Τα κουνούπια μόνο τυχαία δεν επιλέγουν τα υποψήφια… θύματά τους. Ερευνες έχουν δείξει πως τα ενοχλητικά έντομα έλκονται από το διοξείδιο του άνθρακα της ανθρώπινης αναπνοής και από τη θερμότητα που εκπέμπει ο καθένας. Πόλος έλξης είναι επίσης τα σκούρα χρώματα, γι’ αυτό και οι ερευνητές επισημαίνουν πως αν δεν θέλουμε να διευκολύνουμε τη δουλειά των κουνουπιών καλό θα είναι να αποφεύγουμε τα σκούρα χρώματα στα ρούχα. Επίσης και τα αρώματα, τις κρέμες σώματος ή ακόμη και τα καλλυντικά προϊόντα μετά το ξύρισμα.

Στον αντίποδα, εντομοαπωθητικά, ανεμιστήρες και λεβάντα «ρίχνονται» στη μάχη κατά των κουνουπιών. Οπως τονίζει η καθηγήτρια στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Ζωολογίας και Παρασιτολογίας της Γεωπονικής Σχολής στο ΑΠΘ Ματθίλδη Σαββοπούλου – Σουλτάνη, τα διάφορα εντομοαπωθητικά, ακόμη και οι κουνουπιέρες στα κρεβάτια, είναι όπλα στον πόλεμο με τα κουνούπια. Μάλιστα, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά τη συστηματική χρήση εντομοαπωθητικών. Για όσα περιέχουν την ουσία DEET, καλό είναι να προτιμώνται σκευάσματα με συγκέντρωση 30%-50% για ενηλίκους και 10%-30% για παιδιά. Οι ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά επίσης βοηθούν αφού, όπως εξηγούν οι ειδικοί, μειώνουν τη θερμοκρασία και απομακρύνουν τις ουσίες και τις οσμές του σώματος που προσελκύουν τα κουνούπια.

«Το πρόβλημα με τα κουνούπια μπορούμε να το δημιουργήσουμε και εμείς οι ίδιοι αν δεν προσέξουμε. Εάν για παράδειγμα αφήνουμε στάσιμα νερά στο πιατάκι της γλάστρας» συμπληρώνει. Υπάρχουν, βέβαια, και οι παραδοσιακοί – οικολογικοί τρόποι. Οπως η λεβάντα που έχει απωθητική δράση.