Είμαι άνδρας 42 ετών και λόγω της κατάθλιψης που εμφάνισα τον τελευταίο καιρό επισκέφτηκα ψυχίατρο ο οποίος μου είπε ότι έχω αποφευκτική προσωπικότητα. Τι σημαίνει αυτό; Η επαφή μου με τον κόσμο πάντα μου δημιουργούσε ανασφάλεια.

Περιγράφει τα άτομα που είναι ντροπαλά, συναισθηματικά ανεσταλμένα, έχουν χρόνιο κοινωνικό φόβο, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αισθήματα μειονεκτικότητας και ευαισθησία στην κριτική.

Ο φόβος της κοροϊδίας, της απόρριψης, του εξευτελισμού του εαυτού από τους άλλους οδηγεί σε χρόνιες αποφυγές κάθε διαπροσωπικής κατάστασης που μπορεί να πυροδοτήσει αυτούς τους φόβους.

Μπορεί να παρατηρείτε ότι έχει εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο όπου όσο πιο πολύ φοβάστε, τόσο πιο πολύ αποφεύγετε, προστατεύοντας έτσι τον εαυτό σας από τις απειλές στις οποίες αισθάνεστε ευάλωτος.

Μπορεί πάντα να πιστεύατε ότι αν δεν έχετε κοινωνική αποδοχή τότε δεν αξίζετε, ότι δεν μπορείτε να ενταχτείτε σε ομάδες όπως ο υπόλοιπος κόσμος, ή ότι αν μιλήσετε θα γίνετε ρεζίλι. Η αυτοεικόνα σας στην πορεία του χρόνου είναι επόμενο να είναι πληγωμένη και αυτό μπορεί να σας έχει δημιουργήσει κατάθλιψη.

Συζητήστε με τον ψυχίατρό σας την λύση να κάνετε έναν κύκλο συνεδριών γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας που θα σας βοηθήσει να χτίσετε διεκδικητική συμπεριφορά και να σταματήσετε τις αποφευκτικές σας πίστεις και συνήθειες.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr