Αλμα στο 1,40 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κάνει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε προωθείται η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο 80% του φόρου που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης. Η κυβέρνηση, αποβλέποντας στον περιορισμό της λαθρεμπορίας καυσίμων και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εξίσωση του ΕΦΚ όπως επιβεβαίωσε χθες και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική».

Η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, θα υλοποιηθεί κανονικά από τη νέα περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

«Γνωρίζουμε ότι η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με του κίνησης θα επιφέρει αύξηση της τιμής ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης» δήλωσε ο υφυπουργός τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους οικονομικά ασθενέστερους.

Από την επικείμενη αύξηση του ΕΦΚ η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης υπολογίζεται ότι θα ανέβει κατά 40%. Σύμφωνα με τις σημερινές τιμές ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνεται στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, έναντι φόρου 412 ευρώ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης. Η εξίσωση των δύο φόρων στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης σημαίνει οτι ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης από 60 ευρώ θα φτάσει στα 329 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

Πρακτικά, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, εάν υπολογιστεί με τα σημερινά δεδομένα διεθνών τιμών, τον ερχόμενο Οκτώβριο θα διαμορφωθεί στο 1,40-1,45 ευρώ το λίτρο, από 1,05 ευρώ που ήταν στο τέλος της περσινής σεζόν.

Το επίδομα. Με στόχο να περιορίσει τις επιβαρύνσεις για τους οικονομικά ασθενέστερους το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σενάρια για την παροχή επιδόματος θέρμανσης. Ενα από αυτά είναι η καταβολή επιδόματος με βάση τις κλιματικές ζώνες της χώρας.

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Σκορδάς, οι δικαιούχοι και το ύψος του θα καθορίζονται με τον διαχωρισμό της χώρας σε γεωγραφικές ζώνες ανάλογα με τη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία, και το επιδομα θα δίνεται με πίστωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ειδικότερα, η χώρα θα χωριστεί σε τρεις κλιματολογικούς τομείς (Βόρειος, Κεντρικός, Νότιος) και κάθε τομέας σε τρεις υψομετρικές ζώνες.

Επίσης θα υπάρξει συντελεστής βαρύτητας, αυξανόμενος ανάλογα με τη ζώνη και τον τομέα, ενώ θα προβλέπεται και συγκεκριμένος αριθμός τετραγωνικών στέγασης ανά άτομο. Θα ληφθούν υπόψη και κοινωνικά κριτήρια.

Να μειωθεί ο ΕΦΚ. Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί στην αγορά η συνεχής αύξηση των διεθνών τιμών, απόρροια τόσο του εμπάργκο στο Ιράν όσο και της ενίσχυσης του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ.

Ηδη η τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο και για τον λόγο αυτόν χθες οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) ζήτησαν από την κυβέρνηση τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης όσο θα συνεχίζεται η ανατίμηση του πετρελαίου. Μάλιστα, όπως αναφέρει η ΟΒΕ, από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και σήμερα οι τιμές διυλιστηρίου στην αμόλυβδη έχουν αυξηθεί πάνω από 16 λεπτά το λίτρο.