Η σιωπή είναι χρυσός. Μπορούν να διαβεβαιώσουν γι’ αυτό αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν με τους πολιτικούς χειρισμούς του Βαγγέλη Βενιζέλου, αλλά κρατούν το στόμα τους κλειστό. Προς το παρόν, τουλάχιστον…

Υπάρχουν κάποιοι άλλοι, όμως, που δεν μπορούν να σωπάσουν. Αναφέρομαι σε στενό συνεργάτη του Ανδρέα Λοβέρδου – για την ακρίβεια, μου τον περιγράφουν ως το alter ego του Ανδρέα – ο οποίος εδώ και μέρες εμφανίζεται λάβρος κατά του Βενιζέλου.

Ο εν λόγω συνεργάτης ποστάρει στο facebook άρθρα που έχουν γραφτεί κατά της γραμμής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ υπερθεματίζει σχόλια εναντίον του Βενιζέλου. «Ευτυχώς που δεν θέλαμε να κυβερνήσουμε», γράφει χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχόλιο ότι «ο Βενιζέλος θέλει να κάνει τον Σαμαρά κολοβό Πρωθυπουργό». Κατηγορεί μάλιστα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι κάνει συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση. Δεν ξέρω, πάντως, αν όλα τα παραπάνω είναι σε γνώση του Λοβέρδου.

Θεός

Σας το μεταφέρω επειδή βρίσκω ότι εκτός από πολιτικό έχει και μεταφυσικό ενδιαφέρον. Απαντώντας χθες στη Βουλή σε ερώτηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή από τον ΣΥΡΙΖΑ και του Βασίλη Κεγκέρογλου από το ΠΑΣΟΚ για το χαράτσι της ΔΕΗ, ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι πρέπει να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Οπως το έθεσε ο Χρήστος Μαυραγάνης, «απλά χρειάζομαι λίγο χρόνο. Και ο Θεός χρειάστηκε επτά ημέρες για να φτιάξει τον κόσμο»… Και μόνο ο Θεός μπορεί να μας σώσει, προσθέτω εγώ.

Μένω στη ΔΕΗ, για τα τιμολόγια της οποίας τοποθετήθηκε χθες ο Ασημάκης Παπαγεωργίου απαντώντας σε σχετική σε ερώτηση. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής πως δεν υπάρχει καμία σκέψη για αύξηση των τιμολογίων και ότι αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα για να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα νοικοκυριά.

Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει… Το λέω με αφορμή την ερώτηση για το σωφρονιστικό σύστημα που κατέθεσε ο Γιάννης Πανούσης της ΔΗΜΑΡ προς τον Αντώνη Ρουπακιώτη, ο οποίος επίσης στηρίζεται από την Αγίου Κωνσταντίνου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης νέο σχέδιο νόμου για τα ναρκωτικά, καθώς και νέος σωφρονιστικός κώδικας που θα προβλέπει την απόλυση υπό όρους ορισμένων κατηγοριών κρατουμένων. Ενδιαφέρον, αλλά περιμένω να το δω πρώτα.

Κόπωση

Η κόπωση δεν κρύβεται. Η επαναστατική κόπωση μάλιστα φαίνεται ακόμα περισσότερο. Μόνο έτσι μπορώ να ερμηνεύσω την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία υπογράφουν οι συμμετέχοντες στο καλοκαιρινό Πανεπιστήμιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που ολοκληρώθηκε τις προάλλες στο Πήλιο. Εξηγούμαι: σύντροφοι και συντρόφισσες καταγγέλλουν την εισβολή των ΜΑΤ στη Χαλυβουργία. Μέχρι εδώ καλά. Οι υπογράφοντες, όμως, συνδέουν τα γεγονότα του Ασπροπύργου με τα γεγονότα της Γένοβας (2001) σημειώνοντας ότι «11 χρόνια μετά τις σκοτεινές στιγμές της Γένοβας, αυτό που χρειάζονται οι χώρες μας και η Ευρώπη δεν είναι η παρούσα κλιμάκωση του αυταρχισμού και της καταστολής». Για την Ιστορία, θυμίζω: πρώτον, τα γεγονότα της Γένοβας ήταν διαδηλώσεις κατά της Συνόδου του G8 και όχι πολύμηνη απεργία. Δεύτερον, η αστυνομική καταστολή στη Γένοβα είχε ως συνέπεια έναν νεκρό. Δεν βλέπω να δικαιολογείται η σύγκριση.

Μένω στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου φαίνεται ότι παγιώνεται η ώρα ΠΑΣΟΚ. Κατά τις 4 παρά το μεσημέρι εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 3.00. Ομολογώ, πάντως, ότι βελτιώνεται. Την προηγούμενη φορά είχε στήσει τους βουλευτές του για μια ολόκληρη ώρα.

Στεφάνι

Σεμνά και ταπεινά θα κυλήσει φέτος η 38η επέτειος Αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Ούτε δεξίωση, ούτε καλέσματα, ούτε καν αναψυκτικά. Ο Κάρολος Παπούλιας απλώς θα καταθέσει στεφάνι στο Πάρκο Ελευθερίας. Θυμίζω ότι εκεί, στο κτίριο που στεγάζει σήμερα το Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου, ήταν η βάση του ΕΑΤ-ΕΣΑ, όπου βασανίζονταν οι διαφωνούντες κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Παραίτηση

Τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση φοβούνταν κάποιοι, αλλά από αλλού τους ήρθε. Αναφέρομαι στην πρώτη παραίτηση βουλευτή, η οποία προήλθε από τη Χρυσή Αυγή. Παραιτήθηκε ο βουλευτής Σερρών και διαιτητής του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου Νικήτας Σιώης. Μαθαίνω ότι επικαλέστηκε φόρτο εργασίας. Δεν κατάλαβα αν τον κούρασαν τα βουλευτικά του καθήκοντα ή το ποδόσφαιρο…

Ελέφαντες

Ενδυματολογική λεπτομέρεια με νόημα από τις συναντήσεις που είχαν την Κυριακή υπουργοί της κυβέρνησης με τον Μπιλ Κλίντον και τους έλληνες ομογενείς επιχειρηματίες της Ελληνικής Πρωτοβουλίας. Ο Γιάννης Στουρνάρας φορούσε γραβάτα που απεικόνιζε ελέφαντες! Οχι για να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Αλλά επειδή ο ελέφαντας στο φενγκ σούι είναι το σύμβολο της δύναμης, της σοφίας και της σταθερότητας. Η προβοσκίδα μάλιστα συμβολίζει την κατάκτηση, τη νίκη και την ανοδική πορεία της γνώσης προς τη σοφία. Η ειρωνεία είναι ότι ο ελέφαντας είναι η επίσημη μασκότ του αμερικανικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ελπίζω ο Δημοκρατικός Κλίντον να μην το παρεξήγησε…