροσκάφος και το υποχρέωσαν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Εσέμπογα της τουρκικής πρωτεύουσας. Λίγες ώρες νωρίτερα η Τουρκία είχε απαγορεύσει στα πολιτικά της αεροσκάφη να διασχίζουν τον εναέριο χώρο της Συρίας.

Ο έλεγχος του συριακού αεροσκάφους κράτησε πέντε ώρες και τελικά βρέθηκαν τα εξαρτήματα οπλικών συστημάτων και οι ασύρματοι μέσα σε μεγάλα δέματα, αλλά όχι πυρομαχικά. Το υλικό το έστελνε ρωσική ιδιωτική εταιρεία στο υπουργείο Αμυνας της Συρίας και στα δέματα βρέθηκαν οι σχετικές αποδείξεις πληρωμής. «Επιτρέψαμε στο αεροσκάφος να φύγει μαζί με τους επιβάτες του, αλλά κατασχέσαμε το υλικό», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είχε δηλώσει πως κατέβασαν το αεροσκάφος για να ελέγξουν το φορτίο του: «Αν βρούμε όπλα θα εφαρμόσουμε το διεθνές δίκαιο».

Πηγές των τουρκικών μέσων έλεγαν πως η Αγκυρα είχε πληροφορίες ότι το αεροσκάφος μετέφερε πυρομαχικά από τη Μόσχα.

Ο ΠΟΥΤΙΝ. «Την ίδια ημέρα που ο Πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν ανέβαλε την επίσκεψή του στην Τουρκία για τις 14 Οκτωβρίου, αναγκάστηκε σε προσγείωση συριακό αεροσκάφος που προερχόταν από τη Μόσχα», σχολίαζαν τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια χωρίς ωστόσο να αποδίδουν τη νέα κλιμάκωση της έντασης στην αναβολή της επίσκεψης Πούτιν.

Πάντως, η απαγόρευση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς τις Τουρκικές Αερογραμμές να διασχίσουν τον συριακό εναέριο χώρο είχε γίνει από το μεσημέρι χθες. Με «επείγουσα» οδηγία ανέφερε ότι ήταν μη ασφαλής ο εναέριος χώρος της Συρίας και καλούσε τα αεροσκάφη που είχαν απογειωθεί να επιστρέψουν. Αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών που είχε ξεκινήσει για τη Σαουδική Αραβία και θα περνούσε από τον εναέριο χώρο της Συρίας επέστρεψε εσπευσμένως στα Αδανα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε πως η χώρα του θα συνεχίσει να ερευνά τα συριακά επιβατικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της.

Σήμερα συμπληρώνονται οκτώ ημέρες από το πρώτο θερμό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες, τον θάνατο πέντε τούρκων αμάχων από συριακό όλμο στο χωριό Ακτσάκαλε. Αρκετοί όλμοι έχουν πέσει έκτοτε σε τουρκικό έδαφος, πυροδοτώντας κάθε φορά την άμεση απάντηση του τουρκικού πυροβολικού. «Εάν συνεχιστεί η ρίψη όλμων θα απαντήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ισχύ», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού Στρατού Νετζντέτ Οζέλ.