Οι ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, έπειτα από πολλή προσπάθεια να εδραιωθούν στην κινεζική αγορά, κατάφεραν να βρουν τον ρυθμό τους.

Σύμφωνα με έρευνα της PwC, οι 181 ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα υπερδιπλασίασαν τα κέρδη τους το 2011 σε 2,13 δισ. ευρώ έναντι 991 εκατ. ευρώ το 2010.

Η σημαντική αυτή αύξηση ήταν αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης για δανειοδότηση από πολυεθνικούς οργανισμούς που επεκτείνονταν στην αγορά της Κίνας, καθώς και του αυξανόμενου αριθμού εταιρικών πελατών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Η διεθνοποίηση του νομίσματος του Χονγκ Κονγκ (RMB) μέσω της υψηλής ζήτησής του σε συναλλαγές παραγώγων με χρηματοοικονομικά ιδρύματα και εταιρικούς πελάτες συνέβαλε επίσης σε αυτό το αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 24% φτάνοντας τα 274 δισ. ευρώ.

Παρά τη φαινομενική επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, οι ξένες τράπεζες εκτιμούν ότι τα ετήσια έσοδά τους θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 20% μέχρι το 2015.

«Οι ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα έχουν σημειώσει πολύ καλές επιδόσεις παρά τα διάφορα εμπόδια που αντιμετώπισαν, όπως τα ανώτατα όρια δανεισμού και ο σχετικά αργός ρυθμός έγκρισης νέων υποκαταστημάτων. Παράλληλα με την ανοδική πορεία των κερδών τους και τα συνολικά περιουσιακά τους στοιχεία, έχουν κατακτήσει και ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς σε σημαντικές αγορές όπως είναι της Σαγκάης (12% το 2011), αναφέρουν στελέχη της PwC .