Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το πρώτο φάρμακο που μπορεί να εμποδίσει την μετάδοση του ιού του AIDS μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Όπως ανακοίνωσε, το φάρμακο ονομάζεται Truvada, λαμβάνεται καθημερινά και προορίζεται για να χρησιμοποιείται ως προ-εκθεσιακή προφύλαξη σε συνδυασμό με ασφαλέστερες πρακτικές στο σεξ για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού HIV κατά το σεξ.

Το φάρμακο επιτρέπεται να δίνεται για προληπτικούς λόγους μόνον σε άτομα που επιβεβαιωμένα δεν είναι φορείς του ιού HIV και τα οποία θα ελέγχονται τουλάχιστον ανά 3 μήνες έπειτα από την έναρξη της λήψης του.

Επιπλέον, τα άτομα αυτά πρέπει να είναι υψηλού κινδύνου για μόλυνση από τον ιό του AIDS –επειδή λ.χ. έχουν ερωτικό σύντροφο που είναι φορέας του ιού.

Αντιθέτως, αντενδείκνυται η προληπτική χορήγησή του σε όσους είναι ήδη φορείς του ιού ή σε όσους δεν έχουν κάνει εξετάσεις για να ξέρουν εάν είναι μολυσμένοι ή όχι, τονίζει η FDA.

Το Truvada είναι εδώ και χρόνια εγκεκριμένο ως θεραπεία για ενήλικες και ανηλίκους (άνω των 12 ετών) φορείς του ιού HIV.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, μελέτες έδειξαν πως όταν λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης με τον επίφοβο ιό.

Μία από αυτές δημοσιεύθηκε το 2010, διήρκησε 3 χρόνια και έδειξε πως η καθημερινά λήψη από υγιείς ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άντρες μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 42%.

Πέρυσι, εξ άλλου, μία άλλη μελέτη έδειξε πως το φάρμακο μειώνει κατά 75% τον κίνδυνο μόλυνσης σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, στα οποία ο ένας ερωτικός σύντροφος είναι φορέας του ιού HIV.

«Η νέα έγκριση αποτελεί σημαντικό ορόσημο στη μάχη μας εναντίον της HIV λοίμωξης», δήλωσε η επίτροπος της FDA δρ Μάργκρετ Α. Χάμπουργκ.