Οι αντιδράσεις των βουλευτών, πρώην στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αρχηγών κομμάτων συνεχίζονται μετά τη δημοσιοποίηση της περίφημης λίστας με τους 36, η οποία αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα zougla.gr και τους αποδίδει έκνομη οικονομική δραστηριότητα. Πολλοί από τους θιγομένους -για διαφορετική κάθε φορά αιτία- απαντούν σε συγκεκριμένα σημεία, ενώ ορισμένοι προαναγγέλλουν προσφυγή στη Δικαιοσύνη θεωρώντας ότι το όνομά τους ενεπλάκη χωρίς νομιμοποιητική βάση. Οι τελευταίοι, ειδικά, αναφέρονται στην υπόθεση της γερμανικής εταιρείας ΜΑΝ και τις προμήθειες για 140 τρόλεϊ την περίοδο 2001-2002 από στελέχη διακομματικών επιτροπών.

Την ίδια στιγμή, εισαγγελικές πηγές θέτουν ζήτημα καθυστέρησης στη δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων που αφορούν το ΣΔΟΕ. Αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, πιέζει προς την κατεύθυνση της δημοσιοποίησης όλων των στοιχείων για πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε παρόμοιες υποθέσεις.

Αθανάσιος Νάκος

Αντιπρόεδρος της Βουλής

Αποδίδει την εμπλοκή του σε αντιδικία με ιδιώτη στον Βόλο, με αφορμή την ανέγερση ακινήτου, ο οποίος έκανε και καταγγελία στο ΣΔΟΕ που διαβιβάστηκε από τον περασμένο Μάιο στη Βουλή, όπως αναφέρει. «Από την καταγγελία σαφώς προκύπτει ότι αυτή ουδεμία σχέση έχει με τη διενεργούμενη από το ΣΔΟΕ έρευνα για τα πολιτικά πρόσωπα, για την οποία τόσος θόρυβος έχει γίνει, τη δε σοβαρότητα της καταγγελίας μπορεί εύκολα ο οποιοσδήποτε να την αντιληφθεί», προσθέτει, ενώ ζητεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα τη διερεύνησή της το συντομότερο δυνατόν και την άσκηση διώξεων «τόσο για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσής μου από το ΣΔΟΕ όσο και κατά του καταγγέλλοντος». Ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των βουλευτών, της οποίας προΐσταται, όταν θα διερευνάται η προσωπική του υπόθεση.

Πάνος Καμμένος

Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της λίστας περί κατοχής ακινήτων στο Γαλαξίδι, αναφέρει ότι τα μόνα ακίνητα στην περιοχή ανήκουν στην οικογένειά του, που έλκει από εκεί την καταγωγή της.

Νικήτας Κακλαμάνης

Βουλευτής ΝΔ Α’ Αθήνας

Παραπέμπει σε επιστολή που διαβίβασε χθες στον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, στην οποία σημειώνει ότι ο εκάστοτε δήμαρχος Αθηναίων ουδεμία σχέση έχει με την οικονομική διαχείριση του σταθμού Αθήνα 9,84. Ο ίδιος απαιτεί «ταχύτατα, πλήρη και σε βάθος έλεγχο» για να αποκαλυφθεί το μέγεθος της εις βάρος του «συκοφαντίας και σκευωρίας» ενώ ζητεί να πληροφορηθεί και τους υπευθύνους της διαρροής από το ΣΔΟΕ. «Σας πληροφορώ ότι τα στοιχεία που θα μου κοινοποιήσετε θα τα χρησιμοποιήσω για να στραφώ κατά παντός υπευθύνου, διά της αστικής και ποινικής οδού, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να κατοχυρωθεί η προστασία της προσωπικότητάς μου» αναφέρει στον υφυπουργό.

Αρης Σπηλιωτόπουλος

Βουλευτής ΝΔ Β’ Αθήνας

«Δεν θα άξιζε σχολιασμού το γεγονός ότι το όνομά μου συγκαταλέγεται ανάμεσα σε άλλα σε μία από τις πολλές αγνώστου προέλευσης και εγκυρότητας λίστες που κυκλοφορούν τελευταία. Και μάλιστα ύστερα από ανώνυμη καταγγελία ιδιώτη» αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο Αρης Σπηλιωτόπουλος και ζητεί άμεσα να ελεγχθούν τα πόθεν έσχες του από την ώρα της εκλογής του έως σήμερα. Παρέχει δε εξουσιοδοτήσεις για το άνοιγμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών του. «Επιτέλους, πρέπει κάποτε στη χώρα μας να μάθουμε να ξεχωρίζουμε την ήρα από το στάρι και να συνειδητοποιήσουμε ότι με τα τυφλά χτυπήματα πλήττεται ανεπανόρθωτα η δημοκρατία» καταλήγει.

Νίκος Ταγαράς

Βουλευτής ΝΔ Κορινθίας

«Πρόκειται για ανώνυμη καταγγελία που έκανε κάποιος στο ΣΔΟΕ και η οποία ερευνάται, όπως είχε υποχρέωση το Σώμα να κάνει. Δεν έχω τίποτα να κρύψω και τα περιουσιακά μου στοιχεία είναι το πατρικό μου σπίτι στο Χιλιομόδι και ένα σπίτι στην Κόρινθο που είναι καταγραμμένα εδώ και χρόνια. Πολύ σύντομα όλα θα ξεκαθαρίσουν…».

Φεβρωνία Πατριανάκου

Βουλευτής ΝΔ Λακωνίας

«Δεν έχω υποστεί καμία όχληση ή έλεγχο από το ΣΔΟΕ. Εάν ελέγχομαι δεν γνωρίζω τους λόγους. Επίσης δεν γνωρίζω αν ο «έλεγχος» προέρχεται από ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία. Γνωρίζω όμως ότι συκοφαντικές διά του Τύπου επιθέσεις κατά το παρελθόν με οδήγησαν να προσφύγω στη Δικαιοσύνη και ότι οι πολιτικοί μου αντίπαλοι τις αξιοποίησαν αναλόγως. Οι επιλεκτικές διαρροές και οι επιλεκτικές έρευνες όχι μόνο δεν βοηθούν να φύγουν οι σκιές από τον πολιτικό κόσμο αλλά νοθεύουν και τη Δημοκρατία. Καθόσον με αφορά, απαιτώ και δικαιούμαι άπλετο φως».

Αλέκος Βούλγαρης

Πρώην βουλευτής Μαγνησίας ΠΑΣΟΚ

«Είμαι υπέρμαχος της κάθαρσης του πολιτικού βίου της χώρας. Σε περίπτωση που ελέγχομαι δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα. Από το 1985 και κάθε χρόνο υποβάλλω ανελλιπώς το πόθεν έσχες, στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά και με σαφήνεια και τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, η ακίνητη και κινητή περιουσία για την οικογένειά μου, καθώς και οι μεταβολές της. Δηλώνω ότι είμαι στη διάθεση των ελεγκτικών Αρχών να παράσχω οποιοδήποτε στοιχείο διευκολύνει τον έλεγχό τους», δηλώνει ο πρώην δήμαρχος Βόλου

Αντώνης Μπέζας

Πρώην υφυπουργός Οικονομικών

«Δηλώνω κατηγορηματικά ότι μέχρι σήμερα δεν γνωρίζω το παραμικρό, ούτε για την υποτιθέμενη καταγγελία εναντίον μου, ούτε για τον έλεγχο που μου έγινε ή βρίσκεται σε εξέλιξη. Πάντως, αν υπήρξε καταγγελία, καλώς διενεργήθηκε ή διενεργείται έλεγχος… Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Αυτό νομίζω το έχω αποδείξει και στο παρελθόν…» αντέδρασε ο πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή.

Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος

Πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας

Αναφέρει ότι είχε ζητήσει προ διετίας έρευνα από το ΣΔΟΕ, ύστερα από σχετικό δημοσίευμα. «Πήγα στο ΣΔΟΕ και μου απάντησαν εγγράφως ότι δεν με ψάχνουν και έκανα αγωγή στην εφημερίδα που το έγραψε. Ζήτησα όμως τότε να με ελέγξουν. Δεν με έχουν ενημερώσει έκτοτε. Για μένα είναι καλοδεχούμενος όποιος έλεγχος για να ξεκαθαρίσει το σιτάρι από την ήρα».

Μιχάλης Χαλκίδης

Πρώην βουλευτής Ημαθίας ΠΑΣΟΚ

«Επικοινωνιακό παιχνίδι» βλέπει πίσω από την επίμαχη λίστα ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και ζητεί «να πέσει άπλετο φως», τονίζοντας ότι «δεν μπορεί από μια ανώνυμη καταγγελία να διασύρονται ονόματα πολιτικών με ευθύνη του ΣΔΟΕ»

Παναγιώτης Φασούλας

Πρώην δήμαρχος Πειραιά

«Δέχομαι οποιονδήποτε έλεγχο», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο πρώην δήμαρχος Πειραιά και προσθέτει: «Η περιουσία μου από το 2000 έως το 2011 που ασχολήθηκα με την πολιτική μειώθηκε κατά 80%, για λόγους που δεν θα έπρεπε να δημοσιοποιήσω».

Νίκος Κωνσταντόπουλος

Πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού

«Δεν ελέγχομαι, το περιεχόμενο της φερόμενης λίστας του ΣΔΟΕ είναι ανυπόστατο, δεν έχω καμία σχέση με κανέναν ανοιχτό έλεγχο. Ζητώ με εξώδικο από τον υπεύθυνο του ΣΔΟΕ, τον υπουργό Οικονομικών και από τον υπουργό Δικαιοσύνης να μου δώσουν αντίγραφο αυτού του εγγράφου κι επίσης να μου γνωστοποιήσουν ποιος το υπογράφει και ποιος το χειρίστηκε…»

Γιώργος Ορφανός

Πρώην υφυπουργός Αθλητισμού

«Το ΣΔΟΕ έχει υποχρέωση να ελέγχει τους πάντες. Προσωπικά δεν γνωρίζω καμία υπόθεση που ελέγχεται και με αφορά. Ζητώ να διαλυθεί η σπερμολογία και η λασπολογία το ταχύτερο για τις ανύπαρκτες λίστες με τις ανύπαρκτες υποθέσεις». Ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού δηλώνει «ανοιχτός σε οποιονδήποτε έλεγχο».

Ελίζα Βόζεμπεργκ

Πρώην βουλευτής ΝΔ

«Δεν ξέρω πραγματικά αν ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου ή αν ζούμε ένα θέατρο της δολιότητας και της αθλιότητας. Δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν έχω καμιά απολύτως εκκρεμότητα με το ΣΔΟΕ», αντέδρασε η πρώην βουλευτής της ΝΔ. «Τα περιουσιακά μου στοιχεία, τα οποία απέκτησα από 30 χρόνια μάχιμης δικηγορίας, είναι όλα κατατεθειμένα στη Βουλή με κάθε λεπτομέρεια, τόσο εμού όσο και του συζύγου μου, που δραστηριοποιείται στην Κύπρο».